«Ο μυστικός, ανώνυμος, κόσμος της τέχνης αρχαιοτήτων αποτελεί όχημα για βρώμικα χρήματα» προειδοποιεί το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Με συμβουλές προτρέπει πράκτορες, μεσίτες κι άλλους στην Υψηλή Τέχνη να υιοθετήσουν διασφαλίσεις κατά του οικονομικού εγκλήματος, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και φοροδιαφυγή.
Στις ΗΠΑ, όταν μια τράπεζα εντοπίζει έναν πελάτη ή μια συναλλαγή που δημιουργεί υποψίες, απαιτείται η υποβολή αναφοράς ύποπτης δραστηριότητας (SAR) και υποβάλλεται στη FinCEN. Ο SAR συνήθως περιέχει βασικές πληροφορίες σχετικά με τον πελάτη και την συναλλαγή, καθώς και μια σύντομη αφήγηση που γράφεται από εκείνους στην τράπεζα που είναι υπεύθυνοι να ανησυχούν για κάποιο οικονομικό έγκλημα. Δεν υπάρχουν σκληροί κανόνες για το τι συνιστά ύποπτη συναλλαγή και έτσι οι τράπεζες μπορούν να βασίζονται σε ένα θολό, αφηρημένο κι αόριστο αριθμό κριτηρίων. Ένα κοινό σημάδι υποψίας είναι εκείνο στο οποίο ένας πελάτης προσπαθεί να αποφύγει την προσοχή από τις αρχές κάνοντας επαναλαμβανόμενες καταθέσεις κάτω από 10.000 $, το οποίο είναι ένα όριο αυτόματης αναφοράς. Οι τράπεζες ενδέχεται επίσης να είναι πιο πιθανό να αναφέρουν συναλλαγές που αφορούν ασαφείς πηγές και δικαιούχους ή εκείνες που συνδέονται με δικαιοδοσίες σε ιστορικό οικονομικού εγκλήματος.
Οι τράπεζες και μερικοί άλλοι ρυθμιζόμενοι κλάδοι καταγράφουν περίπου 2,2 εκατομμύρια από αυτά τα μαύρα χρήματα κάθε χρόνο. Τα SAR είναι ένα από τα κύρια μέσα μέσω των οποίων «μονάδες χρηματοοικονομικής ευφυΐας» όπως η FinCEN, παρακολουθούν το χρηματοπιστωτικό σύστημα, στηριζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα για να ηχήσουν συναγερμούς όταν κάτι δεν πάει καλά.
Η κρυφή μνήμη των 2.100 αναφορών που ανέφεραν οι δημοσιογράφοι είναι απλώς ένα μικρό κομμάτι των περίπου 12 εκατομμυρίων SAR που έχει λάβει το FinCEN από το 2011.
Ο λογαριασμός των ΜΜΕ, είναι μια λίστα αναφορών που συγκεντρώθηκαν κατά την διάρκεια ερευνών του Κογκρέσου σχετικά με τις προσπάθειες της Ρωσίας να παρέμβει στις εκλογές του 2016, καθώς και αρκετές άλλες έρευνες επιβολής του νόμου. Το μικρό δείγμα σημαίνει ότι είναι δύσκολο να συναγάγουμε πολλά σχετικά με την συνολική κατάσταση του ξεπλύματος χρημάτων από αυτό που κυκλοφόρησε και επειδή αυτά ήταν SAR που είχαν ήδη τραβήξει την προσοχή των αρχών, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι περιγράφουν, κακή συμπεριφορά.
Επίκεντρο της έρευνας ήταν μια περίεργη εταιρεία με την επωνυμία Pantheon Worldwide Limited που αντάλλαξε εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, με φερόμενους ως εμπόρους αρχαιοτήτων, σύμφωνα με μια ύποπτη δραστηριότητα, ενώ προβλημάτισε τους αξιωματικούς συμμόρφωσης στην δική της τράπεζα. Οι κατηγορούμενοι διακινητές κατηγορήθηκαν από τις αρχές της Νέας Υόρκης για την πώληση κλεμμένων αρχαιοτήτων από την Ανατολική Ασία, την Ινδία, το Αφγανιστάν κι άλλες περιοχές.
Στην καρδιά πολλών υποθέσεων με αρχαιότητες σ’ όλο τον κόσμο, βρίσκονται τα σκοπίμως περίπλοκα βήματα των εμπόρων για να καλύψουν τα ίχνη τους -και μια μεγάλη χρήση των πολλών επιλογών του κόσμου της τέχνης για ανωνυμία των οικονομικών τους. «Το χρηματοπιστωτικό απόρρητο έχει συντελέσει σε όλα τα μεγαλύτερα σκάνδαλα λεηλασίας αρχαιοτήτων», δήλωσε η Leila Amineddoleh, δικηγόρος με έδρα την Νέα Υόρκη που ειδικεύεται σε υποθέσεις λαθρεμπορίου αρχαιοτήτων. «Η ανωνυμία σε αυτήν την αγορά είναι πολύ βαθιά και παραμένει ένα σοβαρό πρόβλημα.»
Στην περίπτωση της Pantheon Worldwide, η Standard Chartered Bank με έδρα το Λονδίνο διατηρούσε τρεις λογαριασμούς της Pantheon Worldwide Limited στο υποκατάστημα της στο Χονγκ Κονγκ. Αλλά οι αξιωματικοί συμμόρφωσης των τραπεζών δεν ήξεραν σχεδόν τίποτα για τον δικό τους πελάτη, ότι δείχνει μια ύποπτη δραστηριότητα. Ήταν αβέβαιοι για τον σκοπό της εταιρείας και δεν έμοιαζαν καν να γνωρίζουν πού έχει εγγραφεί -από τις πιο βασικές πληροφορίες που χρειάζονται για να εκτιμηθεί αν θα μπορούσε να είναι η βιτρίνα για την νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή άλλο οικονομικό έγκλημα.
Η ICIJ προσπάθησε επίσης, και απέτυχε, να εντοπίσει την Pantheon Worldwide Limited. Οι διευθύνσεις του Χονγκ Κονγκ και του Λονδίνου που αναφέρονται από την Standard Chartered για την εταιρεία αποδείχθηκαν αδιέξοδες και οι αρχές του Χονγκ Κονγκ δήλωσαν ότι καμία εταιρεία με αυτό το όνομα δεν είχε ενσωματωθεί ποτέ εκεί.
Η συμβουλευτική της περασμένης εβδομάδας προτρέπει πράκτορες, μεσίτες και άλλους στην αγορά έργων τέχνης που ασχολούνται με ακριβά έργα τέχνης να εφαρμόσουν ισχυρές δικλείδες για να διασφαλίσουν ότι δεν συνεννοούνται με εγκληματίες. Η ειδοποίηση εκδόθηκε από το Γραφείο Εξωτερικού Ελέγχου Περιουσιακών Στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο επιβλέπει τις κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Στην συμβουλευτική επιτροπή, το γραφείο ενθάρρυνε τους εμπόρους τέχνης που ενδέχεται να εκτεθούν σε οικονομικό έγκλημα να πραγματοποιήσουν «δέουσα επιμέλεια βάσει κινδύνου» σε αγοραστές και πωλητές τέχνης – μια διαδικασία παρόμοια με αυτό που οι τράπεζες υποχρεούνται νομικά να εκτελούν με πελάτες υψηλού κινδύνου.
Η δημοσίευση του OFAC μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη, αλλά δεν έχει ισχύ νόμου. Για αυτόν τον λόγο δεν αρκεί. Η συμβουλή του OFAC είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά απαιτείται περισσότερη δράση. Εάν οι ΗΠΑ δεν ενεργήσουν, η εμπορία έργων τέχνης κινδυνεύει να συνεχίσει να αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για εγκληματίες και ξέπλυμα χρήματος.
Οι μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο μεταφέρουν τεράστια χρηματικά ποσά για καρτέλ ναρκωτικών, διεφθαρμένα καθεστώτα, διακινητές όπλων και άλλους διεθνείς εγκληματίες, ενώ έχουν δεσμευτεί επανειλημμένα να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν την ροή και το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος.
Οι «αποτυχίες» σε ολόκληρο το σύστημα που εκτίθενται από το FinCEN Files, μια 16μηνη έρευνα από περισσότερους από 400 δημοσιογράφους, οδήγησαν σε εκκλήσεις για μεταρρύθμιση από εξέχοντες πολιτικούς και κυβερνητικούς φορείς. Η αναφορά μάλιστα ώθησε το Financial Crimes Enforcement Network, το αμερικανικό πρακτορείο γνωστό ως FinCEN, το οποίο είναι επιφορτισμένο με την εποπτεία της συμμόρφωσης των τραπεζών με τους νόμους περί νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, να ζητήσει ιδέες σχετικά με τον τρόπο «ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας» των δραστηριοτήτων του.
Τι πρέπει να γίνει; Απλά, να τερματιστεί το «πολύ μεγάλος για να μπει φυλακή» για τις τράπεζες και τους τραπεζίτες του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος.
Και αν αυτά είναι τα φανερά, σκέψου τώρα τα κρυφά …
Δεν πιστεύω να είστε τιποτι’ς εξαρτημένοι από τον μισθό σας;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου