Ο υπερκαινοφανής είχε εντοπιστεί για πρώτη φορά από έναν Ιάπωνα ερασιτέχνη αστρονόμο, λίγες εβδομάδες νωρίτερα. Το SN 2018gv δεν ήταν ένα τυπικό άστρο που πέθαινε σαν σουπερνόβα. Αντίθετα, επρόκειτο για έναν λευκό νάνο, στο μέγεθος περίπου της Γης αλλά με μάζα όση περίπου αυτή του Ήλιου. Ο λευκός νάνος ήταν στην αρχή ένα κανονικό άστρο, πέρασε μετά σε φάση ερυθρού γίγαντα, εκτίναξε την εξωτερική του στιβάδα στο διάστημα, σχηματίζοντας γύρω του αέρια πλανητικά νεφελώματα, και στο κέντρο έμεινε το απομεινάρι του άστρου σαν λευκός νάνος.
Το SN 2018gv συνοδευόταν από ένα κανονικό άστρο, σχηματίζοντας ένα δυαδικό σύστημα. Όμως το τεράστιο βαρυτικό πεδίο του λευκού νάνου τράβηξε ύλη από τις εξωτερικές στιβάδες του γειτονικού του άστρου και καθώς αυτή σταδιακά συμπιέζεται και θερμαίνεται όλο και πιο πολύ, κάποια στιγμή η θερμοκρασία της φτάνει στο όριο που απαιτείται για την έναρξη της καύσης του υδρογόνου. Έτσι, ο λευκός νάνος, ξαφνικά «αναφλέγεται» και η φωτεινότητά του αυξάνει ακόμη και δεκάδες χιλιάδες φορές, εκτινάσσοντας τα υλικά του στο Διάστημα.
Αυτή την έκρηξη τράβηξε το Hubble. Το SN 2018gv εξερράγη και σαν φάρος γέμισε με φως σαν πυροτέχνημα στον σκοτεινό ουρανό. Η όλη διαδικασία κράτησε μήνες.
Αυτό το βίντεο δείχνει τον σπειροειδή γαλαξία NGC 2525, με περίπου όσο η μισή διάμετρος του Γαλαξία μας Καθώς πλησιάζουμε σε έναν εξωτερικό σπειροειδή βραχίονα, εισάγεται ένα βίντεο Time Lapse του Hubble που δείχνει το ξεθωριασμένο φως του supernova 2018gv. Το Hubble δεν κατέγραψε την αρχική έκρηξη τον Ιανουάριο του 2018, αλλά για σχεδόν ένα χρόνο τράβηξε διαδοχικές φωτογραφίες, από το 2018 έως το 2019, που έχουν συγκεντρωθεί σε μια ακολουθία Time Lapse. Στην αποκορύφωση της έκρηξης, το αστέρι ήταν τόσο φωτεινό όσο 5 δισεκατομμύρια Ήλιοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου