Κατά την γνώμη μου θαρρώ πως είναι πολύ δύσκολο ως και ακατόρθωτο να είναι για όλους κάτι κοινό, ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός.
Σύμφωνα με αναφορές που έχουν πραγματοποιηθεί διαχρονικά για τον «έρωτα» θα παρατεθεί ένας ορισμός που χρησιμοποιείται ευρέως: «πρόκειται για τη ζωηρή έλξη μεταξύ δύο προσώπων, η οποία συνήθως, σχετίζεται με την επιθυμία για συνουσία. Θεωρείται το ισχυρότερο συναίσθημα έλξης μεταξύ προσώπων, καθώς συμβάλλει και στη διαιώνιση των ειδών και την αναπαραγωγή».
Όμως όπως προαναφέρθηκε η αντίληψη για το τι είναι έρωτας μπορεί να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο πόσο μάλλον από πολιτισμό σε πολιτισμό.
Έρωτας και συναισθήματα
Μέσα από εκατοντάδες μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι ο έρωτας συμβάλει πολύ σημαντικά στην ψυχική μας υγεία. Σκεφτείτε πως νιώθατε την τελευταία φορά που ερωτευτήκατε, τα πρώτα αισθήματα που πυροδοτήθηκαν μέσα σας. Υποστηρίζεται από ειδικούς πως ο έρωτας είναι το πάθος και η επιθυμία ενός ανθρώπου για έναν άλλον.
Μέσα στον έρωτα μπορεί να βιώσεις έντονα αισθήματα χαράς, ευτυχίας, αναζωογόνησης που αυτά συμβάλλουν θετικά στην ψυχική υγεία σου και σε βοηθούν σημαντικά στην καθημερινότητα σου, μειώνοντας το στρες.
Όμως πρέπει να σημειωθεί ότι στη ζωή και πιο συγκεκριμένα στις καταστάσεις που βιώνουμε, τις περισσότερες φορές υπάρχουν δύο όψεις του νομίσματος. Έτσι είναι και στον έρωτα εκτός από τα θετικά αισθήματα το άτομο είναι πιθανό να βιώσει και αρνητικά όπως είναι η λύπη, η οργή και ο έντονος φόβος. Αυτά τα συναισθήματα όμως δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην ζωή μας, πρέπει να ζήσουμε τη στιγμή.
Άλλωστε η στιγμή είναι αυτή που θεμελιώνει το παρόν μας και χτίζει το μέλλον μας.
Λογική και Έρωτας
Λένε πως όταν ερωτεύεσαι δεν μπορείς να έχεις ορθή κρίση, γίνεσαι ευάλωτος. Γίνεσαι ευάλωτος από έναν άνθρωπο που έχει αρχίσει να σε έλκει πνευματικά, συναισθηματικά και σωματικά αυτοί είναι οι τρείς βασικοί πυλώνες του έρωτα. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αν κάποιος καταφέρει να «κατακτήσει» αυτούς τους τρείς πυλώνες, τότε είναι πολύ πιθανό να υπερισχύσει και να σπάσει τις «ασπίδες» που τοποθετούμε προς τον έξω κόσμο, για να προστατέψουμε τον εαυτό μας.
Μάλιστα όταν πέσουν οι ασπίδες που έχουμε οχυρώσει στο παρελθόν τόσο καλά τον εαυτό μας, έχοντας την πεποίθηση ότι έτσι δεν θα ξανά πληγωθούμε τότε αρχίζουν να μπερδεύονται και οι δρόμοι της «καρδιάς» και της «λογικής». Λέγεται πως πολλές φορές διασταυρώνονται αυτοί οι δύο δρόμοι στην ζωή μας, αλλά σημαντικό να υπογραμμισθεί είναι πως μόνο έναν από τους δύο διαλέγουμε να διαβούμε στα ζητήματα του έρωτα.
«Ο έρωτας και η λογική μοιάζουν με τον ήλιο και το φεγγάρι. Όταν ανατέλλει το ένα, δύει το άλλο». Κικέρων
Ο φόβος και οι επιπτώσεις του
Ο φόβος είναι ένα από τα βασικά συναισθήματα που συνοδεύει τον έρωτα από την αρχή ως και το τέλος. Όταν υπάρχει επιθυμία ανάμεσα σε δύο άτομα είναι φυσικό να υπάρχει και η έντονη αίσθηση της απόρριψης. Υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, προβληματισμοί και το ροζ σύννεφο του έρωτα δέχεται «πυρά» από τον ίδιο μας τον εαυτό και τις αμφιβολίες μας. Όμως σημαντικό να τονισθεί είναι πως ο φόβος έχει επιπτώσεις στην ψυχική μας υγεία.
Αρχικά οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ο φόβος είναι ένα από τα έξι βασικά συναισθήματα που εντοπίζονται στο άτομο και πιο συγκεκριμένα είναι ένα αρνητικό συναίσθημα. Σημαντικό να ειπωθεί είναι πως ο φόβος κατά κύριο λόγο υπάρχει για την προφύλαξη του ανθρώπινου οργανισμού από κάποιο απειλητικό ερέθισμα. Παρατηρείται όμως πέρα από αυτή την χρησιμότητα πως οι φόβοι που έχει ένα άτομο μπορεί να γίνουν πολλοί προσωπικοί.
Όταν το άτομο βιώνει το συναίσθημα αυτό διακρίνονται κάποιες αντιδράσεις στο ανθρώπινο σώμα, οι οποίες προέρχονται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα.
Πιο αναλυτικά μπορεί να παρουσιαστεί στο άτομο ταχυκαρδία, διαστολή της κόρης του, επιτάχυνση των αναπνοών του, ωχρότητα στο πρόσωπο, έντονη εφίδρωση και η πέψη των τροφών αναστέλλεται.
Επιπρόσθετα στην υγεία, ο φόβος παροτρύνει τα άτομα να αντιλαμβάνονται τον κόσμο ως απειλή. Με αποτέλεσμα να θέτουν τον εαυτό τους σε μία συνεχόμενη κατάσταση επαγρύπνησης. Τέλος είναι πολύ πιθανό το συναίσθημα του φόβου να αποδιοργανώσει το άτομο και να προκαλεί αισθήματα ταραχής, πανικού και έντονης σύγχυσης.
Βιώνοντας με πληρότητα τον έρωτα
Καταλήγοντας ο έρωτας για κάποιους ανθρώπους ορίζεται ως η ευδαιμονία, η εσωτερική γαλήνη, η σοφία, η ηδονή ή η αθανασία της ψυχής. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι όλα αυτά μαζί μπορούν να ορίσουν έναν ιδανικό έρωτα. Σημαντικό να τονισθεί είναι πως αν είναι αμοιβαίος όλα αυτά που προαναφέρθηκαν είναι ικανά να μαλακώσουν και την καρδιά ενός δολοφόνου. Ας αναστοχαστούμε για λίγο, αν μπορούσαμε να κάνουμε στην άκρη τους φόβους και τις αμφιβολίες που μας γεννιούνται απέναντι στον άνθρωπο μας, πόσο έντονες θα ήταν οι στιγμές που θα ζούσαμε, πόσους ανεκπλήρωτους έρωτες θα είχαμε καλύψει.
Ο έρωτας γεννιέται μέσα από το κοίταγμα δύο ανθρώπων, ζει και τρέφεται μέσα από την επιθυμία τους για συνάντηση και κορυφώνεται από την αδυναμία τους να αποχωριστούν ο ένας τον άλλον. Ο έρωτας μας κάνει να νιώθουμε παντοδύναμοι, αφού η επίγευση που μας αφήνει είναι η αθανασία της ψυχής μας.
Άραγε ποιος δεν θα ήθελε να είναι αθάνατος έστω και για ένα λεπτό στην ζωή του;
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου