Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Επιστήμονες εμφύτευσαν μνήμες στον εγκέφαλο πουλιών - Προσπαθούν να τα μάθουν να «μιλάνε»

Οι επιστήμονες προχώρησαν σε μια καινοτόμο δράση αφού πλέον έχουν εμφυτεύσει μνήμες στο μυαλό των πτηνών βοηθώντας τα να τραγουδήσουν ένα τραγούδι. Η ομάδα λέει ότι η ανακάλυψη έχει αποκαλύψει ένα σημαντικό δρόμο για την ανάπτυξη της φωνητικής μάθησης, που θα μπορούσε μια μέρα να οδηγήσει σε μια καλύτερη κατανόηση των συνθηκών όπου ο λόγος διακόπτεται.

Όπως και οι άνθρωποι, οι νεοσσοί μαθαίνουν να φωνάζουν, μιμούμενοι τους γονείς τους. Ακούγοντας τους πατεράδες τους να τραγουδούν, τα νεαρά πουλιά απομνημονεύουν και αναπαράγουν.

«Τα Songbirds παρέχουν ένα εξαιρετικό μοντέλο για την εξέταση αυτών των κοινωνικών αναμνήσεων «, δήλωσε στο Newsweek ο Todd Roberts, από το Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας.» Στην πραγματικότητα, υπάρχουν εκπληκτικοί παραλληλισμοί μεταξύ του τρόπου με τον οποίο μαθαίνουν το τραγούδι τους και στα αρχικά στάδια της ομιλίας».

Ο Roberts, μαζί με τους συναδέλφους Wenchan Zhao, Francisco Garcia-Oscos και Daniel Dinh, χρησιμοποίησαν «οπτογενετικό χειρισμό» – όπου το φως χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της εγκεφαλικής δραστηριότητας – για να καθοδηγεί την εκμάθηση τραγουδιών.

Έλεγχαν τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ δύο περιοχών του εγκεφάλου προκειμένου να δημιουργήσουν αναμνήσεις συλλαβών ενός τραγουδιού. Ως αποτέλεσμα, οδήγησαν στην εκμάθησημε αυτές τις εμφυτευμένες μνήμες. Τα ευρήματά τους δημοσιεύονται στο περιοδικό Science.

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να προσδιορίσει περισσότερα μονοπάτια που εμπλέκονται στην εκμάθηση της ομιλίας.

Ο Ρόμπερτς δήλωσε ότι είναι απίθανο μια παρόμοια προσέγγιση να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους ανθρώπους για να εμφυτεύσει μνήμες και τέτοια πειράματα θα έχουν τεράστιες ηθικές συνέπειες. Ωστόσο, είπε ότι η κατανόηση αυτών των οδών θα μπορούσε να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις συνθήκες όπου οι αναπτυξιακές διαταραχές προκαλούν προβλήματα ομιλίας.

«Οι διαταραχές στην εκμάθηση του λόγου, στη γλώσσα και στις κοινωνικές συμπεριφορές είναι κοινές σε διαταραχές όπως ο αυτισμός. Τώρα αρχίζουμε να εξετάζουμε πώς επηρεάζονται αυτά τα μονοπάτια του εγκεφάλου στα γενετικά μοντέλα του αυτισμού», ανέφερε.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου