Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Ο χάρτης για τον δρόμο σας προς την Ευημερία

Για να διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μάλλον έχετε ήδη φτάσει σε ένα σημείο στο οποίο είπατε στον εαυτό σας:

«Όλο στα ίδια και στα ίδια πέφτω; Γιατί; Και κυρίως… Ως πότε;».

«Enough!».

Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να βγάλουμε τη ζωή σας από συρτάρι; Τώρα. Όχι… κάποια μέρα.

Πριν δούμε το πώς, ας μάθουμε λίγη χρήσιμη πληροφορία που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε προς τα πού είναι ο δρόμος προς το φως και τη χαρά.

Τι λέτε;

Οι άνθρωποι που βίωσαν δυσκολίες στην παιδική τους ηλικία τείνουν να δημιουργούν μια αφήγηση στο μυαλό τους που πολλές φορές είναι αμείλικτη σχετικά με το πόσο αξίζουν ή μέχρι το πού μπορούν να φτάσουν.

Το χειρότερο όμως δεν είναι αυτό. Το χειρότερο είναι ότι αυτή η αφήγηση ενσωματώνεται τόσο βαθιά στον λογικό επεξεργαστή του μυαλού τους που πλέον δεν την ξεχωρίζουν καν, και την αντιλαμβάνονται ως μια αντικειμενική αλήθεια.

Και από εκεί αρχίζει ο φαύλος κύκλος μιας… δυσάρεστης ή και δύσκολης ζωής. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να απελευθερωθούμε:

α. Από αυτή την εσωτερική αφήγηση

β. Από τον φαύλο κύκλο των δυσκολιών;

Το πρώτο βήμα είναι το να καταλάβουμε λίγο αυτό το υπερόπλο που έχουμε όλοι μας και το οποίο λέγεται Ανθρώπινος Εγκέφαλος.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος και οι σκέψεις του

Ο Dr Joe Dispenza μας ενημερώνει ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος κάνει 60,000-70,000 σκέψεις την ημέρα.

Ωστόσο, στο μεγαλύτερο μέρος του, το μυαλό μας είναι ένα αρχείο του προσωπικού μας παρελθόντος. Δηλαδή είναι μια απεικόνιση της ζωής που έχουμε ζήσει. Το 90% των αυτόματων σκέψεων που κάνουμε λοιπόν, αφορούν το παρελθόν. Καλά μέχρι εδώ; Πάμε να δούμε την επόμενη χρήσιμη πληροφορία:

Ποιες σκέψεις μένουν και ποιες ξεθωριάζουν; Και με ποιο τρόπο αυτό διαμορφώνει το μέλλον μας;

Εδώ κρύβεται μια σημαντική πληροφορία. Ο τρόπος λειτουργίας του ανθρώπινου μυαλού είναι έτσι δομημένος έτσι ώστε να συγκρατεί καλύτερα τις εμπειρίες… πόνου ή φόβου που έχει ζήσει.

Όχι, δεν έχει κακό σκοπό. Το κάνει έτσι ώστε να μας κάνει να αποφύγουμε παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Παράλληλα, έχει τάση να κάνει υποτίμηση των θετικών που μας συμβαίνουν μετά από λίγο χρονικό διάστημα.

Παραδείγματος χάριν, σκεφτείτε τη χαρά που πήρατε μόλις αποκτήσατε το καινούριο σας κινητό… Ή τη χαρά που αγοράσατε εκείνες τα ακριβά πράγματα.

Και στη συνέχεια σκεφτείτε πόσο σύντομα πέρασε η ένταση αυτού του θετικού συναισθήματος και αυτά που αποκτήσατε πέρασαν στα δεδομένα.

Και τώρα σκεφτείτε εκείνον τον καυγά που είχατε πριν από χρόνια με την μητέρα ή τον πατέρα σας. Ή με τον ή την σύζυγό σας.

Πόσο νωπά είναι τα λόγια τους στη μνήμη σας και πόσο ζωντανό είναι ακόμα το συναίσθημα. Και πόση πίκρα σας δημιουργούν ακόμα και σήμερα.

Όπως είπαμε και νωρίτερα ο εγκέφαλός μας τείνει να συγκρατεί ευκολότερα εκείνα τα γεγονότα που μας πόνεσαν.

Από τα παραπάνω μπορείτε να καταλάβετε ότι ένας μη γυμνασμένος εγκέφαλος έχει συνήθως αυτόματα την πυξίδα του στραμμένη στα αρνητικά.

Δεν είναι θέμα αρνητικού ή αδύναμου χαρακτήρα. Είναι απλά ο πρωτόγονος τρόπος της φύσης του να μας προστατέψει.

Ρίξτε όμως μια καλή ματιά στη ζωή σας. Όταν έχετε την προσοχή σας στα δυσάρεστα που σας έχουν συμβεί, νιώθετε ότι προοδεύετε; Νιώθετε ότι σας πάνε τα πράγματα καλά;

Μάλλον όχι. Ο λόγος είναι ότι στη ζωή δεν ήρθαμε για να βιώσουμε την προστασία και την ασφάλεια. Δεν ήρθαμε να γνωρίσουμε τον εαυτό μας «Προστατευμένο».

Στη ζωή ήρθαμε για να αναπτυχθούμε, να διευρύνουμε την ύπαρξή μας και να γνωρίσουμε τον αληθινό εαυτό μας. Και μέσα από αυτόν να δημιουργήσουμε ευημερία για εμάς και τους γύρω μας.

Στη ζωή ήρθατε για να βιώσετε την ύπαρξή σας ως δώρο αφύπνισης και χαράς.

Ωστόσο, όσο ο εγκέφαλός σας δείχνει στο… παρελθόν…, εσείς θα συνεχίζετε να αναπαράγετε μοτίβα δυσκολιών του παρελθόντος.

Μπορεί να αγωνίζεστε για την οικονομική αφθονία αλλά ο εγκέφαλός σας έχει σαν χάρτη και προορισμό τη στέρηση που ζήσατε μικροί.

Εσείς μπορεί να διψάτε για σχέσεις και ο εγκέφαλός σας να τρέχει μακριά από κάθε δέσμευση.

Εσείς μπορεί να ζητάτε ευτυχία αλλά να παίρνετε και πάλι το ρόλο του θύματος, ή του σωτήρα σε μια νέα σχέση ή συνεργασία.

Αυτό συμβαίνει γιατί παρόλο που προσπαθείτε να δημιουργήσετε ένα καλύτερο μέλλον, παλεύετε με τον ίδιο εγκεφαλικό εξοπλισμό που αντιστοιχεί σε όσα έχετε ήδη ζήσει.

Και μάλιστα στα πιο δυσάρεστα από αυτά που έχετε ζήσει.

Έτσι εξηγείται το ότι ζείτε μια νέα κατάσταση που όμως είναι πανομοιότυπη με το παρελθόν.

Για να το πω με λίγα λόγια,

ένα παιδί που δεν ένιωσε αρκετό για να το αγαπήσουν οι γονείς του με τον τρόπο με τον οποίο εκείνο χρειαζόταν…

θα γίνει ένας ενήλικας που δεν θα νιώθει αρκετός για να ζήσει τη ζωή με τον τρόπο που εκείνος χρειάζεται.

Υπάρχει όμως πλέον ο τρόπος με τον οποίο με λίγη καθημερινή εξάσκηση μπορούμε να αλλάξουμε τα νευρωνικά κυκλώματα με τέτοιο τρόπο με τον οποίο θα πάψουν να σαμποτάρουν τα σχέδιά μας και θα συνεργαστούν μαζί μας για την υλοποίηση του οράματός μας.

Με αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλός σας θα πάψει να αποτελεί ένα αρχείο πόνου του παρελθόντος και θα γίνει ο χάρτης για τον δρόμο σας προς την Ευημερία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου