Οι μαύρες τρύπες, ενώ είναι συναρπαστικές, δεν είναι μια καινούργια ανακάλυψη – αλλά μια μαύρη τρύπα που περιστρέφεται σε μία από τις υψηλότερες ταχύτητες που επιτρέπει η θεωρία, είναι μια τελείως διαφορετική ιστορία – ειδικά όταν υπήρξαν μόνο τέσσερις μέχρι τώρα σαν κι αυτή.
Εικόνα της εξαιρετικά γρήγορης περιστρεφόμενης μαύρης τρύπας στο δυαδικό σύστημα αστεριών 4U 1630-47. Αέριο, σκόνη και άλλη μάζα από το αστέρι του συστήματος 4U 1630-47 ’ξεσκίζεται’ καθώς φεύγει οπότε σχηματίζει ένα δίσκο υλικού γύρω από τη μαύρη τρύπα, φτάνοντας σε θερμοκρασίες άνω των 10 εκατομμυρίων βαθμών με αποτέλεσμα να εκτοξεύονται ακτίνες Χ. Το συνολικό σύστημα παράγει πάνω από 10.000 φορές την ισχύ που εκπέμπεται από τον ήλιο μας. Μια μαύρη τρύπα δηλαδή δεν καταναλώνει πάντα όλο το υλικό που έρχεται σε αυτήν. Μερικές φορές ξεφεύγουν μικρά τμήματα αυτής της εισερχόμενης μάζας με τη μορφή ισχυρών πιδάκων.
Το 2016, ο πρώτος ινδικός δορυφόρος αφιερωμένος στην αστρονομίας AstroSat, εντόπισε μια μαύρη τρύπα στο σύστημα δυαδικών αστεριών που ονομάζεται 4U 1630-47 και η οποία είχε εκπέμψει στο διάστημα ακτίνες X, που όμως οι αστρονόμοι βρήκαν ασυνήθιστες. Ο δορυφόρος ακτίνων Χ Chandra αργότερα επιβεβαίωσε την έκρηξη.
Αυτές οι ακτίνες X προκλήθηκαν από το αέριο και τη σκόνη που πέφτουν στη μαύρη τρύπα, η οποία έχει περίπου 10 φορές τη μάζα του ήλιου, και αυτές αποκάλυψαν στους ερευνητές ότι το αντικείμενο στρέφεται πολύ, πολύ γρήγορα.
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τη NASA, αυτή η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα στρέφεται πολύ κοντά στο όριο που θέτει ο Αϊνστάιν στη θεωρία της σχετικότητας, σύμφωνα με τον Rodrigo Nemmen, επικεφαλής στην έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι περιστρέφεται κοντά στην ταχύτητα του φωτός.
Σήμερα, οι επιστήμονες έχουν μόνο δύο τρόπους να μετρήσουν τις μαύρες τρύπες- είτε από τη μάζα τους είτε από το ρυθμό περιστροφής τους. Ο ρυθμός περιστροφής μπορεί να είναι ανάμεσα στο 0 και στο 1. Αυτή η μαύρη τρύπα περιστρέφεται με ρυθμό 0,9.
Η θεωρία του Αϊνστάιν υπονοεί περαιτέρω ότι εάν μια μαύρη τρύπα στρέφεται τόσο γρήγορα, τότε είναι ικανή να κάνει τον ίδιο τον χώρο να συστρέφεται κι αυτός.
Καθώς δημιουργούνται οι μαύρες τρύπες, η μάζα και ο ρυθμός περιστροφής είναι δύο ιδιότητες που τις χαρακτηρίζουν. Η μάζα μπορεί να μετρηθεί ευκολότερα, καθώς έχει επίδραση σε άλλα σώματα και σε μεγάλη απόσταση, εξαιτίας της βαρύτητας της.
Στην πραγματικότητα, εάν οι συνθήκες γύρω από τις μαύρες τρύπες είναι σωστές, τότε ο υψηλός ρυθμός περιστροφής σε συνδυασμό με τα αέρια που εισέρχονται στη μαύρη τρύπα και τις υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να είναι το κλειδί για την κατανόηση του πώς σχηματίζονται οι γαλαξίες.
Συμπεριλαμβανομένης της μαύρης τρύπας που ανακαλύφθηκε από τον AstroSat, υπάρχουν μόνο πέντε μαύρες τρύπες που μετρήσαμε με ακρίβεια τους υψηλούς ρυθμούς περιστροφής. Ακόμη και αν δεν λαμβάνετε υπόψη τους ρυθμούς περιστροφής, αυτή η μαύρη τρύπα είναι μία από τις άλλες 20 που έχουν εντοπιστεί στον Γαλαξία.
Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές από πολλαπλά ιδρύματα υπό την ηγεσία του Ινστιτούτου Θεμελιωδών Ερευνών Tata (TIFR) και έγινε δεκτός για δημοσίευση στο Astrophysical Journal.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου