Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Nα μιλάς στον εαυτό σου στο τρίτο πρόσωπο, μπορεί να μειώσει το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα

Αποτέλεσμα εικόνας για dejes para mañana lo que puedes hacer hoyΤο να μιλάς στον εαυτό σου, ως να είναι τρίτο πρόσωπο μπορεί να σε βοηθήσει να κρατάς τα συναισθήματά σου υπό έλεγχο, όμως έδειξε μια νέα έρευνα που στόχο είχε να βρει απλούς και αποτελεσματικούς τρόπους για τη μείωση των επιπτώσεων του στρες και άλλων αρνητικών συναισθημάτων στον άνθρωπο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το να σκέφτεσαι από μέσα σου κάτι για τον εαυτό σου στο τρίτο ενικό πρόσωπο (σε αντίθεση με το κλασικό τρόπο όπου αναφερόμαστε στον εαυτό μας στον πρώτο ενικό) χρησιμοποιεί μεν την ίδια νοητική προσπάθεια με τον κλασικό τρόπο αλλά το ενδιαφέρον είναι ότι έτσι γίνεσαι πιο αποτελεσματικός στο να διατηρείς σε ισορροπία τα συναισθήματα σου.

Σύμφωνα με την ομάδα του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν, το ζητούμενο είναι να προσπαθήσεις να δεις τα πράγματα υπό άλλη οπτική γωνία, να αποστασιοποιηθείς, βλέποντας τον εαυτό σου όπως μπορεί να τον δει κάποιος άλλος. Κάνοντας ένα «νοητικό βήμα πίσω» λοιπόν μπορεί να αποφύγει κάποιος, ακραία συναισθήματα και ακραίες συμπεριφορές.

Για παράδειγμα, μπορείς να πεις στον εαυτό σου "γιατί η Μαρία είναι αναστατωμένη;" Αντί για το κλασικό: "γιατί είμαι αναστατωμένη;" (Όταν αισθάνεσαι χάλια και το όνομά σου είναι Μαρία πχ).
«Ουσιαστικά, πιστεύουμε ότι όταν οι άνθρωποι αναφερόμαστε στον εαυτό μας στο τρίτο ενικό πρόσωπο αυτό μας οδηγεί στο να σκεφτόμαστε για τον εαυτό μας όπως σκεφτόμαστε για τους άλλους, και αυτό μπορούμε να το δούμε χρησιμοποιώντας συγκεκριμένες τεχνικές και στον ίδιο τον εγκέφαλό μας», αναφέρει ένας από τους ερευνητές.

«Αυτό βοηθά τους ανθρώπους να αποκτήσουν μια μικρή «ψυχολογική» απόσταση από τις εμπειρίες τους, η οποία συχνά μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη για τη ρύθμιση των συναισθημάτων».

Οι Ερευνητές παρακολούθησαν την δραστηριότητα του εγκεφάλου χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) και Μαγνητικό τομογράφο (fMRI). Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Άρα την επόμενη φορά που νοιώθετε στεναχωρημένοι, αντί να λέτε «Είμαι στεναχωρημένος» πείτε από μέσα σας «Είναι στεναχωρημένος ο/η … και το όνομα σας» και …μην αισθάνεστε ότι είστε τρελοί.

Απλά βοηθάτε τον εαυτό σας να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου