Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Πώς να Ξεπεράσεις τη Συστολή σου

16-08-shy_620h413_0Κάποιοι λένε πως η συστολή βρίσκεται στα γονίδια. Άλλοι ισχυρίζονται πως μαθαίνουμε να είμαστε ντροπαλοί. Ποιος ξέρει. Ίσως κάποτε το ανακαλύψουμε. Στο μεταξύ, αν υποφέρεις κι εσύ από κρίσεις συστολής, μπορεί να σου χρησιμεύσουν αυτά που έμαθα, πρακτικές, δηλαδή, συμβουλές που σε βοηθούν να φέρεσαι με αυτοπεποίθηση, όταν δεν αισθάνεσαι καθόλου άνετα.
   
Πρώτα, όμως, πρέπει να παραδεχτείς ότι η συστολή μας δεν μας καθορίζει. Όταν είμαστε συνεσταλμένοι, έχουμε την τάση να θεωρούμε τη συστολή ως το σημαντικότερο κομμάτι της προσωπικότητάς μας. Αυτό είναι εντελώς λάθος. Η συστολή, είναι ένα ελάχιστο μέρος της προσωπικότητάς μας και για τους άλλους είναι πολύ λιγότερο σημαντική απ’ ότι είναι για μας.
Αφού το ξεκαθαρίσαμε αυτό, να έξι χρήσιμα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις, για να ξεπεράσεις τη συστολή σου:
  1. Βρες κοινό έδαφος.
Όταν υπάρχει συνωστισμός αισθανόμαστε να πνιγόμαστε. Εάν σκοπεύεις να πας κάπου, όπου θα υπάρχει πολύς κόσμος μαζεμένος, θα αισθάνεσαι λιγότερο αμήχανα αν πας με ένα δύο φίλους. Αισθάνομαι άνετα με πάρα πολύ κόσμο μαζεμένο, αρκεί να βρίσκονται κοντά μου μερικοί γνωστοί.
  1. Σχεδίασέ το εκ των προτέρων.
Πριν βγεις από το σπίτι, αποφάσισε τι θα πεις. Δεν είναι ανάγκη να προετοιμάσεις κανένα βαρύγδουπο λόγο ή να αποστηθίσεις αστεία. Απλώς κάνε ερωτήσεις.
  1. Κινήσου.
Μπορεί να ακούγεται αστείο, αλλά βοηθάει πολύ. Η σωματική δραστηριότητα – η δράση – διώχνει τη νευρικότητα. (Αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να το βάλουμε στα πόδια με κατεύθυνση την πόρτα.)
  1. Πάψε να κοιτάς τον εαυτό σου.
Στρέψε την προσοχή σου στους άλλους. Οι συνεσταλμένοι άνθρωποι συνηθίζουν να περιορίζονται στον εαυτό τους, στους φόβους και τις ανησυχίες της στιγμής. Να θυμάσαι πάντα πως όλοι μας ανταποκρινόμαστε στο βαθμό ενδιαφέροντος που μας δείχνει ο άλλος. Γι’ αυτό, αν θυμηθούμε να διαθέσουμε τα δύο πρώτα λεπτά στο να κάνουμε τον άλλον να αισθανθεί άνετα, θα αισθανθούμε κι εμείς άνετα.
  1. Βρες ένα αντικείμενο που να τραβάει την προσοχή.
Τα αντικείμενα αυτά είναι πολύ χρήσιμα για να ανοίξεις συζήτηση: «Τι ασυνήθιστο δαχτυλίδι! Πώς το σχεδίασαν;» (Θα μπορούσες κάποιες φορές να έχεις κι εσύ πάνω σου ένα αντικείμενο που να τραβάει την προσοχή, ώστε να διευκολύνεις τους άλλους να σου πιάσουν την κουβέντα.) Άλλες φορές πάλι οι καταστάσεις ευνοούν την αρχή μιας συνομιλίας. Σε ένα τουρνουά τένις, για παράδειγμα, μπορείς να μιλήσεις για τένις. Ειδύλλια και φιλίες έχουν την τάση να αναπτύσσονται στο σχολείο και στο χώρο εργασίας, γιατί εκεί οι άνθρωποι έχουν κοινά θέματα να συζητήσουν. Εκμεταλλεύσου, λοιπόν, την ευκαιρία: Σχεδόν όλες οι αρχικές συζητήσεις αποτελούν μια ανίχνευση κοινών ενδιαφερόντων.
  1. Χαμογέλα.
Παρατήρησες ποτέ πόσο εύκολα πιάνουν φιλίες με τους ανθρώπους τα σκυλάκια; Και όμως το μόνο που κάνουν είναι να κουνάνε την ουρά τους και να ξαπλώνουν ανάσκελα για να τα χαϊδέψεις. Αν έχεις φιλική διάθεση, οι άλλοι θα το προσέξουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου