Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Μάθετε να την (τον) ακούτε

imagesCAW910NEΑν έπρεπε να προτείνω μία και μόνη στρατηγική που θα βοηθούσε αποτελεσματικά κάθε είδους σχέση και οικογενειακό πρόβλημα, θα ήταν να γίνετε καλύτερος ακροατής. Και, παρόλο που η πλειοψηφία των ανθρώπων χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά στο συγκεκριμένο θέμα, θα πρέπει να πω ότι εμείς οι άντρες είναι που έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα.
  
Οι περισσότερες γυναίκες παραπονιούνται ότι ο σύζυγος, ο φίλος, κάποιος τρίτος, ή ο πατέρας τους, δεν ξέρει να ακούει. Και όλες τους σχεδόν παραδέχονται πως και την παραμικρή βελτίωση στο συγκεκριμένο θέμα θα την αποδέχονταν με μεγάλη ικανοποίηση και αναμφίβολα θα βελτίωνε σημαντικά τη σχέση – ανεξάρτητα του είδους της. Το να ακούς τον άλλον είναι κάτι σαν «μαγικό χάπι» που εγγυάται σίγουρα αποτελέσματα.

Είναι πολύ ενδιαφέρον να μιλάς με ζευγάρια που λένε ότι έχουν μεταξύ τους μια αγαπητική σχέση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αν τους ρωτήσεις το μυστικό της επιτυχίας τους, θα σας τονίσουν την ικανότητα του συντρόφου τους να ακούει ως έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που συνεισφέρει στην ποιότητα της σχέσης τους. Το ίδιο ισχύει και για τις σχέσεις πατέρα/κόρης και για τις ερωτικές σχέσεις.

Γιατί τότε, αφού το κέρδος είναι σίγουρο και σημαντικό, τόσο λίγοι από μας είναι καλοί ακροατές; Πρώτον, όσο τουλάχιστον αφορά τους άντρες, πολλοί θεωρούμε ότι το να ακούμε τον άλλο δεν είναι μια παραγωγική διαδικασία. Με άλλα λόγια, όταν ακούμε αντί να ορμάμε στο πρόβλημα θεωρούμε πως δεν κάνουμε τίποτα γι΄αυτό. Θεωρούμε ότι είμαστε πολύ παθητικοί. Είναι πολύ δύσκολο για μας να κατανοήσουμε πως το να ακούμε είναι από μόνο του λύση.

Ο τρόπος να ξεπεράσουμε τη συγκεκριμένη συμπεριφορά είναι να κατανοήσουμε πόσο πολύ εκτιμούν οι άνθρωποι που αγαπάμε το να τους ακούμε. Όταν κάποιος μας ακούει πραγματικά, νιώθουμε σαν να μας αγαπάει πραγματικά. Προσφέρει αγαλλίαση στο πνεύμα μας και μας κάνει να νιώθουμε ότι μας κατανοούν. Από την άλλη, όταν νιώθουμε ότι δε μας ακούν, η καρδιά μας βασανίζεται. Νιώθουμε σαν κάτι να μας λείπει, νιώθουμε ανολοκλήρωτοι και ανικανοποίητοι.

Ο άλλος σημαντικός λόγος για τον οποίο τόσοι λίγοι από μας είναι καλοί ακροατές είναι επειδή δε συνειδητοποιούμε πόσο κακοί είμαστε στο συγκεκριμένο τομέα! Αν όμως κάποιος δε μας το πει, πώς αλλιώς θα το καταλάβουμε; Το γεγονός ότι δεν είμαστε καλοί ακροατές είναι ένα αόρατο ελάττωμα που δε συνειδητοποιούμε καν ότι το έχουμε. Και επειδή δεν είμαστε οι μόνοι που έχουν αυτό το ελάττωμα, νιώθουμε ότι καλύπτουμε το μίνιμουμ των απαιτήσεων – οπότε δεν το σκεφτόμαστε και περισσότερο.

Η τιμιότητα και η ταπεινοφροσύνη παίζουν μεγάλο ρόλο στο πόσο αποτελεσματικοί ακροατές είστε. Πρέπει να είστε πρόθυμοι να ηρεμήσετε και να παρακολουθήσετε ως τρίτοι τον εαυτό σας τη στιγμή που πετάγεται και διακόπτει κάποιον άλλον. Ή πρέπει να είστε λίγο υπομονετικοί και να παρατηρήσετε τον εαυτό σας τη στιγμή που το μυαλό σας ξεφεύγει και αρχίζει να σκέφτεται κάτι άλλο, προτού καν το πρόσωπο με το οποίο μιλάτε προλάβει να τελειώσει την κουβέντα του.

Αν προσπαθήσετε να γίνετε καλοί ακροατές, το αποτέλεσμα είναι σχεδόν απόλυτα σίγουρο. Θα μείνετε έκπληκτοι από το πόσο γρήγορα λύνονται τα παλιά προβλήματα και πόσο πιο κοντά νιώθετε στους ανθρώπους που αγαπάτε, αν απλώς ηρεμήσετε και μάθετε να ακούτε. Το να γίνετε καλύτερος ακροατής είναι ένα είδος τέχνης, αλλά, παρ΄όλα αυτά, δεν είναι καθόλου περίπλοκο. Συνήθως το μόνο που χρειάζεται είναι η πρόθεσή σας και λίγη εξάσκηση. Το αποτέλεσμα θα αξίζει τον κόπο!

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου