Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Το πάχος είναι πάθος

Το πάχος είναι πάθοςΤο «πάχος είναι πάθος» λέει με πολύ σοφία ο ελληνικός λαός. Η παχυσαρκία είναι μια αληθινή αρρώστια που τις τελευταίες δεκαετίες έχει εξαπλωθεί με ραγδαίους ρυθμούς. Το γρήγορο και φθηνό φαγητό της εποχής μας, που είναι στερημένο από βιταμίνες και ωφέλιμα για τον οργανισμό συστατικά αλλά πλούσιο σε λιπαρά, θερμίδες και γλυκιά γεύση, είναι σχεδόν εθιστικό.
Η κοινή γνώμη παρουσιάζει τους παχύσαρκους ανθρώπους σαν καλόκαρδους, χαμογελαστούς, ήρεμους κι αισιόδοξους. Πόση αισιοδοξία μπορεί να υπάρχει όμως όταν το προσδόκιμο ζωής για έναν παχύσαρκο άνθρωπο μειώνεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό σε σχέση με έναν λεπτό και υγιή άνθρωπο;
Η παχυσαρκία δημιουργεί στον άνθρωπο ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας και γεμίζει την ψυχή του με πίκρα, τύψεις και στεναχώρια. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι παχύσαρκοι άνθρωποι ή τα παχύσαρκα παιδιά γίνονται περίγελος του κοινωνικού τους περιβάλλοντος ακόμα και της ίδιας τους της οικογένειας. Η κοινωνία μας δεν αποδέχεται εύκολα τα παχύσαρκα άτομα.
Τα απορρίπτει και τα κατακρίνει με μεγαλύτερη ευκολία. Θα λέγαμε λοιπόν ότι δυστυχώς υπάρχει ακόμη μια μορφή ρατσισμού απέναντι στα άτομα που υποφέρουν από παχυσαρκία. Η απόρριψη αυτή από το κοινωνικό σύνολο μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει, οδηγώντας τα παχύσαρκα άτομα σε ακραίες λύσεις και μεθόδους απώλειας κιλών και πολύ συχνά και στο χειρουργικό τραπέζι.
Εκτός όμως από το ψυχολογικό κομμάτι, ο παράγοντας υγεία και ποιότητα ζωής βλάπτεται σημαντικά από την παχυσαρκία. Όλες οι έρευνες που γίνονται κατά καιρούς κι αφορούν στην παχυσαρκία καθώς και οι στατιστικές, δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι άνθρωποι έχουν μεγάλη προδιάθεση για σοβαρότατες ασθένειες. Τα όργανά τους επιβαρύνονται από το λίπος και καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να λειτουργήσουν σωστά.
Φυσικά καθώς όλα είναι μια αλυσίδα, η μία αρρώστια ή πάθηση φέρνει την άλλη κι έτσι η υγεία του ατόμου φθείρεται σταδιακά. Δυστυχώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες όλοι οι παχύσαρκοι άνθρωποι ζουν λιγότερα χρόνια και παρουσιάζουν μικρότερη αντίσταση στις ασθένειες καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι σωστά ενισχυμένο.

Από πού προέρχεται όμως η παχυσαρκία; Παλιότερα πίστευαν ότι κύριες αιτίες ήταν η κακή λειτουργία των αδένων, η έλλειψη συντονισμού μεταξύ ορισμένων οργάνων, η κατάχρηση τροφών πλούσιων σε λίπη και η καθιστική ζωή. Έχει αποδειχθεί όμως ότι η κύρια αιτία της παχυσαρκίας είναι σίγουρα ο υπερσιτισμός.
Για την καταπολέμησή της προτείνονται διάφορες μέθοδοι, κούρες και δίαιτες ή ακόμη και χειρουργικές επεμβάσεις. Η γνώμη μας είναι πως η αντιμετώπιση είναι εφικτή κι αποτελεσματική μόνο όταν υπάρχει καλή συνεργασία ανάμεσα στο άτομο με παχυσαρκία και επιστήμονα ιατρό και διατροφολόγο. Υπάρχουν κέντρα με ομάδες εδικών και γιατρών που ασχολούνται κι εξειδικεύονται στο θέμα της παχυσαρκίας και της αντιμετώπισής της χωρίς χειρουργικό νυστέρι.
Πρέπει να γίνεται έρευνα αγοράς και να υπάρχει εμπιστοσύνη απέναντι στο γιατρό που θα αναλάβει μια τέτοια περίπτωση. Καλό είναι να υπάρχει και ψυχολογική στήριξη στην προσπάθεια αυτή γιατί ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της αντιμετώπισης και στην έκβαση της όλης προσπάθειας.
Αποφύγετε τις πολύ δραστικές και πολλά υποσχόμενες λύσεις καθώς ενέχουν πολλούς κινδύνους. Εξοπλιστείτε με υπομονή, κουράγιο και θάρρος και βάλτε στόχους! Και φυσικά μη περιμένετε θαύματα από καλλυντικά προϊόντα και κάψουλες αδυνατίσματος. Θεραπεία κατά της παχυσαρκίας χωρίς μείωση των θερμίδων που καταναλώνουμε καθημερινά ή χωρίς σωματική άσκηση δεν υπάρχει. Καλό είναι να προλαβαίνουμε το πρόβλημα σε αρχική μορφή για να μην απελπιζόμαστε και για να γίνεται πιο εύκολη η αντιμετώπισή του.
Ακόμη για να μην βλάπτονται τα όργανά μας τόσο ώστε να μας δημιουργήσουν κάτι χρόνιο και μη αναστρέψιμο. Καλό θα ήταν να υπήρχε ενημέρωση ή ακόμη και μάθημα σωστής διατροφής και μαγειρικής στα σχολεία για να προλαμβάνεται το πρόβλημα της παχυσαρκίας και να βοηθούνται τα παιδιά που υποφέρουν από αυτή.
Να εκπαιδευτούν τα παιδιά από μικρή ηλικία ώστε να κάνουν σωστές κι ωφέλιμες για την υγεία τους επιλογές φαγητού. Για ακόμη μια φορά πρέπει να παραδεχτούμε πως η εκπαίδευση μπορεί να σώσει ζωές!
Σε κάθε περίπτωση η παχυσαρκία ναι μεν είναι μια ασθένεια αλλά αντιμετωπίζεται επιτυχώς αρκεί να υπάρχει θέληση, αγάπη για τη ζωή και σωστοί επιστήμονες και ειδικοί για να μας καθοδηγήσουν και να μας βοηθήσουν στη δύσκολη προσπάθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου