Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Αδράνεια και κάπνισμα

Αδράνεια και κάπνισμαΥπάρχει μια συνήθεια που είναι χειρότερη και από το κάπνισμα.
Μπορεί αποκλειστικό κίνητρο για κάποιες να επισκεφθούν το γυμναστήριο να είναι η εμφάνιση, αλλά ένα γυμνασμένο σώμα δεν είναι ο μοναδικός λόγος που πρέπει να παρακινεί τους ανθρώπους.
Σύμφωνα με όλες τις έρευνες, το 10% των θανάτων σχετίζονται με την αδράνεια. Ποσοστό που ξεπερνάει αυτό των θανάτων από το κάπνισμα. Ερευνητές της ιατρικής σχολής του Harvard εξέδωσαν έρευνα, σύμφωνα με την οποία, το 2010, ο αριθμός των θανάτων από αιτίες όπως η διαβήτης τύπου 2, οι καρδιοπάθειες και κάποιες μορφές καρκίνου, σχετίζονται με την έλλειψη αθλητικής δραστηριότητας.
Οι θάνατοι από αυτά τα αίτια έφτασαν τα 5.3 εκατομμύρια, με αυτούς που οφείλονται στο κάπνισμα να μην ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια.
Η αύξηση της αθλητικής δραστηριότητας κατά 10% παγκοσμίως, θα μείωνε το ποσοστό των θανάτων κατά 553.000 ετησίως.
Υπάρχουν και άλλες έρευνες που αποδεικνύουν ότι η αδράνεια μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα και συνεπώς, όσο περισσότερο μπορούμε να κινούμαστε καθημερινά τόσο καλύτερα.
Ακόμα κι αν, κάθε μέρα, κάνετε τουλάχιστον 30 λεπτά διάδρομο ή ελλειπτικό, καλό είναι να περπατάτε περισσότερο, αλλά και να κάνετε τακτικά διαλείμματα, στο γραφείο, ώστε να σηκώνεστε και να κινήστε, έστω και ελάχιστα.
Με απλά λόγια η κίνηση είναι η ζωή σύμφωνα και με τον Ηράκλειτο  Τα Πάντα Ρεί, μηδέποτε κατά το αυτό μένειν τα πάντα ρέουν και όλα χάνονται, ακατάπαυστα και είναι αυτή η συνεχής μεταβολή πού συνθέτει την ίδια την έννοια του κόσμου, την θεμελιώδη αρχή του, την έσχατη σημασία του. Όπως λέει ο Ηράκλειτος
«Ποταμῷ γὰρ οὐκ ἔστιν ἐμβῆναι δὶς τῷ αὐτῷ καθ” Ἡράκλειτον οὐδὲ θνητῆς οὐσίας δὶς ἅψασθαι κατὰ ἕξιν (τῆς αὐτῆς)· ἀλλ” ὀξύτητι καὶ τάχει μεταβολῆς σκίδνησι καὶ πάλιν συνάγει (μᾶλλον δὲ οὐδὲ πάλιν οὐδ” ὕστερον, ἀλλ” ἅμα συνίσταται καὶ ἀπολείπει) καὶ πρόσεισι καὶ ἄπεισι».
Δεν μπορούμε να μπούμε δυο φορές στο ίδιο ποτάμι, ούτε ν’ αγγίξουμε δυο φορές μια ουσία θνητή, γιατί σκορπίζεται και πάλι μαζεύεται με την οξύτητα και την ταχύτητα της μεταβολής, (και μάλιστα όχι πάλι, ούτε αργότερα, αλλά ταυτόχρονα εμφανίζεται και χάνεται) και πλησιάζει κι απομακρύνεται.
Το γίγνεσθαι για τον Ηράκλειτο συνιστά την αρχή στην οποία στηρίζεται ο κόσμος πού είναι η αρχή. Αυτή πού είναι ίδια και δεν μεταβάλλεται στο περιβάλλον των μεταβολών όλων των πραγμάτων, είναι η ίδια η μεταβολή. Κάθε πράγμα, πράγματι, βρίσκεται σε κάποιο σημείο της ύπαρξής του, σε μια κατάσταση η οποία αυτή είναι αντίθετη σε όλες τις άλλες, κάθε πράγμα όντας όλο, εκείνο πού δεν είναι το άλλο. Για να είναι κάτι, το κάθε πράγμα απαιτεί το πολλαπλό για να εξάγει την ιδιαιτερότητα του από την αντιπαράθεση με τα άλλα πράγματα.
Αλλά προτού το ερμηνεύσουμε σαν αντανάκλαση στο χρόνο, η μαρτυρία του Ηρακλείτου παράγει μια αίσθηση του γίγνεσθαι ξεκάθαρη. Το γίγνεσθαι, η μετατροπή των πραγμάτων, καθορίζεται από την ίδια την αντιπαράθεση μεταξύ των πραγμάτων, η μεταβολή συμφύεται (απαιτητικά δεσμευμένη) στην αντιπαράθεση των αντιθέτων πραγμάτων.

Κίνηση λοιπόν, Κ Ι Ν Η Σ Η

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου