Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Paratarsotomus macropalpis: το γρηγορότερο ζώο ξηράς στον κόσμο


Καλύπτοντας 322 μήκη σώματος ανά δευτερόλεπτο, ένα πραγματικά αστρονομικό νούμερο, το άκαρι Paratarsotomus macropalpis είναι ο νέος κάτοχος του ρεκόρ για το γρηγορότερο ζώο ξηράς στον κόσμο, όταν η ταχύτητα μετράται σε αναλογία με το μέγεθος.

Ερευνητές από τα Κολλέγια Claremont, στην Καλιφόρνια, ανακοίνωσαν, στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας του 2014, στο Σαν Ντιέγκο, την περασμένη Κυριακή, ότι έχουν ανακαλύψει πως το ταχύτερο ζώο ξηράς στον κόσμο, δεν είναι κάποιος από τους συνήθεις ύποπτους, αλλά ένα άκαρι που δεν ξεπερνά σε μέγεθος το κεφάλι μίας πινέζας.
Ο λόγος για το paratarsotomus macropalpis (φωτο, πάνω), το οποίο είναι, πλέον, ο κάτοχος του ρεκόρ για το γρηγορότερο ζώο ξηράς στον κόσμο, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, όταν η ταχύτητα μετράται σε αναλογία με το μέγεθός. Το άκαρι κάνει σκόνη όλες τις επιδόσεις, κινούμενο με ταχύτητα που του επιτρέπει να καλύπτει απόσταση ίση με 322 φορές το μήκος του σώματός του, ανά δευτερόλεπτο!
Συγκριτικά, ο γατόπαρδος, ίσως, το πρώτο ζώο που μας έρχεται στο μυαλό, όταν θέλουμε να μιλήσουμε για ταχύτητα, καλύπτει, μόλις, 16 φορές το μήκος του δικού του σώματος, στο ίδιο χρονικό διάστημα. Και ο προηγούμενος κάτοχος του σχετικού ρεκόρ, το αυστραλιανό σκαθάρι-τίγρης, κινείται με 171 μήκη σώματος το δευτερόλεπτο - σχεδόν, με τη μισή σχετική ταχύτητα.
Επιστρατεύτηκε βίντεο για να χρονομετρηθεί ο Bolt του ζωικού βασιλείου
Εξαιτίας των μικροσκοπικών του διαστάσεων και της υπερβολικής του ταχύτητας, η ερευνητική ομάδα που έκανε την ανακάλυψη, δεν μπόρεσε να κάνει τις μετρήσεις της με κάποιον παραδοσιακό τρόπο. Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, Jonathan Wright, έπρεπε να κινηματογραφήσουν το άκαρι, και στη συνέχεια, να δουν το βίντεο, για να διαπιστώσουν την ταχύτητά του.
Όχι, Usain. Σε αναλογία μεγέθους, υπάρχουν γρηγορότερα πλάσματα εκεί έξω.

Και αν αναρωτιέστε πώς μεταφράζεται η ταχύτητα του ακάρεου σε πιο... ανθρώπινες έννοιες, αναλογιστείτε ότι ένας άνθρωπος για να μπορούσε να το συναγωνιστεί, θα έπρεπε να τρέχει με, περίπου, 2100 χιλιόμετρα την ώρα! Μόνο που, προφανώς, τέτοιες ταχύτητες είναι φυσιολογικά απλησίαστες, ακόμα και για εκείνον τον Usain Bolt.
Γενικά, τόσο η ταχύτητα σε σχέση με το μήκος σώματος όσο και η συχνότητα διασκελισμού αυξάνονται όσο το μέγεθος του ζώου που ερευνάται μικραίνει. Θεωρητικά, υπάρχει ένα κατώτατο όριο μεγέθους, πέρα από το οποίο η ταχύτητα δεν μπορεί να αυξηθεί, λόγω της φυσιολογίας των μυών, του τρόπου με τον οποίο είναι κατασκευασμένοι.
Πάντως, ο προσδιορισμός της ταχύτητας του paratarsotomus macropalpis και η εν συνεχεία εξειδικευμένη σύγκρισή της με εκείνες άλλων ζώων δεν δείχνουν ότι αυτό το όριο έχει βρεθεί, λένε οι ερευνητές των Κολλεγίων Claremont, αφού δεν αποκλείεται, κάπου εκεί έξω, να υπάρχει ζώο ακόμα γρηγορότερο, μετρώντας τα μήκη σώματος που καλύπτει.
Η σημασία πίσω από το ρεκόρ
Η ανακάλυψη δεν είναι σημαντική μόνο επειδή θέτει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ, αλλά και επειδή αποκαλύπτει πολλά, γύρω από τη φυσιολογία της κίνησης και τους φυσικούς περιορισμούς των δομών στα έμβια όντα. Περαιτέρω διερεύνηση της φυσικής που επιτρέπει στο μικροσκοπικό άκαρι να φτάνει τέτοιες ταχύτητες, μπορεί να εμπνεύσει επαναστατικά νέα σχέδια, για ρομπότ ή βιομιμητικές συσκευές.
Ούτε άνθρωπος, ούτε καν γατόπαρδος μπορεί να συναγωνιστεί το άκαρι

Ακόμη, η έρευνα για τον προσδιορισμό της ταχύτητάς του, φανέρωσε στοιχεία για το Paratarsotomus macropalpis, τα οποια αγνοούσαμε. Μέχρι σήμερα, δε γνωρίζαμε πολλά, σχετικά με τις συνήθειές του, πέρα από το ότι είναι ενδημικό στη Νότια Καλιφόρνια των ΗΠΑ, αν και ανακαλύφθηκε, ήδη, από το 1916.
Αυτό που μπόρεσε να προσθέσει στις γνώσεις μας η νέα έρευνα, πέρα από την ταχύτητά του, είναι το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες, αφού παρατηρήθηκε ότι αντέχει να περπατά σε επιφάνειες με θερμοκρασία μέχρι και 60 βαθμούς Κελσίου - θανατηφόρα νούμερα για τα περισσότερα ζώα - αλλά και η ικανότητά του να στρίβει ιδιαιτέρως απότομα.
Ταχύ, ανθεκτικό και ευέλικτο! Γρήγορος σαν τον άνεμο; Μάλλον, γρήγορος σαν το άκαρι θα πρέπει να είναι η νέα παρομοίωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου