Οι σχέσεις έχουν τα πάνω τους και τα κάτω τους και οι συζητήσεις μπορούν εύκολα να γίνουν διαφωνίες με μία μόνο μικρή και λάθος λέξη σε μια στιγμή αγανάκτησης. Προστατεύστε τον εαυτό σας και τον σύντροφό σας από το να πληγωθείτε με το να κρατήσετε έξω από το διάλογό σας την πιο οδυνηρή λέξη.
Οι λέξεις που πρέπει να κρατήσετε έξω από τη σχέση σας
Η επικοινωνία είναι πολύ σημαντικό μέρος κάθε σχέσης και αυτό περιλαμβάνει και τα λεκτικά και τα μη λεκτικά μέρη της αλληλεπίδρασής σας. Η επικοινωνία είναι ουσιώδης για τον κάθε σύντροφο για να έρθει σε επαφή με τις ανάγκες του, οι οποίες μπορεί να είναι σωματικές όπως η ανάγκη για φαγητό ή συναισθηματικές όπως η ανάγκη για σεξουαλική επαφή.
Η επικοινωνία σας με τον σύντροφό σας αφορά τόσο την έκφραση των συναισθημάτων σας, όσο και το να παίρνετε αυτό που χρειάζεστε με την βοήθεια του άλλου σας μισού. Όσο επικοινωνείτε μεταξύ σας, μερικές φορές μπορεί να σας ξεφύγει χωρίς πρόθεση μία λέξη που δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε στη σχέση σας.
Η δύναμη των λέξεων που βλάπτουν την σχέση σας
Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Τέξας ερεύνησαν τη δύναμη των οδυνηρών λέξεων μέσα σε μία σχέση και συμπέραναν ότι δεν είναι απαραίτητα οι ίδιες οι λέξεις που βλάπτουν, αλλά η αντίληψη της πρόθεσής τους που κάνει την μεγαλύτερη ζημιά.
Οι ερευνητές αναφέρουν: « Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έκριναν κάτι σκοπίμως οδυνηρό που κάποιος είπε σε αυτούς, ένιωσαν ότι το σχόλιο αυτό είχε αποτέλεσμα την απομάκρυνση από αυτό το άτομο, σε σχέση με εκείνους που αντιλήφθηκαν ότι το μήνυμα ήταν μεν οδυνηρό αλλά ειπώθηκε χωρίς τέτοια πρόθεση. Επιπλέον, αυτοί που είδαν το μήνυμα ως σκοπίμως οδυνηρό έτειναν να είναι λιγότερο ικανοποιημένοι με τη σχέση που είχαν με το άτομο που τους πλήγωσε και ένιωσαν λιγότερο κοντά στο άτομο εκείνο, σε σύγκριση με εκείνους που το εξέλαβαν ως ακούσια κουβέντα.
Το ξέσπασμα στον σύντροφό σας όταν είστε απογοητευμένοι, επειδή έχετε μια άσχημη μέρα, είστε κουρασμένοι ή πεινασμένοι, είναι πιθανό να σας το συγχωρέσει, όταν ξέρει ότι δεν είχατε πρόθεση να τον βλάψετε. Ωστόσο, αν οι οδυνηρές σας λέξεις αντανακλούν ένα μοτίβο αρνητικής συμπεριφοράς εναντίον του, τότε πιθανώς να εκλάβει τις λέξεις σας ως σκοπίμως οδυνηρές.
Η επικοινωνία στη σχέση σας είναι κάτι περισσότερο από τις λέξεις
Παρόλο που ο σύντροφός σας στη σχέση μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την οδυνηρή λέξη, αυτό δε σημαίνει και τόσα πολλά, εκτός:
Αν το πάρετε αρνητικά, ή
Οι πράξεις του, ο τόνος της φωνής του, η γλώσσα του σώματός του ή άλλα μοτίβα συμπεριφοράς εκφράζουν ένα αρνητικό νόημα
Υπάρχουν πολλές πληροφορίες κρυμμένες στη γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του προσώπου. Μήπως ο σύντροφός σας γελούσε και έκανε σαρκαστικό χιούμορ όταν σας μίλησε έτσι; Είπε μήπως μια λέξη που δεν σας άρεσε αλλά μετά αφού του είπατε ότι είχατε πληγωθεί, άλλαξε και δεν το ξανάκανε;
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Communication Quarterly εξέτασε τα οδυνηρά μηνύματα στην επικοινωνία και την χρήση του χιούμορ για να αμβλυνθούν αυτά τα μηνύματα. Ανέφερε ότι : « Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα χιουμοριστικά μηνύματα που χρησιμοποιούνταν για να εκφράσουν την οδυνηρή πληροφορία, φαίνονταν το λιγότερο οδυνηρά από πρόθεση, να εκφράζουν λιγότερα έντονα συναισθήματα σε όλη την έκταση της θεματολογίας των μηνυμάτων και να προκαλούν λιγότερο πόνο συγκρινόμενα με τα μη χιουμοριστικά σχόλια. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι η ενσωμάτωση του χιούμορ μπορεί να κάνει τις δηλώσεις που προκαλούν την καρδιά, “πιο εύγευστες” στους αποδέκτες, σε αντίθεση με τα μη χιουμοριστικά οδυνηρά σχόλια».
Το να μη μιλάτε μπορεί να είναι εξίσου οδυνηρό για τη σχέση σας
Το να είστε σιωπηλοί μπορεί να είναι καλό, αλλά μόνο αν ξέρετε πότε είναι σημαντικό να μιλήσετε. Όταν ο σύντροφός σας πλησιάζει στο να πιέσει τα όριά σας και νιώθετε εκείνη την άβολη αντίδραση του ενστίκτου σας, μιλήστε και με ήρεμο τρόπο εκφράστε το πώς νιώθετε για τα λόγια του ή τις πράξεις του. Για παράδειγμα, ίσως πείτε « δεν νιώθω άνετα με αυτό. Τι άλλες επιλογές υπάρχουν;»
Η μία λέξη που δε θέλετε στη σχέση σας
Αυτή είναι μία λέξη που μπορεί να λέτε στον εαυτό σας όλη την ώρα, ειδικά αν έχετε πολλά να κάνετε, για αυτό καλό είναι να την κρατήσετε έξω από το λεξιλόγιο της σχέσης σας. Η λέξη αυτή που πρέπει να κρατήσουμε έξω από την σχέση είναι η λέξη «πρέπει». Για παράδειγμα «Δεν πρέπει να κάνεις αυτό» ή «πρέπει να κάνεις εκείνο». Γιατί είναι αυτή η λέξη η πιο τοξική σε μια υγιή σχέση; Για τον ίδιο λόγο που νιώθετε άσχημα όταν την λέτε στον εαυτό σας. Είναι ένας αρνητικός τρόπος να επηρεάσετε την συμπεριφορά κάποιου και υπαινίσσεται ότι κρίνετε τον άλλον για αυτά που κάνει ή δεν κάνει σωστά ,σύμφωνα με την άποψή σας. Αντί να κρίνετε την συμπεριφορά λέγοντας ότι ο σύντροφός σας πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει κάτι, εστιάστε στα δικά σας συναισθήματα και πείτε «νιώθω σαν να μην είναι αυτό το καλύτερο πράγμα για εσένα γιατί…» Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε εκφράσει τα δικά σας αισθήματα και τους λόγους που νιώθετε όπως νιώθετε, όμως δεν θεωρείτε ότι ξέρετε τι είναι καλύτερο για τον σύντροφό σας. Τελικά, είναι απόφασή του να ανταποκριθεί στην πρότασή σας ή να μην το κάνει.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου