Ξενοφώντας, Συμπόσιο, Β10
Στο έργο του Ξενοφώντα, το πορτρέτο του χαρακτήρα του Σωκράτη και τη γυναίκας του Ξανθίππης, που έρχονται αντιμέτωποι στη συζυγική τους σχέση, βρίσκεται στη βάση της παράδοσης που περιγράφει με όρους παρωδίας τη μορφή της Ξανθίππης. Σε αυτό το απόσπασμα, το αρχικό ερώτημα του Αντισθένη μας δίνει την ευκαιρία να ακούσουμε την άποψη του Σωκράτη για τον χαρακτήρα της συζύγου του.
Και ο Αντισθένης είπε: «Πώς, λοιπόν, Σωκράτη, αφού έχεις αυτή τη γνώση, δεν εκπαιδεύεις κι εσύ την Ξανθίππη, αλλά έχεις γυναίκα απ’ όσες υπάρχουν, και από αυτές που έχουν γεννηθεί και από αυτές που θα υπάρξουν, κατά τη γνώμη μου, τη χειρότερη;»
«Γιατί», είπε, «βλέπω ότι και αυτοί που θέλουν να γίνουν ικανοί ιππείς αποκτούν όχι τα πιο υπάκουα, αλλά τα ατίθασα άλογα. Διότι νομίζουν ότι, αν μπορούν να κυριαρχήσουν σε τέτοιου είδους άλογα, εύκολα μπορούν να χειριστούν και τα άλλα. Κι εγώ λοιπόν, επειδή θέλω να συναναστρέφομαι και να συνομιλώ με τους ανθρώπους, έχω αυτή τη γυναίκα, γιατί γνωρίζω καλά ότι, αν την αντέξω, εύκολα θα συνυπάρχω με όλους τους άλλους ανθρώπους».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου