Τα παιδιά, σε αντίθεση με τους ενήλικες, δεν εντυπωσιάζονται από την πάλη με τους ηθικούς πειρασμούς. Ξεπεράσατε τους δαίμονές σας, συγκεντρώσατε όλο τον αυτοέλεγχό σας, αναγκάσατε τον εαυτό σας να κάνει το σωστό ακόμα και σε κάτι που δεν είναι πολύ δημοφιλές; Όλα καλά, αλλά τα παιδιά θα προτιμούσαν να μην δουλεύατε πολύ σκληρά. Η αληθινή νίκη για ένα παιδί, είναι να κάνει εύκολα το σωστό πράγμα από την αρχή.
Και όπως αποδεικνύεται, οι εν λόγω μικροί επικριτικοί ακριβολόγοι μπορεί να βρίσκονται στο σωστό δρόμο. Όπως έγραψε πρόσφατα ο Christian Jarrett στο BPS Research Digest, μια επερχόμενη μελέτη στο επιστημονικό περιοδικό “Social Psychological and Personality Science” διαπίστωσε ότι η εξάσκηση της δύναμης της θέλησης σας δεν είναι η καλύτερη στρατηγική για να πετύχετε τους στόχους σας. Η αποφυγή του πειρασμού όμως είναι.
Στη μελέτη αυτή, μια ομάδα Καναδών ερευνητών βρήκαν 159 προπτυχιακούς φοιτητές, οι οποίοι έκαναν μια σειρά από τεστ προσωπικότητας, απάντησαν σε ερωτήσεις που μετρούσαν τον αυτοέλεγχό τους και έγραψαν τέσσερα πράγματα που ήθελαν να επιτύχουν, όπως να γυμνάζονταν περισσότερο ή να μάθουν μια νέα δεξιότητα. Λίγες εβδομάδες αργότερα, ο Jarrett εξήγησε, ότι οι εθελοντές άρχισαν μια «εβδομαδιαία μεγάλη περίοδο έντονης καταγραφής εμπειριών».
Κατά τη διάρκεια αυτής της συγκεκριμένης εβδομάδας, πέντε φορές την ημέρα σε τυχαίες χρονικές στιγμές, το smartphone των μαθητών χτυπούσε με έναν ήχο και τους ζητούσε να αναφέρουν εάν είχαν βιώσει εκείνη τη μέρα μια επιθυμία για τυχόν πειρασμούς, αν αυτοί οι πειρασμοί έρχονταν σε σύγκρουση με οποιοδήποτε από τους στόχους τους, αν είχαν εξασκήσει τη δύναμη της θέλησης για να αντισταθούν στον πειρασμό (ή πειρασμούς) και πόσο κουρασμένοι ή διανοητικά εξαντλημένοι ένιωθαν εκείνη την στιγμή.
Στο τέλος της κάθε ημέρας για αυτή την εβδομάδα, θα συμπλήρωναν επίσης ένα ημερολόγιο για το πόσο ψυχικά εξαντλημένοι ή κινητοποιημένοι είχαν αισθανθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τέλος, οι ερευνητές καταφέραν να επικοινωνήσουν με τους μαθητές και πάλι στο τέλος του εξαμήνου για να μάθουν πόση πρόοδο είχαν κάνει με τους τέσσερις προσωπικούς τους στόχους.
Στο τέλος, οι συμμετέχοντες που είχαν σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο με τους στόχους τους, ήταν επίσης αυτοί που είχαν αντιμετωπίσει τους λιγότερες πειρασμούς. «Το νόημα φαίνεται ότι είναι να αποδεχθούμε πως οι άνθρωποι είναι άβουλοι», έγραψε ο Jarrett. «Ως εκ τούτου, το κλειδί της επιτυχίας είναι να αποφευχθεί ο πειρασμός από την αρχή. Αποφύγετε το σούπερ-μάρκετ όταν είστε πεινασμένοι. Μην αφήνετε το βάζο με τα μπισκότα στον πάγκο στην κουζίνα. Κάντε το υπνοδωμάτιό σας ένα χώρο χωρίς iPad».
Η θέληση είναι ένα χαρακτηριστικό και όχι μία στιγμιαία πράξη
Όμως οι πιο επιτυχημένοι συμμετέχοντες, σημείωσε, έτυχαν επίσης να είναι αυτοί που σημείωσαν την υψηλότερη βαθμολογία από τις αρχικές δοκιμές αυτοελέγχου, γεγονός που υποδηλώνει ότι η θέληση ήταν «ένα χαρακτηριστικό και όχι μια στιγμιαία πράξη». Ή μήπως σημαίνει ότι χρησιμοποίησαν όλη τη δύναμη της θέλησης τους περαιτέρω σχεδιάζοντας εκ των προτέρων να αποστασιοποιηθούν από δελεαστικές καταστάσεις…;
Είτε έτσι είτε αλλιώς, το μάθημα είναι το ίδιο: η σκληρή δουλειά, για τους δικούς της λόγους, δεν είναι πάντα ο καλύτερος τρόπος για να πετύχετε τους στόχους σας. Μερικές φορές, η ζωή απαιτεί να κάνετε τα πράγματα πιο εύκολα για τον εαυτό σας.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου