Πετυχαίνετε το αντίθετο από αυτό που επιθυμείτε; Έχετε ακούσει ποτέ για τον νόμο της αντεστραμμένης προσπάθειας;
Ο Émile Coué, ο γνωστός Γάλλος ψυχολόγος, έχει ορίσει τον νόμο της αντεστραμμένης προσπάθειας ως τον ακόλουθο:
Η εσωτερική σύγκρουση συμβαίνει ανάμεσα στην θέληση καις την φαντασία, αλλά η φαντασία είναι πάντα δυνατότερη.
Αν για παράδειγμα, σας ζητούσαν να περπατήσετε πάνω σε μια σανίδα, θα το κάνατε χωρίς πρόβλημα. Αλλά αν η ίδια σανίδα τοποθετούνταν σε ύψος έξι μέτρων ανάμεσα σε δύο τοίχους, θα την περπατούσατε;
Η επιθυμία σας να περπατήσετε στη σανίδα θα ερχόταν σε σύγκρουση με τη φαντασία ή τον φόβο που σας υπαγορεύει πως θα πέσετε. Η ιδέα που θα σας κατέβαλε και που είναι η εικόνα της πτώσης, θα κέρδιζε την μάχη. Η επιθυμία σας, η θέληση ή η προσπάθεια να περπατήσετε στη σανίδα θα αντιστρεφόταν και θα επικρατούσε η ιδέα της αποτυχίας.
Η εσωτερική προσπάθεια οδηγεί πάντα στην αποτυχία και έχει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η αυτό-προβολή της ιδέας του ότι δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε ένα πρόβλημα κυριαρχεί στο μυαλό. Και το υποσυνείδητο σας πάντα ελέγχεται από την ιδέα που κυριαρχεί.
Μεταξύ των δύο αντιφατικών προτάσεων, το υποσυνείδητο μας θα αποδεχτεί την δυνατότερη. Ο καλύτερος τρόπος είναι αυτός που δεν περιλαμβάνει προσπάθεια.
Αν πείτε «θέλω να θεραπευτώ, αλλά δεν μπορώ», «προσπαθώ τόσο πολύ», «πιέζω τον εαυτό μου να τα καταφέρει», «βάζω όλη τη δύναμη της θέλησης μου» , πρέπει να ξέρετε πως το λάθος βρίσκεται στην προσπάθεια.
Ποτέ μην προσπαθήσετε να αναγκάσετε το υποσυνείδητο σας να αποδεχτεί μια ιδέα με την δύναμη της θέλησης σας. Τέτοιες προσπάθειες είναι καταδικασμένες να αποτύχουν και οδηγούν στο αντίθετο αποτελέσματα από αυτό που ζητούσατε.
Το ακόλουθο παράδειγμα είναι μια μάλλον κοινή εμπειρία
Ένας μαθητής που έχει εξετάσεις παίρνει το διαγώνισμα και προσπαθεί να το λύσει. Τότε, βλέπει πως όλη του η γνώση τον έχει εγκαταλείψει.
Ξαφνικά, νιώθει το κεφάλι του άδειο και δεν μπορεί να θυμηθεί τίποτα από όσα ήξερε για το μάθημα. Και όσο πιο πολύ σφίγγει τα δόντια του και προσπαθεί να σκεφτεί, τόσο πιο δύσκολο είναι να θυμηθεί. Αλλά μόλις φεύγει από την αίθουσα εξέτασης και ανακουφίζεται από την ένταση, οι απαντήσεις των ερωτήσεων έρχονται η μία μετά την άλλη.
Η προσπάθεια να αναγκάσει τον εαυτό του να θυμηθεί ήταν η αιτία της αποτυχίας. Αυτό είναι ένα παράδειγμα του νόμου της αντεστραμμένης προσπάθειας και γιατί παίρνουμε το αντίθετο από αυτό που επιθυμούμε.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου