Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων αναπτύσσουν μία τεχνολογία ελκτικής δέσμης λέιζερ για τον έλεγχο της πορείας και της κατεύθυνσης του κεραυνού, που ως γνωστόν δεν είναι τίποτα άλλο παρά μία ηλεκτρική εκκένωση. Η τεχνολογία μπορεί να επιτρέψει στους επιστήμονες να ελέγχουν πού χτυπά το έδαφος ο κεραυνός, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καταστροφικών πυρκαγιών, κάτι που έγινε πέρυσι στην Αυστραλία.
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα λέιζερ με ένταση χίλιες φορές μικρότερη από αυτήν που έκαναν σε προηγούμενες προσπάθειες, που σημαίνει ότι οποιαδήποτε πιθανή τεχνολογία για τον έλεγχο του κεραυνού θα μπορούσε να είναι πολύ φθηνότερη, ασφαλέστερη και πιο ακριβής.
Το λέιζερ λειτουργεί παγιδεύοντας και θερμαίνοντας μικροσωματίδια γραφενίου στον ατμοσφαιρικό αέρα. Θερμαίνοντας τα μικροσωματίδια γραφενίου που παγιδεύονται στη δέσμη, η ομάδα δημιούργησε τις απαραίτητες ηλεκτρικές συνθήκες εκκένωσης και μετάδοσης της κατά μήκος της πορείας του λέιζερ χρησιμοποιώντας ένα συμβατικό λέιζερ χαμηλής έντασης .
Η ομάδα δηλαδή χρησιμοποίησε μια δέσμη λέιζερ που αντικατοπτρίζει την ίδια διαδικασία με τον κεραυνό και δημιουργεί ένα μονοπάτι που κατευθύνει τις ηλεκτρικές εκκενώσεις σε συγκεκριμένους στόχους. Το πείραμα προσομοίωσε παρόμοιες ατμοσφαιρικές συνθήκες με αυτές που βρέθηκαν σε πραγματικό αστραπή. Μπορούμε λοιπόν να φανταστούμε ένα μέλλον όπου αυτή η τεχνολογία μπορεί να προκαλέσει ηλεκτρική εκκένωση από τη μετάδοση της αστραπής, βοηθώντας την να οδηγηθεί σε ασφαλείς στόχους και να μειώσει έτσι τον κίνδυνο καταστροφικών πυρκαγιών.
Οι ερευνητές λένε ότι είναι σαν να έχουν ένα αόρατο νήμα, ένα στυλό με το οποίο μπορούν να γράψουν φως και να ελέγξουν την ηλεκτρική εκφόρτιση σε περίπου το ένα δέκατο του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας.
Μάλιστα η ανακάλυψη έχει επίσης δυνατότητα για τον μικρο-έλεγχο της ηλεκτρικής εκκένωσης σε εφαρμογές ιατρικής και κατασκευών. Οι ιατρικές εφαρμογές περιλαμβάνουν οπτικά νυστέρια για την αφαίρεση σκληρού καρκινικού ιστού σε μη επεμβατικές χειρουργικές τεχνικές».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου