Τα αποτελέσματα της πρώτης συγκριτικής μελέτης των επιπέδων της διαστημικής ακτινοβολίας στον πλανήτη μας και τον φυσικό μας δορυφόρο είναι ανησυχητικά, αλλά θα βοηθήσουν στη δημιουργία νέων τεχνολογιών προστασίας των αστροναυτών που ετοιμάζονται να τον επισκεφθούν.
Κινεζική διαστημοσυσκευή που βρίσκεται στην αθέατη πλευρά της Σελήνης μέτρησε τα επίπεδα της διαστημικής ακτινοβολίας στην επιφάνειά της
Είναι διαπιστωμένο ότι η διαστημική ακτινοβολία (είτε προέρχεται από τον 'Ηλιο είτε από άλλες κοσμικές πηγές) είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τον άνθρωπο, αφού διαπερνά το δέρμα και ανάλογα με τα επίπεδά της προκαλεί από πολύ σοβαρές έως και ανεπανόρθωτες ζημιές στον ανθρώπινο οργανισμό. Για αυτό και γίνεται συνεχής προσπάθεια ανάπτυξης τεχνολογιών και συστημάτων που να προστατεύουν τους αστροναύτες, είτε αυτοί βρίσκονται μέσα σε διαστημόπλοια ή διαστημικούς σταθμούς είτε έξω από αυτούς, φορώντας τις στολές τους.
Είναι επίσης γνωστό ότι στα διαστημικά σώματα (πλανήτες, δορυφόροι) που δεν διαθέτουν μαγνητικό πεδίο, τα επίπεδα της διαστημικής ακτινοβολίας είναι ιδιαίτερα υψηλά και φυσικά άκρως επικίνδυνα για τον άνθρωπο. Ένα τέτοιο σώμα είναι και η Σελήνη, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει κάποια συγκριτική μελέτη των επιπέδων της διαστημικής ακτινοβολίας σε αυτήν με εκείνα της Γης.
Τον Ιανουάριο του 2019 προσεδαφίστηκε στην αθέατη πλευρά της Σελήνης η κινεζική διαστημοσυσκευή Chang’e-4, η οποία διέθετε διάφορα όργανα, ενώ επίσης έφερε μαζί της και ένα αυτόνομο ρομποτικό όχημα εξερεύνησης. Ανάμεσα στα όργανα της διαστημοσυσκευής είναι και το LND (Lunar Neutron and Dosimetry) που κατασκεύασαν Γερμανοί επιστήμονες και κάνει μετρήσεις των επιπέδων ακτινοβολίας όσο διαρκεί η ηλιοφάνεια στην περιοχή στην οποία βρίσκεται. Ομάδα επιστημόνων του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου συνεργάστηκε με την ομάδα της κινεζικής αποστολής στη Σελήνη για να βρουν στοιχεία για την παρουσία της διαστημικής ακτινοβολίας στον δορυφόρο μας.
Τα επίπεδα
Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η αγγλόφωνη εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ South China Morning Post, τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι κατά μέσο όρο τα επίπεδα ακτινοβολίας στη Σελήνη είναι 200 φορές υψηλότερα από εκείνα στην επιφάνεια της Γης. Βέβαια, όσο ο άνθρωπος απομακρύνεται από την επιφάνεια της Γης, τόσο περισσότερο αυξάνεται η έκθεσή του στη διαστημική ακτινοβολία. Οι επιβάτες αεροπορικών πτήσεων εκτίθενται σε επίπεδα ακτινοβολίας 5-10 φορές μικρότερα από εκείνα στη Σελήνη, ενώ οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό εκτίθενται σε επίπεδα ακτινοβολίας περίπου 3 φορές μικρότερα.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αναμένεται να βοηθήσουν τόσο στην κατασκευή ασφαλέστερων στολών για τους αστροναύτες όσο και υλικών ή τεχνολογιών που θα καταστήσουν ασφαλείς από την ακτινοβολία τις βάσεις που θα δημιουργηθούν στη Σελήνη τα επόμενα χρόνια. Η NASA ετοιμάζεται να στείλει εκεί, έπειτα από μισό αιώνα, και πάλι ανθρώπους.
Η επανδρωμένη αποστολή Artemis είναι προγραμματισμένη να γίνει το 2024 και, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας, οι αστροναύτες που θα φτάσουν στη Σελήνη, ανάμεσα στους οποίους θα είναι για πρώτη φορά και μια γυναίκα, θα παραμείνουν εκεί για μια εβδομάδα.
Όπως είναι ευνόητο, θα πρέπει μέχρι τότε να έχει επιτευχθεί η δημιουργία στολών που θα προστατεύουν τους αστροναύτες αποτελεσματικά. Παράλληλα θα πρέπει να αναπτυχθούν και τεχνολογίες αποτελεσματικής εξουδετέρωσης της ακτινοβολίας στα διαστημόπλοια, αφού σχεδιάζονται επανδρωμένες αποστολές στον 'Αρη, στις οποίες οι αστροναύτες θα ταξιδεύουν στο Διάστημα για περίπου 18 μήνες.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου