Σάββατο 25 Αυγούστου 2018

Οστό αποδεικνύει τη διασταύρωση Νεάντερνταλ και Ντενίσοβα για πρώτη φορά

Μικροσκοπικό θραύσμα οστού αποτελεί απόδειξη μιας διασταύρωσης δύο διαφορετικών ειδών ανθρωπίδων, των Ντενίσοβα και Νεάντερταλ. Όπως εξηγεί η Βίβιαν Σλον, του Ινστιτούτου Μαξ Πλανκ Εξελικτικής Ανθρωπολογίας, στη Λειψία της Γερμανίας, μία από τους συγγραφείς της σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση Nature, πρόκειται για την πρώτη φορά που ανακαλύπτεται απόγονος αυτών των δύο ειδών.
 
Ντενίσοβα: Οι μυστηριώδεις άνθρωποι που έζησαν κάποτε στην Ασία με την ικανότητα να επιβιώνουν χωρίς πρόβλημα στα μεγάλα ύψη

Οι Ντενισόβιοι και οι Νεάντερταλ χωρίστηκαν πριν από 400.000-500.000 χρόνια και εξελίχθηκαν σε δύο ξεχωριστά είδη του γένους Χόμο (ο Homo sapiens, o «Σοφός άνθρωπος», ήταν ένα τρίτο). Ο άνθρωπος του Νεάντερταλ εξαφανίστηκε από τη Γη πριν από περίπου 40.000 χρόνια, για άγνωστους ακόμη λόγους. Οι Ντενισόβιοι εξαφανίστηκαν επίσης, αλλά δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε.
 
Οι αναλύσεις DNA απέδειξαν ότι ο άνθρωπος του Ντενίσοβα κληροδότησε ένα μέρος του γονιδιώματός του στους σύγχρονους ανθρώπους: κάτω από το 1% στους ασιατικούς και αμερινδικούς πληθυσμούς και μέχρι 5% στους αυτόχθονες της Αυστραλίας ή τους Παπούα της Νέας Γουινέας. Κατά τον ίδιο τρόπο, όλοι οι σύγχρονοι άνθρωποι, εκτός από τους Αφρικανούς, έχουν στο DNA τους ένα μέρος (περίπου 2%) από το DNA των Νεάντερταλ, γεγονός που αποδεικνύει ότι στο μακρινό παρελθόν τα είδη αυτά διασταυρώνονταν μεταξύ τους.
 
Αυτή η «οικογενειακή ιστορία» αποκαλύφθηκε από ένα οστό μόλις 1,5 εκατοστού – τόσο μικρό που αρχικά οι ερευνητές δεν μπορούσαν να πουν μετά βεβαιότητας αν ανήκε σε ανθρωπίδη ή σε κάποιο είδος ζώου.
 

Το οστό «Ντένι»

Το οστό (οι επιστήμονες το αποκαλούν χαϊδευτικά «Ντένι») ανακαλύφθηκε το 2012 σε ένα σπήλαιο στα βουνά Αλτάι της Σιβηρίας, κοντά στα σημερινά σύνορα της Ρωσίας με τη Μογγολία. Ανήκε σε έναν θηλυκό ανθρωπίδη ηλικίας τουλάχιστον 13 ετών, που έζησε πριν από περίπου 50.000 χρόνια. Το οστό αυτό προερχόταν ήταν από το πόδι (από το μηριαίο) είτε από το χέρι (το βραχιόνιο) της «Ντένι.»
 
Το σπήλαιο όπου πέθανε η Ντένι, που αποκαλείται Ντενίσοβα, ήταν ήδη γνωστό στους επιστήμονες αφού εκεί βρέθηκαν τα πρώτα απολιθωμένα λείψανα του Ανθρώπου της Ντενίσοβα.

Αναλύοντας το οστό, οι γενετιστές κατάφεραν να ξεχωρίσουν τα χρωμοσώματα που κληρονόμησε το κορίτσι από τον πατέρα και τη μητέρα του. Και χωρίς καμία αμφιβολία, εκείνη ήταν Νεάντερταλ και εκείνος Ντενισόβιος.
 
«Αρχικά νόμιζα ότι έγινε κάποιο λάθος στο εργαστήριο», εξήγησε ο Σβάντε Παάμπο, επίσης ερευνητής στο Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ.
 
Φεύγοντας από την Αφρική, οι Νεάντερταλ κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη και τη δυτική Ασία ενώ οι Ντενισόβιοι πήραν τον δρόμο προς την ανατολική Ασία.
 
«Οι Νεάντερταλ και οι Ντενισόβιοι πιθανότατα δεν είχαν πολλές ευκαιρίες να συναντηθούν. Όμως όταν συνέβαινε αυτό, φαίνεται ότι δεν ήταν προκατειλημμένοι οι μεν με τους δε», σχολίασε ο Παάμπο. «Θα πρέπει να ζευγάρωναν συχνά, πολύ συχνότερα απ’ όσο πιστεύαμε μέχρι τώρα, διαφορετικά δεν θα είχαμε σταθεί τόσο τυχεροί», πρόσθεσε.
 
Η ανάπτυξη του εγκεφάλου των Νεάντερνταλ φαίνεται να απαιτούσε περισσότερο χρόνο από αυτήν του δικού μας είδους, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας έρευνας. Το γεγονός αυτό, αποδεικνύει ότι αυτό το εξαφανισμένο πλέον ανθρώπινο είδος δεν ήταν πιο πρωτόγονο από το δικό μας, καθώς η μεγαλύτερη διάρκεια ανάπτυξης σηματοδοτεί έναν πιο ώριμο και καλύτερα αναπτυγμένο εγκέφαλο.
 
Μήπως οι Νεάντερταλ δεν ήταν πιο πρωτόγονοι από τον Homo Sapiens;
 
Έπειτα από τον εύρεση ενός παιδικού σκελετού, διεξήχθη ανάλυση, από την οποία προέκυψε ότι ο εγκέφαλός του βρισκόταν ακόμα σε διαδικασία ανάπτυξης τη στιγμή που σε αντίστοιχη φάση, ο εγκέφαλος των σύγχρονων παιδιών έχει φτάσει στο τέλος της ανάπτυξής του.
 
Μέχρι στιγμής, επικρατούσε η αντίληψη ότι είμαστε το μοναδικό είδος με αργή ανάπτυξη εγκεφάλου. Σε αντίθεση με τους πιθήκους και άλλους πρωτόγονους ανθρώπους, η περίοδος της παιδικής – αναπτυξιακής ηλικίας του Homo Sapiens διαρκεί αρκετά χρόνια.
 
Αυτό συμβαίνει γιατί απαιτείται χρόνος και ενέργεια ώστε να αναπτυχθεί ένας μεγάλος εγκέφαλος. Παλαιότερες μελέτες των σκελετών των Νεάντερνταλ είχαν υποδείξει ότι αναπτύσσονταν γρηγορότερα από τους σύγχρονους ανθρώπους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλός τους ήταν λιγότερο εξελιγμένος.
 
Ωστόσο, τα ευρήματα της μελέτης που έγινε από ομάδα στο Μουσείο Φυσικών Επιστημών της Μαδρίτης, έδειξαν ακριβώς το αντίθετο, οδηγώντας μέχρι και τον επικεφαλής της έρευνας να δηλώσει ότι επρόκειτο για έκπληξη.
 
Ο λόγος που τους έχει οδηγήσει να πιστεύουν ότι τα σωστά ευρήματα είναι αυτά της δικής τους μελέτης και όχι των παλιότερων, είναι ότι ήταν η πρώτη φορά που είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν έναν σχεδόν πλήρως αναπτυγμένο παιδικό σκελετό.
 
Πρόκειται για τον σκελετό ενός παιδιού σχεδόν 7μιση ετών, που βρέθηκε στην τοποθεσία El Sidrón της Ισπανίας. Έχει διατηρηθεί σε πολύ καλή κατάσταση, γεγονός που βοήθησε την ερευνητική ομάδα να προσδιορίσει την ηλικία του με ακρίβεια.
 
Βρέθηκε, επίσης, ότι μερικά από τα οστά που σχηματίζουν την σπονδυλική στήλη δεν είχαν ενωθεί ακόμα, τη στιγμή που στο είδος μας, αυτά τα οστά τείνουν να ενώνονται όταν τα παιδιά φτάνουν στην ηλικία των έξι ετών.
 
Συνολικά, η μελέτη αποδεικνύει ότι οι Νεάντερνταλ ήταν αρκετά όμοιοι με εμάς. Αν και τα ευρήματα οδηγούν στην πιθανότητα να είχαν πιο αναπτυγμένο εγκέφαλο από τον δικό μας, ο επικεφαλής της έρευνας προτιμά μία πιο πεζή εξήγηση. «Καθώς οι Νεάντερνταλ είχαν μεγαλύτερο εγκέφαλο και σώμα, είναι λογικό να σκεφτεί κανείς ότι χρειαζόταν περισσότερος χρόνος για ανάπτυξη, ώστε να φτάσουν σε ενήλικη μορφή», εξήγησε.
 
Παλαιότερα, οι επιστήμονες πίστευαν ότι οι σύγχρονοι άνθρωποι ήταν το πιο αργά αναπτυσσόμενο είδος. Όμως, τώρα γνωρίζουμε ότι οι Νεάντερνταλ είχαν εξίσου αργή ανάπτυξη, κάτι που υποδεικνύει ότι και τα δύο είδη κληρονόμησαν αυτό το αναπτυξιακό μοτίβο από κάποιον –εξαφανισμένο πλέον- κοινό πρόγονο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου