Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2015

Η ευθύνη προς τον εαυτό μας

Η ώριμη ηλικία δεν συνοδεύεται πάντα από την συναισθηματική ωριμότητα και αυτό γιατί πολλά άτομα νομίζουν ότι είναι παιδιά σε όλη τους την ζωή. Κατά βάθος είμαστε όλοι λίγο παιδιά και προσδοκούμε την προστασία των άλλων. Σίγουρα είναι αρκετά δύσκολο να στηριζόμαστε μονάχα στα δικά μας πόδια χωρίς δεκανίκια. Η μεγάλη ευθύνη της φροντίδας του εαυτού μας αρχίζει εκεί κάπου στην εφηβεία και τελειώνει με τον θάνατο. Το άτομο μέσα σε αυτό το διάστημα συνειδητοποιεί πως θα υπάρξουν κρίσιμες στιγμές στην ζωή του που θα είναι μόνος.
      
Η ωριμότητα δεν είναι απλώς ένα χρονολογικό στάδιο στη ζωή του ατόμου, αλλά μια κατάσταση του μυαλού, μια στάση απέναντι στην ζωή, ένα κομμάτι της προσωπικότητας που συνεχώς ξεδιπλώνεται και εξελίσσεται χωρίς να σημαίνει πως θα φτάσει (πάντα) στην ολοκλήρωση. Για παράδειγμα, ανωριμότητα είναι η έλλειψη αποδοχής προς το σώμα μας. Όλοι γνωρίζουμε τις προσπάθειες και τις θυσίες που κάνουν κάποιοι άνθρωποι για να μοιάζουν με μοντέλα ανεξάρτητα από την ηλικία που βρίσκονται. Η συναισθηματική ανωριμότητα συνδέεται με τις εξαρτήσεις, τους φόβους και την αδυναμία του εαυτού μας να ζήσει μια ολοκληρωμένη ζωή με τα καλά και τα κακά της. Η κοινωνική ανωριμότητα αντικατοπτρίζεται στη μη αποδοχή της μοναδικότητας του εαυτού μας (και κάθε ατόμου) και φανερώνεται με το να προσποιείται το άτομο ότι είναι κάτι άλλο από αυτό που είναι πραγματικά.

Η εσωτερική συνοχή αποτελεί βασικό στοιχείο για την ωριμότητα ενός ατόμου και η ταύτιση με αυτό που είμαστε εσωτερικά και αυτό που εκφράζουμε εξωτερικά είναι ο δείκτης της ισορροπίας της προσωπικότητάς μας. Αν ένα άτομο πράττει άλλα από αυτά που λέει και πρεσβεύει, αν πέφτει διαρκώς σε αντιφάσεις στην έκφρασή της γνώμης του, αν δεν είναι υπεύθυνος του εαυτού του και των πράξεων του τότε είναι ένα άτομο ανώριμο (άσχετα από την ηλικία του) και χωρίς συγκροτημένη προσωπικότητα.

Ένα άτομο ώριμο και με ισορροπημένη προσωπικότητα είναι ενσωματωμένο στην κοινωνία και είναι ενεργό μέλος αυτής, έχει μια υπεύθυνη στάση, είναι αφοσιωμένο στα πιστεύω του αλλά δείχνει σεβασμό και προς τα πιστεύω των άλλων, έχει γνώση του εαυτού του, έχει τη θέληση να διαχειριστεί τις επιθυμίες, τα προβλήματα και τους φόβους του και επικοινωνεί καλά με τους συνανθρώπους του.

Ωριμότητα δεν είναι όταν αρχίζουμε να σχεδιάζουμε μεγάλα πράγματα, είναι όταν αρχίσουμε να κατανοούμε τα μικρά πράγματα στην ζωή που έχουν ανυπολόγιστη αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου