Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

ΒΑΣΕΙ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟΥ

 Πρωτόκολλο, αριθμός πρωτοκόλλου, πρωτόκολλο εθιμοτυπίας, πρωτόκολλο συμπεριφοράς, πρωτόκολλο ενδυμασίας, πρωτόκολλο επικοινωνίας, υπογραφή πρωτοκόλλου μεταξύ δύο κρατών, πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής και πολλά άλλα. Πολλές εκφάνσεις ζωής και επικοινωνίας διέπονται από πρωτόκολλα.

Πρώτος ορισμός από την Βικιπαίδεια (αφορά σε υπολογιστές αλλά είναι πολύ ενδιαφέρων):
Ως Πρωτόκολλο επικοινωνίας ορίζεται ένα σύνολο κανόνων συμφωνημένων και από τα δυο επικοινωνούντα μέρη και που εξυπηρετούν την μεταξύ τους ανταλλαγή πληροφοριών. Το πρωτόκολλο επικοινωνίας είναι δηλαδή μια δέσμη κανόνων στους οποίους στηρίζεται η επικοινωνία των συσκευών (συνήθως, αλλά όχι πάντα, υπολογιστών) σε ένα δίκτυο. Οι κανόνες αυτοί καθορίζουν τη μορφή, το χρόνο και τη σειρά μετάδοσης των πληροφοριών στο δίκτυο. Εκτελούν, επίσης, έλεγχο και διόρθωση σφαλμάτων στη διάρκεια μετάδοσης των πληροφοριών. Υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα επικοινωνίας, τα οποία προκαλούν πολλές φορές σύγχυση στους χρήστες.

Δεύτερος ορισμός από το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (από την διαδικτυακή Πύλη για την Ελληνική γλώσσα):
πρωτόκολλο το : 1αα. …. 3.το σύνολο των κανόνων της εθιμοτυπίας, που ισχύουν στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των κρατών: Σύμφωνα με το ~ οι ξένοι πρεσβευτές πρέπει να ζητήσουν ακρόαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στις επίσημες δεξιώσεις τηρείται πάντοτε το ~. Καταργώ / παραβιάζω το~. || τυπικού κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς: Όλα έγιναν όπως απαιτεί το ~. Εμείς δεν κρατούμε το ~.

Αυτά από ορισμούς.

Κάθε πρωτόκολλο είναι ένας συμβολισμός, μία κωδικοποίηση, που έχει την δύναμη της πεπατημένης, δηλαδή όσο περισσότερο χρησιμοποιείται τόσο ισχυρότερο είναι. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι οι ανθρώπινες σχέσεις διέπονται από πρωτόκολλα. Η κοινή λογική θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα πρωτόκολλο. Υπάρχουν αναμενόμενες συμπεριφορές και πράξεις. Ακόμα και η άρνηση ενός πρωτοκόλλου νοείται ως άρνηση μόνο σε σχέση με το ίδιο το πρωτόκολλο. Στην φάση που αγνοούμε τους κανόνες του εκάστοτε παιχνιδιού ή ακόμα το μαθαίνουμε ή ακόμα και όταν απλώς συμμορφωνόμαστε χωρίς κανέναν αντίλογο, το πρωτόκολλο μας διαφεντεύει. Την δύναμη την λαμβάνει ο γνώστης του παιχνιδιού.

Με την επίγνωση των κανόνων αλλάζει η κατάσταση. Όταν, παίρνοντας μέρος στο παιχνίδι, με συνείδηση ακολουθούμε, σπάμε, παραλλάζουμε τις μορφές, δηλαδή τους όρους του πρωτοκόλλου, γνωρίζοντάς τους όμως επακριβώς, γνωρίζοντας τους κώδικες και την αποσυμβόλισή τους, δηλαδή την σημειολογία της κατάστασης, καθώς και πού καταλήγει η κάθε διαφοροποίηση, δηλαδή γνωρίζοντας πού παρεκκλίνουμε και γιατί παρεκκλίνουμε, τότε εισπράττουμε εμείς την ενέργεια της όλης κατάστασης. Και μιλάω για ενέργεια διότι η δύναμη είναι μία έκφραση της ενέργειας. Η δύναμη είναι κρατημένη (ή και στοχευμένη) ενέργεια. Τότε γινόμαστε χειριστές του παιχνιδιού και όχι απλοί παίκτες. Απαιτείται εξοικείωση με το πρωτόκολλο και προσωπική δουλειά σε πολλά επίπεδα.

Παράδειγμα: υπάρχουν άνθρωποι που φοράνε γραβάτα, υπάρχουν άνθρωποι που «τους φοράει» η γραβάτα και υπάρχουν και άνθρωποι που και χωρίς γραβάτα είναι αναμφισβήτητα επιβλητικοί, δυνατοί και επίσημοι.

Τα πρωτόκολλα αποκτούν την δύναμη που εμείς τους παραχωρούμε. Είναι τόσο αληθινά όσο και αυθαίρετα. Η τοποθέτησή μας τα καθορίζει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου