Flavr Savr, η πρώτη γενετικά τροποποιημένη τομάτα.
Ένα λαχανικό με τα όνομα Flavr Savr, εμφανίστηκε στα ράφια κάποιων μανάβικων και υπεραγορών στις ΗΠΑ το 1994. Διαρκούσε περισσότερο, είχε καλύτερη γεύση και ήταν πιο όμορφο: ήταν η πρώτη γενετικά τροποποιημένη τομάτα.
Αντίθετα με τις φυσιολογικές τομάτες που καλλιεργούν γονείς ή παππούδες στα περιβόλια του χωριού σας, η συγκεκριμένη τομάτα δεν χαλούσε γρήγορα, ούτε και γινόταν υπερβολικά μαλακή σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι οργανωμένοι παραγωγοί τομάτας, πριν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, έκαναν τη συγκομιδή της κανονικής τομάτας όσο ήταν πράσινη και την έφεραν στο στάδιο της ωρίμανσης με τεχνητά μέσα (ακόμα το κάνουν). Το αποτέλεσμα συνήθως είναι η απαίσια γεύση.
Στη γενετικά τροποποιημένη τομάτα όμως, οι επιστήμονες είχαν κατορθώσει να «απενεργοποιήσουν» το γονίδιο εκείνο που κάνει τις τομάτες να μαλακώνουν κι έτσι, θεωρητικά, να μπορείτε να έχετε όμορφες, σφριγηλές τομάτες για ένα μήνα περίπου.
Η εταιρεία που ανέπτυξε την γενετικά τροποποιημένη τομάτα, η Calgene, θέλησε να κάνει τα πράγματα «σωστά». Πήγε λοιπόν στον οργανισμό ελέγχου τροφίμων στις ΗΠΑ και ζήτησε από τον οργανισμό να πιστοποιήσει την καταλληλότητα του νέου λαχανικού.
Το προϊόν είχε ήδη βγει στην αγορά, αλλά η εταιρεία ήθελε να είναι «τυπική». Ενώ υπάρχουν αρκετές αναφορές ότι αρκετοί καταναλωτές «ενθουσιάστηκαν» με το προϊόν, ταυτόχρονα με την δανειοδότηση του, ξεκίνησαν και οι αναφορές στα media για το κατά πόσον είναι υγιεινά τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.
Ώρες επί ωρών τηλεοπτικού χρόνου και άπειρες λέξεις στις εφημερίδες τότε, αφιερώθηκαν στην ανησυχία για το «τι βάζουμε στο πιάτο μας». Εν μέσω αυτού του θορύβου η Calgene αγοράστηκε από την αρκετά γνωστή Monsanto.
Εταιρεία που βγάζει πολλά δισεκατομμύρια από τον γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο (και άλλα φυτά), ενώ διαθέτει και ένα από τα πλέον ισχυρά lobbies σε παγκόσμιο επίπεδο για την προώθηση της αποκλειστικής χρήσης των γενετικά τροποποιημένων σπόρων.
Η διαφορά ανάμεσα στην Calgene και τη Monsanto είναι πως κανένα από τα προϊόντα της Monsanto δεν έχει περάσει από διαδικασία ανίχνευσης της καταλληλότητας. Έτσι, θα ακούσετε πολλούς ακτιβιστές στο διαδίκτυο να μιλούν με μένος κατά της εταιρείας και των πρακτικών της. Όχι άδικα.
Γιατί, ουσιαστικά, δεν έχουν υπάρξει (παρά ελάχιστες) σοβαρές και ανεξάρτητες μελέτες για τις πραγματικές επιπτώσεις στην υγεία μας των γενετικά τροποποιημένων φυτών και των παραγώγων τους, ούτε για τα διάφορα υβρίδια φυτών και καρπών που αναπτύσσονται στα εργαστήρια εταιρειών όπως η Monsanto, προκειμένου να εξασφαλίσουν την καλύτερη οργάνωση της παραγωγής και της διανομής τροφίμων.
Τρώμε ψέμματα
Μήπως τρώμε ρύζι με ανθρώπινα γονίδια, σολομό με γονίδια σκορπιού, παγωτό με καρκίνο;
Ξέρετε ότι κάποιοι από εσάς ποτέ στη ζωή σας δεν έχετε φάει αληθινό κρέας, αλλά το κρέας που παίρνει γεύση και χρώμα από τα χημικά;
Γνωρίζετε ότι το DNA σας μεταλλάσσεται μέρα με την ημέρα ακόμη και από τα απλά ανθρακούχα ποτά;
Αν είμαστε ό,τι τρώμε, τότε τί στα αλήθεια είμαστε;
Μήπως είμαστε μερικά κιλά συντηρητικών, γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, καρκίνων και ασθενειών;
Μήπως τελικά είμαστε πειραματόζωα στο μεγαλύτερο βιολογικό πείραμα του κόσμου, στο όνομα του κέρδους;
Δεν υπάρχουν διατροφικά σκάνδαλα. Η διατροφή μας είναι το σκάνδαλο.
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για τον εφιάλτη που γεμίζει τα πιάτα μας.
Ένα λαχανικό με τα όνομα Flavr Savr, εμφανίστηκε στα ράφια κάποιων μανάβικων και υπεραγορών στις ΗΠΑ το 1994. Διαρκούσε περισσότερο, είχε καλύτερη γεύση και ήταν πιο όμορφο: ήταν η πρώτη γενετικά τροποποιημένη τομάτα.
Αντίθετα με τις φυσιολογικές τομάτες που καλλιεργούν γονείς ή παππούδες στα περιβόλια του χωριού σας, η συγκεκριμένη τομάτα δεν χαλούσε γρήγορα, ούτε και γινόταν υπερβολικά μαλακή σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Οι οργανωμένοι παραγωγοί τομάτας, πριν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, έκαναν τη συγκομιδή της κανονικής τομάτας όσο ήταν πράσινη και την έφεραν στο στάδιο της ωρίμανσης με τεχνητά μέσα (ακόμα το κάνουν). Το αποτέλεσμα συνήθως είναι η απαίσια γεύση.
Στη γενετικά τροποποιημένη τομάτα όμως, οι επιστήμονες είχαν κατορθώσει να «απενεργοποιήσουν» το γονίδιο εκείνο που κάνει τις τομάτες να μαλακώνουν κι έτσι, θεωρητικά, να μπορείτε να έχετε όμορφες, σφριγηλές τομάτες για ένα μήνα περίπου.
Η εταιρεία που ανέπτυξε την γενετικά τροποποιημένη τομάτα, η Calgene, θέλησε να κάνει τα πράγματα «σωστά». Πήγε λοιπόν στον οργανισμό ελέγχου τροφίμων στις ΗΠΑ και ζήτησε από τον οργανισμό να πιστοποιήσει την καταλληλότητα του νέου λαχανικού.
Το προϊόν είχε ήδη βγει στην αγορά, αλλά η εταιρεία ήθελε να είναι «τυπική». Ενώ υπάρχουν αρκετές αναφορές ότι αρκετοί καταναλωτές «ενθουσιάστηκαν» με το προϊόν, ταυτόχρονα με την δανειοδότηση του, ξεκίνησαν και οι αναφορές στα media για το κατά πόσον είναι υγιεινά τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.
Ώρες επί ωρών τηλεοπτικού χρόνου και άπειρες λέξεις στις εφημερίδες τότε, αφιερώθηκαν στην ανησυχία για το «τι βάζουμε στο πιάτο μας». Εν μέσω αυτού του θορύβου η Calgene αγοράστηκε από την αρκετά γνωστή Monsanto.
Εταιρεία που βγάζει πολλά δισεκατομμύρια από τον γενετικά τροποποιημένο αραβόσιτο (και άλλα φυτά), ενώ διαθέτει και ένα από τα πλέον ισχυρά lobbies σε παγκόσμιο επίπεδο για την προώθηση της αποκλειστικής χρήσης των γενετικά τροποποιημένων σπόρων.
Η διαφορά ανάμεσα στην Calgene και τη Monsanto είναι πως κανένα από τα προϊόντα της Monsanto δεν έχει περάσει από διαδικασία ανίχνευσης της καταλληλότητας. Έτσι, θα ακούσετε πολλούς ακτιβιστές στο διαδίκτυο να μιλούν με μένος κατά της εταιρείας και των πρακτικών της. Όχι άδικα.
Γιατί, ουσιαστικά, δεν έχουν υπάρξει (παρά ελάχιστες) σοβαρές και ανεξάρτητες μελέτες για τις πραγματικές επιπτώσεις στην υγεία μας των γενετικά τροποποιημένων φυτών και των παραγώγων τους, ούτε για τα διάφορα υβρίδια φυτών και καρπών που αναπτύσσονται στα εργαστήρια εταιρειών όπως η Monsanto, προκειμένου να εξασφαλίσουν την καλύτερη οργάνωση της παραγωγής και της διανομής τροφίμων.
Τρώμε ψέμματα
Μήπως τρώμε ρύζι με ανθρώπινα γονίδια, σολομό με γονίδια σκορπιού, παγωτό με καρκίνο;
Ξέρετε ότι κάποιοι από εσάς ποτέ στη ζωή σας δεν έχετε φάει αληθινό κρέας, αλλά το κρέας που παίρνει γεύση και χρώμα από τα χημικά;
Γνωρίζετε ότι το DNA σας μεταλλάσσεται μέρα με την ημέρα ακόμη και από τα απλά ανθρακούχα ποτά;
Αν είμαστε ό,τι τρώμε, τότε τί στα αλήθεια είμαστε;
Μήπως είμαστε μερικά κιλά συντηρητικών, γενετικά τροποποιημένων τροφίμων, καρκίνων και ασθενειών;
Μήπως τελικά είμαστε πειραματόζωα στο μεγαλύτερο βιολογικό πείραμα του κόσμου, στο όνομα του κέρδους;
Δεν υπάρχουν διατροφικά σκάνδαλα. Η διατροφή μας είναι το σκάνδαλο.
Το «Κουτί της Πανδώρας» ανοίγει για τον εφιάλτη που γεμίζει τα πιάτα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου