Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2014

Μαμά, γιατί δουλεύεις τόσο πολύ;

Τα πορίσματα πρόσφατης έκθεσης που έγινε στις ΗΠΑ από την CareerBuilder είναι αποκαλυπτικά. Το 34% των γυναικών στηρίζουν, αποκλειστικά εκείνες, οικονομικά την οικογένεια. Το ποσοστό είναι πολύ κοντά στο 39% των ανδρών που δηλώνουν ότι εκείνοι συνεισφέρουν τα μόνα εισοδήματα του νοικοκυριού.

Πλέον, οι γυναίκες αντιστοιχούν σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50% του εργατικού δυναμικού τις ΗΠΑ. Και όπως εύλογα αντιλαμβάνεται κανείς, τα στοιχεία αυτά αλλάζουν τα πάντα στη δομή της σύγχρονης οικογένειας.

Το 28% των γυναικών που μετείχαν στη συγκεκριμένη έρευνα, δηλώνουν ότι τα ίδια τους τα παιδιά τους ζήτησαν να δουλεύουν λιγότερο. Ορισμένες, αναφέρουν ότι μπορούν να ακολουθούν ευέλικτο ωράριο εργασίας. Αρκετές, όμως, (34%) αναφέρει ότι δεν πήρε όλη την άδεια μητρότητας, επειδή ένιωσαν πίεση από το ανταγωνιστικό περιβάλλον εργασίας, ενώ το 28% αναφέρει ότι περνά λιγότερες από δύο ώρες με τα παιδιά κατά τις εργάσιμες ημέρες.

«Η δυναμική των νοικοκυριών αλλάζει με τα χρόνια, με τις γυναίκες να ανασχηματίζουν τους παραδοσιακούς ρόλους. Ενώ πολλές γυναίκες καταφέρουν με επιτυχία να ισορροπούν καριέρα και οικογένεια, η αναζήτηση για περισσότερο ποιοτικό χρόνο στο σπίτι θα είναι πάντα στο μυαλό τους».

Αυτά συμβαίνουν στις ΗΠΑ, όπου σε πολλές περιπτώσεις το ζητούμενο για τις γυναίκες είναι η προσωπική ολοκλήρωση και επιβεβαίωση μέσω της καριέρας. Στην Ελλάδα της κρίσης όμως, η κατάσταση είναι ακόμη πιο αμείλικτη, καθώς οι περισσότερες γυναίκες αναγκάζονται να δουλεύουν, απλούστατα επειδή τα εισοδήματα του συζύγου, είτε δεν επαρκούν πλέον είτε είναι… ανύπαρκτα.

Αντί λοιπόν, να αναλωθούμε σε μία ακόμη ατέρμονη συζήτηση περί ισορροπίας μεταξύ καριέρας και οικογένειας, θα πάρουμε την εργαζόμενη μητέρα ως δεδομένο και θα προτείνουμε πρακτικές λύσεις για την καθημερινότητα που ίσως βελτιώσουν τον τρόπο ζωής και τις σχέσεις στην οικογένεια.

-Πάνω από όλα η οργάνωση

Είναι ίσως το πιο κρίσιμο σημείο. Κάθε λεπτό της ημέρας έχει σημασία. Τα πάντα στο σπίτι (από τα κλειδιά του αυτοκινήτου, μέχρι την τσάντα του σχολείου) χρειάζεται να τοποθετούνται πάντα σε προκαθορισμένο σημείο, με θρησκευτική ευλάβεια, για να μην χάνετε χρόνος (και να μην σπάνε τα νεύρα σας, τα δύσκολα και αγχωτικά πρωινά).

 Η ίδια αρχή, όμως, χρειάζεται να εφαρμόζεται και στη δουλειά. Ο απαιτητικός φόρτος εργασίας, τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και οι προθεσμίες είναι δυσβάσταχτα για όλους. Χρειάζεται λοιπόν μία ιεράρχηση. Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες ανάγκες και πώς ανταποκρίνονται οι καθημερινές εργασίες σε αυτές; Τα μεγάλα έργα καλό είναι να τμηματοποιούνται σε μικρότερα, με συγκεκριμένες προθεσμίες, αξιολογήσεις και, βεβαίως, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ανάθεση εργασιών σε άλλους.

Tip: Τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά, καλό είναι να υπάρχει μεγάλο ημερολόγιο με όλες τις εργασίες, όχι μόνο της κάθε ημέρας, αλλά τουλάχιστον της κάθε εβδομάδας. Έτσι, τόσο εσείς όσο και κάθε μέλος της οικογένειας και της εργασιακής σας ομάδας, γνωρίζουν εκ των προτέρων τις εργασίες που τους έχουν ανατεθεί.

-Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται

Πολλές γυναίκες ανακαλύπτουν ότι το πιο παραγωγικό τμήμα της ημέρας είναι το πρωί. Όταν τα παιδιά ακόμη κοιμούνται ή οι συνάδελφοι δεν έχουν φτάσει ακόμη στο γραφείο. Αν ξεκινήσετε τη μέρα σας μία ώρα νωρίτερα, θα ανακαλύψετε κι εσείς ότι θα βρείτε χρόνο, χωρίς περισπασμούς και διακοπές, για σημαντικές ή αναπόφευκτες εργασίες. Είτε πρόκειται για το πλυντήριο του σπιτιού, τον έλεγχο όλων των email ή για μία σύντομη επίσκεψη στο γυμναστήριο (που είναι απολύτως απαραίτητη για την υγεία), τα πρωινά είναι η λύση.

-Ποιότητα και όχι ποσότητα

Όλες οι εργαζόμενες μητέρες ανησυχούν ότι δεν περνούν αρκετό χρόνο με τα παιδιά τους. Οι τύψεις είναι αμείλικτες και το ερώτημα των παιδιών «γιατί πρέπει να πας πάλι στη δουλειά μαμά;» είναι σκληρό. Το ζητούμενο είναι ακόμη και τη λίγη ώρα που έχετε με τα παιδιά σας, να είστε απολύτως αφοσιωμένες σε αυτά. Και πάλι, η ίδια αρχή πρέπει να εφαρμόζεται και στην εργασία. Για να ολοκληρώνεται μία εργασία γρήγορα και σωστά, πρέπει να τη διενεργείτε με απόλυτη συγκέντρωση και αφοσίωση.

-Προλάβετε καταστάσεις

Όλες οι μητέρες γνωρίζουν ότι υπάρχουν στιγμές απόγνωσης. Όταν η προθεσμία για την παρουσίαση λήγει, το ψυγείο στο σπίτι είναι άδειο και το παιδί άρρωστο.

Ο μόνος τρόπος να περιορίσετε τέτοιου είδους καταστάσεις είναι με τον προγραμματισμό. Καταγράψτε ενέργειες που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (από το σούπερ μάρκετ μέχρι το service του αυτοκινήτου ή το ποδόσφαιρο του γιου σας) και προσπαθήστε να τις εντάξετε στο πρόγραμμά σας εκ των προτέρων... Ενδεχομένως, ο προγραμματισμός σας να πρέπει να προχωρήσει αρκετούς μήνες μπροστά.

-Δεν είναι ντροπή να ζητήσετε βοήθεια

Ο σύζυγος μπορεί να βοηθήσει σε πολλά. Ακόμη και τα παιδιά, μετά από κάποια ηλικία, μπορούν να βοηθούν στις δουλειές του σπιτιού. Και στο χώρο εργασίας, μην φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια. Το μέλημα του διευθυντή σας είναι να βγαίνει η δουλειά.

-Μειώστε τις αποστάσεις

Καθημερινά χάνουμε τόσο χρόνο στο αυτοκίνητο ή τα μέσα συγκοινωνίας. Χρόνο που θα μπορούσατε να περνάτε με την οικογένειά σας. Προσπαθήστε να μην μετακινήστε κατά τη διάρκεια των ωρών αιχμής. Επειδή δεν μπορείτε βεβαίως να μετακομίσετε έτσι εύκολα, αναζητήστε κοντά στο σπίτι σας χώρους όπου μπορείτε να εργαστείτε για λίγες ώρες χωρίς περισπασμούς. Μία ήσυχη καφετέρια με wi fi ή η δημοτική βιβλιοθήκη μπορεί να είναι κατάλληλα σημεία.

-Βάλτε προτεραιότητες

Ότι και να κάνετε, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν ημέρες που το πρόγραμμα θα χαλάσει, με έκτακτες ανάγκες στη δουλειά αλλά και στο σπίτι. Και είναι εξίσου βέβαιο, ότι δεν μπορείτε να είστε παντού ταυτόχρονα. Ο σύζυγός σας, αλλά και τα παιδιά σας θα πρέπει να το κατανοήσουν αυτό. Μην νιώθετε τύψεις για τις αποφάσεις σας και μην εξουθενώνεστε για να τα προλάβετε όλα. Δεν έχει κανένα νόημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου