Πολλές φορές μαλώνουμε τα παιδιά μας για συμπεριφορές τις οποίες χαρακτηρίζουμε «κακές», αποδίδοντάς τις στην ανυπακοή και την αντιδραστικότητά τους. Αυτές οι συμπεριφορές ωστόσο, δεν προκύπτουν απ’ το πουθενά, αλλά έχουν τις ρίζες τους σε βαθύτερες αιτίες που, καλό είναι, να ανακαλύψουμε και να μην αγνοήσουμε. Διαφορετικά, μπορεί να διογκωθούν και να καταλήξουν σε κάτι πιο ανησυχητικό με το πέρασμα του χρόνου.
Θέλει να τραβήξει την προσοχή σας
Όταν ένα παιδί αισθάνεται αποκομμένο ή παραμελημένο από τους φροντιστές του, θα χρησιμοποιήσει πολλούς τρόπους προκειμένου να τραβήξει την προσοχή τους – ακόμη και άσχημους, όπως το να κάνει ζημιές ή να συμπεριφέρεται επιθετικά.
* Με το να το τιμωρήσουμε ή να το μαλώσουμε για την εν λόγω συμπεριφορά, απλώς θα κάνουμε τα πράγματα χειρότερα. Αφιερώστε ποιοτικό χρόνο στο παιδί σας, δείξτε του έμπρακτα ότι είστε δίπλα του, επιβραβεύστε την καλή του συμπεριφορά, και δημιουργείστε ένα ασφαλές περιβάλλον για να αναπτυχθεί.
Δεν μπορεί να διαχειριστεί το άγχος του
Τα αγχώδη παιδιά που δεν μπορούν να διαχειριστούν το άγχος και τα συναισθήματά τους, πολλές φορές ξεσπούν με άσχημο τρόπο προκειμένου να ξεφύγουν από μια δύσκολη κατάσταση.
* Με υπομονή, διάλογο και, γιατί όχι, την καθοδήγηση ενός παιδοψυχολόγου βρείτε τι ακριβώς πυροδοτεί το άγχος του παιδιού σας και μαζί βρείτε τεχνικές που το βοηθούν να ηρεμεί. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση να του δείξετε ότι είστε ουσιαστικά δίπλα του. Ακούστε τι έχει να σας πει και μη μειώσετε αυτό που αισθάνεται.
Μπορεί να έχει μαθησιακές δυσκολίες
Εάν ένα παιδί συμπεριφέρεται με άσχημο τρόπο στο σχολείο ή κατά τη διάρκεια της μελέτης στο σπίτι, τότε υπάρχει περίπτωση να έχει κάποια μαθησιακή δυσκολία. Αυτά τα παιδιά απογοητεύονται πιο εύκολα και χάνουν πολύ συχνά την ψυχραιμία τους!
* Για να μπορέσετε να στηρίξετε το παιδί σας όπως πρέπει, καλό θα είναι να απευθυνθείτε σ’ έναν ειδικό, ο οποίος θα σας ενημερώσει κατάλληλα για το τι συμβαίνει με το παιδί και στη συνέχεια, θα σας καθοδηγήσει. Μην ξεχνάτε ότι μαθαίνοντας το πρόβλημα, μαθαίνετε και πώς να βοηθήσετε το παιδί σας.
Θέλει μεγαλύτερη αυτονομία
Αν δεν ικανοποιείται η έμφυτη ανάγκη ενός παιδιού να αισθάνεται ικανό και σημαντικό και να έχει κάποιον έλεγχο στη ζωή του, τότε θα συμπεριφερθεί με «κακό» τρόπο ώστε να εξασφαλίσει δια της βίας την αυτονομία του.
* Για να τονώσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού μάλλον θα χρειαστεί να του δώσετε χρόνο και χώρο δικό του, να στηρίξετε την αυτονομία του και να του δείξετε πόσο τον εμπιστεύεστε επιτρέποντας του να πάρει πρωτοβουλίες και να μην εξαρτάται τόσο από εσάς. Με αυτόν τον τρόπο τα… ξεσπάσματά του θα μειωθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου