Περιγράφεται επίσης ως εσωτερική ηρεμία, γαλήνη ή αίσθημα ικανοποίησης, η ψυχική γαλήνη μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε άνετα και συγκεντρωμένοι μέσα στο χάος. Αυτό το άρθρο διερευνά πώς μοιάζει η ψυχική γαλήνη και πώς μπορείτε να τη βρείτε και να τη διατηρήσετε.
Πώς μοιάζει η ψυχική γαλήνη στην καθημερινή ζωή
Αυτά είναι μερικά από τα σημάδια και τα χαρακτηριστικά της ψυχικής ειρήνης:
Πώς μοιάζει η ψυχική γαλήνη στην καθημερινή ζωή
Αυτά είναι μερικά από τα σημάδια και τα χαρακτηριστικά της ψυχικής ειρήνης:
- Αισθάνεστε άνετα στο πετσί σας και άνετα με τον εαυτό σας
- Να μπορείτε να αντιμετωπίζετε με άνεση τους μικρούς καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες
- Να είστε ικανοποιημένοι με τη ζωή σας και να αποδέχεστε τις συνθήκες όπως είναι
- Να αισθάνεστε σίγουροι ότι μπορείτε να διαχειριστείτε οτιδήποτε έρχεται στο δρόμο σας
- Να έχετε ενσυναίσθηση προς τους άλλους και να είστε σε θέση να οικοδομήσετε υγιείς σχέσεις
- Να μην εξαρτάστε από την έγκριση των άλλων για την ευτυχία σας
- Να έχετε μια ήρεμη και θετική στάση απέναντι στη ζω
Αν δεν έχετε ψυχική ηρεμία, μπορεί να βιώσετε:
Στρες: Μπορεί να είστε συνεχώς αγχωμένοι και να νιώθετε ανίκανοι να ανταπεξέλθετε σε όλα όσα έχετε στο πιάτο σας. Μπορεί συχνά να αισθάνεστε σωματικά και συναισθηματικά εξαντλημένοι. Μικρές αναποδιές μπορεί να σας φαίνονται συντριπτικές.
Ανασφάλεια: Μπορεί να μην αισθάνεστε αυτοπεποίθηση και να αμφιβάλλετε συνεχώς για τον εαυτό σας και τις ικανότητές σας. Μπορεί να αναζητάτε την έγκριση των άλλων και να αφήνετε την ευτυχία σας να υπαγορεύεται από αυτούς.
Άγχος: Μπορεί να αισθάνεστε συνεχώς ανήσυχοι ή αγχωμένοι για κάτι, γεγονός που μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε ανήσυχοι ή τεταμένοι. Μπορεί επίσης να εμφανίσετε σωματικά συμπτώματα όπως ταχυκαρδία, υπεραερισμό, ναυτία, τρόμο και εφίδρωση.
Κατάθλιψη: Μπορεί να αισθάνεστε δυσαρεστημένοι για τη ζωή σας και να βιώνετε συναισθήματα ενοχής, ντροπής, αδυναμίας ή απελπισίας. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι αποσύρεστε από τους άλλους και ότι δεν θέλετε να κάνετε πράγματα που κάποτε σας άρεσαν. Μπορεί επίσης να αισθάνεστε κουρασμένοι, να δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε και να παρουσιάσετε αλλαγές στο βάρος σας.
Σύγκρουση: Μπορεί να διαπιστώσετε ότι βιώνετε ένταση και συγκρούσεις στις σχέσεις σας στο σπίτι, στη δουλειά, στο σχολείο ή στον κοινωνικό σας κύκλο.
Γιατί δεν μπορώ να βρω ψυχική ηρεμία;
Αυτοί είναι μερικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να είναι δύσκολο να βρείτε εσωτερική γαλήνη:
Καταστάσεις ψυχικής υγείας: Μπορεί να δυσκολεύεστε περισσότερο να νιώσετε ηρεμία αν έχετε κάποια κατάσταση ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη ή άγχος.
Δύσκολες περιστάσεις: Μπορεί να είναι δύσκολο να νιώσετε γαλήνη αν βιώνετε δύσκολες καταστάσεις, όπως η απώλεια μιας θέσης εργασίας ή η απώλεια του σπιτιού σας μετά από μια φυσική καταστροφή.
Στρες ή άγχος: Μπορεί επίσης να δυσκολεύεστε να βρείτε εσωτερική γαλήνη αν κάτι σας αγχώνει ή σας αναστατώνει. Μπορεί να είναι χρήσιμο να το εντοπίσετε, να λάβετε μέτρα για να το επιλύσετε ή να αποδεχτείτε ότι δεν μπορείτε να το αλλάξετε. Η επεξεργασία των συναισθημάτων σας σχετικά με αυτό θα σας βοηθήσει να νιώσετε πιο γαλήνιοι.
Τρόποι για να αποκτήσετε ψυχική ηρεμία
Αυτά είναι μερικά βήματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε ψυχική ηρεμία.
Αναπροσαρμόστε τις αρνητικές σας σκέψεις
Συχνά, ο μεγαλύτερος επικριτής μας είναι η γκρινιάρα φωνή στο κεφάλι μας που μας λέει αρνητικά πράγματα. Οι αρνητικές σκέψεις μπορούν να σας κλέψουν την ψυχική σας γαλήνη και να σας δυσκολέψουν να νιώσετε χαλαροί και ικανοποιημένοι.
Πώς να επαναπροσδιορίσετε τις αρνητικές σκέψεις
Μπορεί να είναι χρήσιμο να αμφισβητήσετε τις αρνητικές σκέψεις και να εξασκηθείτε στην αναδιαμόρφωσή τους. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε στον εαυτό σας:
- “Αυτή είναι μια δύσκολη κατάσταση, αλλά τα πράγματα δεν θα είναι πάντα έτσι. Μπορώ να το ξεπεράσω”.
- “Αυτό είναι ένα δύσκολο έργο, αλλά ξέρω ότι μπορώ να τα καταφέρω αν καταβάλω σκληρή προσπάθεια”.
- “Δεν είμαι τέλειος, αλλά είμαι περήφανος για την πρόοδο που έχω κάνει”.
- “Τα λάθη συμβαίνουν και μαθαίνω από αυτά για να βελτιωθώ στο μέλλον”.
Η ζωή μπορεί να είναι απρόβλεπτη και μερικές φορές ερχόμαστε αντιμέτωποι με δύσκολες καταστάσεις που δεν μπορούμε να αλλάξουμε, όσο κι αν το θέλουμε. Για παράδειγμα, ένα αγαπημένο πρόσωπο μπορεί να διαγνωστεί με μια σοβαρή κατάσταση υγείας, ένας στενός φίλος μπορεί να μετακομίσει, μια σχέση μπορεί να μην αποδώσει ή ένα αγαπημένο κατοικίδιο μπορεί να πεθάνει.
Μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπίσουμε πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε αναστατωμένοι, αγχωμένοι ή άβολα, αλλά είναι απαραίτητο να το κάνουμε για να αποκτήσουμε ψυχική ηρεμία. Η κατά μέτωπο αντιμετώπισή τους μπορεί να σας βοηθήσει να θρηνήσετε για την απώλειά σας και τελικά να μάθετε να αποδέχεστε τις συνθήκες. Το να αποφεύγετε την κατάσταση, να προσποιείστε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά ή να υποθάλπετε θυμό και πικρία δεν θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε ψυχική γαλήνη.
Μην συνδέετε την ευτυχία σας με εξωτερικές συνθήκες
Μερικές φορές αναζητούμε την εσωτερική γαλήνη από εξωτερικές πηγές. Για παράδειγμα, μπορεί να σκέφτεστε: “Θα είμαι ευτυχισμένος όταν πάρω προαγωγή” ή “Θα μπορέσω να χαλαρώσω μόλις τελειώσει η φορολογική περίοδος”. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι δεν μπορείτε να συνδέσετε την ευτυχία σας με εξωτερικούς παράγοντες πέρα από τον έλεγχό σας. Πρέπει να τη βρείτε μέσα σας και να εφαρμόζετε μια χαρούμενη, χαλαρή και θετική στάση σε ό,τι κάνετε. Αντί να περιμένετε να αλλάξουν τα πράγματα για να βελτιώσετε τη νοοτροπία σας, η αλλαγή της νοοτροπίας σας μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τα πράγματα.
Εξασκηθείτε στην αυτοφροντίδα
Η αυτοφροντίδα μπορεί να πάρει πολλές μορφές, ανάλογα με τις ανάγκες σας:
Σωματική: Η σωματική αυτοφροντίδα περιλαμβάνει τη φροντίδα του σώματός σας εξασφαλίζοντας επαρκή ξεκούραση, διατροφή και άσκηση.
Συναισθηματική: Συναισθηματικά μιλώντας, η αυτοφροντίδα μπορεί να μοιάζει με τον καθορισμό ορίων με τους ανθρώπους στη ζωή σας για να προστατεύσετε τον εαυτό σας. Μπορεί επίσης να σημαίνει το κλείσιμο της αρνητικής αυτο-ομιλίας.
Κοινωνική: Το να περνάτε χρόνο με τους αγαπημένους σας αποτελεί σημαντικό μέρος της αυτοφροντίδας. Η κοινωνική αυτοφροντίδα μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την αποκοπή ανθρώπων ή κοινωνικών δραστηριοτήτων που δεν σας ικανοποιούν.
Διανοητική: Η διανοητική αυτοφροντίδα μπορεί να περιλαμβάνει την ανάγνωση περισσότερων βιβλίων που σας αρέσουν, την καθημερινή λύση σταυρόλεξου ή την εξεύρεση χρόνου για ένα νέο χόμπι.
Πνευματική: Η πνευματική αυτοφροντίδα μπορεί να περιλαμβάνει διαλογισμό, να προσέχετε την παρούσα στιγμή, να ακούτε μουσική ή να ασκείτε τη θρησκεία στην οποία πιστεύετε.
Προσωπική: Αυτή η μορφή αυτοφροντίδας περιλαμβάνει να κάνετε πράγματα που σας ευχαριστούν, όπως να περπατάτε στη φύση, να κάνετε ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή να μαγειρεύετε ένα γεύμα που σας αρέσει.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου