Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Τρία αγάλματα στην Ελλάδα και οι θρύλοι που τα συνοδεύουν

Τα αξιοθέατα της Ελλάδας τις περισσότερες φορές αποκαλύπτουν πολλά για την ιστορία της χώρας ή πιο συγκεκριμένα κάποιας περιοχής.

Κάποια από αυτά έχουν τις ιδιαιτερότητές τους αλλά και θρύλους που τα συνοδεύουν. Όπως συμβαίνει και με τα αγάλματα στην Ελλάδα για τα οποία θα διαβάσετε παρακάτω.

Πρόκειται για αγάλματα περισσότερο ή λιγότερο γνωστά τα οποία έχουν τη δική τους ιστορία αλλά και διάφορους θρύλους που συνοδεύουν την ύπαρξή τους.

Το άγαλμα στο ποτάμι της Έρκυνας



Ένα από τα πλέον ξεχωριστά και όχι τόσο γνωστά αγάλματα της Ελλάδας είναι το άγαλμα που ξεπροβάλλει από το ποτάμι της Έρκυνας στα νότια της Λιβαδειάς.

Το άγαλμα θεωρείται πώς είναι η νύμφη Έρκυνα. Σύμφωνα με τον μύθο, λοιπόν, που το συνοδεύει, λέγεται ότι η ροή του ποταμού ξεκίνησε κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού της Έρκυνας με τη Περσεφόνη.

Η Έρκυνα, ήταν η Νύμφη του ποταμού και κόρη του Tροφωνίου, φίλη της Περσεφόνης, κόρης της θεάς Δήμητρας, πριν από την απαγωγή της δεύτερης από τον Πλούτωνα.

Ο μύθος λέει ότι καθώς τα δύο κορίτσια έπαιζαν με μια χήνα και αλλά κάποια στιγμή αυτή έφυγε και κρύφτηκε μέσα σε μια σπηλιά. Η Περσεφόνη, λοιπόν, για να τo πιάσει, μετακίνησε την πέτρα που βρισκόταν στην είσοδο και ορμητικό νερό ξεχείλισε. Μία πηγή, λοιπόν, ξεπετάχτηκε από τη γη, η πηγή της Έρκυνας.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, στα νερά της έρχονταν να λουστούν οι πιστοί που ζητούσαν χρησμό από το Μαντείο του Τροφωνίου.

Το λιοντάρι του Πειραιά



Πρόκειται για ένα από τα πιο γνωστά αγάλματα που σίγουρα έχεις δει περνώντας κάποια στιγμή από τον Πειραιά. Το λιοντάρι του Πειραιά έχει μεγάλη ιστορία αλλά και θρύλους να το συνοδεύουν.

Ακόμη και η κατασκευή του αλλά και η χρονολογία αυτής έχει αρκετά κενά που αυξάνουν τις εικασίες. Ο λόγος και η χρονολογία κατασκευής του δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένα. Το σίγουρο είναι ότι το αρχικό άγαλμα που ήταν τοποθετημένο για χρόνια στο λιμάνι του Πειραιά δεν είναι αυτό που βλέπουμε σήμερα αλλά βρίσκεται στη Βενετία.

Όσον αφορά τον πιο γνωστό θρύλο που το συνοδεύει, αναφέρει ότι μια έγκυος Τουρκάλα που το κοίταξε γέννησε τέρας με πρόσωπο λιονταριού, αυτιά λαγού και πόδια ανθρώπινα.

Λέγεται, δε, ότι το τερατόμορφο αυτό πλάσμα αμέσως μετά τη γέννησή του έβγαζε κραυγές όμοια με σκύλο. Ο μύθος αναφέρει ότι οι τουρκικές αρχές, διέταξαν τη θανάτωσή του ενώ δεν επέστρεψαν την ταρίχευσή του και την αποστολή του στη Γαλλία προς μελέτη.

Ο Κούρος του Απόλλωνα στη Νάξο



Ο Κούρος του Απόλλωνα αποτελεί με σιγουριά ένα από τα πλέον ξεχωριστά και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της Νάξου και ταυτόχρονα ολόκληρης της Ελλάδος.

Βρίσκεται ξαπλωμένο εδώ και αιώνες στο νησί με το θρύλο να λέει ότι δεν ολοκληρώθηκε ποτέ για να στηθεί όρθιο. Το άγαλμα του Κούρου του Απόλλωνα είναι σίγουρα μοναδικό στο είδος του και αξίζει να το επισκεφθείς όταν βρεθείς στο νησί.

Όσον αφορά τις διαστάσεις του, έχει ύψος 10,45 μέτρα και παρά το γεγονός ότι δεν είναι όρθιο, προκαλεί θαυμασμό και δέος στον επισκέπτη. Εικάζεται ότι έχει κατασκευαστεί στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ.. Επίσης θεωρείται όσον αφορά το τι δείχνει, ότι παριστάνει τον θεό Διόνυσο ή το θεό Απόλλωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου