Σάββατο 1 Απριλίου 2023

Τρία άλυτα μυστήρια των Μυκηνών

Έδωσαν το όνομά τους στον πρώτο μεγάλο Ελληνικό πολιτισμό που αναπτύχθηκε στην ηπειρωτική Ελλάδα κατά την ύστερη Εποχή του Χαλκού (1600-1100 π.Χ.).

Ο μυκηναϊκός πολιτισμός επινοήθηκε ως όρος από τους αρχαιολόγους, που τον εμπνεύστηκαν από το σημαντικότερο κέντρο της εποχής, τις πολύχρυσες Μυκήνες, όπως τις παραδίδει ο Όμηρος, μιλώντας για την ηγεμονική δύναμη ανάμεσα σε όλους τους Έλληνες.

Μόνο που, αν και εφόσον ο Τρωικός Πόλεμος έγινε όντως, και αν και εφόσον έγινε περί το 1150 π.Χ. όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες, όχι μόνο οι Μυκήνες αλλά και όλα τα μυκηναϊκά βασίλεια είχαν ήδη παρακμάσει και καταστραφεί.

Δεν είναι το μόνο μυστήριο που καλείται να λύσει η αρχαιολογία με επιστημονικό τρόπο. Οι Μυκήνες αποτελούν από μόνες τους μυστήριο.

Κανείς δεν ξέρει από πού ήρθαν στην Αργολίδα οι πρώτοι κάτοικοι, οι οποίοι, πάντως, ανήκαν σε Ελληνικά φύλα.

Ξέρουμε όμως μέχρι πού έφτασαν: μέχρι την κεντρική και βόρεια Ευρώπη (παραδουνάβιες περιοχές, Βαλτική, Καρπάθια) και μέχρι τη Σαρδηνία και την Κάτω Ιταλία, αλλά και την Αίγυπτο, τη μικρασιατική ακτή, τη Μεσοποταμία σε αναζήτηση πρώτων υλών και αγορών.

Μάλιστα, αυτοί οι δεινοί έμποροι είχαν συναλλαγές μέχρι τη νότια Αγγλία, όπως διαπιστώνεται και πάλι από τα ευρήματα. Κάποιος υπήρξε ο μετακομιστής εμπορευμάτων τους.

Οι Μυκήνες πριν γίνουν πολύχρυσες ήταν ένας μικρός νεολιθικός οικισμός, (7η έως 4η χιλιετία) από τον οποίο βρέθηκαν λίγα κεραμικά. Πρώτα αρχιτεκτονικά ίχνη κατοίκησης έχουμε από το 2200 έως το 1900 π.Χ. Από το 1650 έως το 1600 δημιουργήθηκαν οι ταφικοί κύκλοι Β’ και Α’ (όπως ονομάστηκαν από τους πρώτους ανασκαφείς). Ο οικισμός, με στρατηγική θέση ώστε να ελέγχει τα περάσματα, τη γεωργία και την κτηνοτροφία στην Αργολίδα, αναπτύσσεται σιγά σιγά.

Το νεκροταφείο της μεσοελλαδικής περιόδου (1900 – 1600 π.Χ.) δείχνει βαθμιαία αύξηση πληθυσμού και δημιουργία ηγεμονικής δύναμης. Τέλη του 17ου αιώνα π.Χ., η δύναμη αυτή θα αναλάβει την εξουσία και τον έλεγχο όλης της περιοχής, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα το Ακεραμικά σημαντικότερο κέντρο της Αργολίδας κατά τη μεσοελλαδική εποχή. Οι Μυκήνες μετατρέπονται σιγά σιγά σε τεράστιο κέντρο στον Ελλαδικό χώρο.

«Ποιοι ήταν όμως αυτοί οι ρωμαλέοι ηγεμόνες;». «Και πώς απέκτησαν τον υπέρογκο πλούτο που τους επέτρεψε να αποσύρουν από την κυκλοφορία και να πάρουν μαζί τους στο ταξίδι για τον άλλο κόσμο, ανάμεσα σε άλλα τιμαλφή, πάνω από 14 κιλά χρυσού με τη μορφή εκπληκτικών έργων τέχνης, πολλά από τα οποία κατασκευάστηκαν πιθανώς από Μινωίτες τεχνίτες σύμφωνα με βασιλικές παραγγελίες, για να εκφράσουν την ιδεολογία της ανερχόμενης νέας τάξης;

Η φυσιογνωμία τους, που διαφαίνεται μέσα από τα αρχαιολογικά ευρήματα, έχει πολεμικά χαρακτηριστικά, όπως μαρτυρεί ο λαμπρός οπλισμός που βρέθηκε στους τάφους τους.

Γνωρίζουμε όμως πως ήταν ριψοκίνδυνοι ταξιδιώτες, που αναζήτησαν ευγενή και πολύτιμα μέταλλα στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Επίσης, για να προωθήσουν τα πλούσια αγαθά που προέρχονταν από τη γεωργία και την κτηνοτροφία, όπως το κρασί, το λάδι και ενδεχομένως τα υφαντά, συνδέθηκαν στενά με τους Μινωίτες.

Αυτοί πάλι γνώριζαν καλά τους θαλασσινούς δρόμους προς την Αίγυπτο και είναι πιθανό να τους οδήγησαν προς το ακμαίο Μέσο Βασίλειο. Ισως εκεί λοιπόν να πλούτισαν οι πρώιμοι Μυκηναίοι, θέτοντας τις πολεμικές τους αρετές στην υπηρεσία της ξενόφερτης στην Αίγυπτο δυναστείας των Υκσώς που κατέλαβε την εξουσία στα μέσα του 17ου αιώνα π.Χ. Και επειδή τίποτε στην ανθρώπινη Ιστορία δεν είναι τυχαίο ή ξαφνικό, θα πρέπει να δεχτούμε πως οι Μυκηναίοι απέκτησαν σιωπηλά αλλά συστηματικά στη διάρκεια των τριών αιώνων της Μέσης Χαλκοκρατίας τη δύναμη που αντανακλούν τα κτερίσματα των βασιλικών ταφικών περιβόλων. Εξασφάλισαν έτσι για τα γένη τους την πρωτεύουσα θέση, όχι μόνο στην Αργολίδα αλλά και σε ολόκληρη την Πελοπόννησο και έδωσαν το όνομά τους σε ολόκληρο τον σπουδαίο πολιτισμό της Υστερης Εποχής του Χαλκού».

Έχοντας εκτιμήσει τη σημασία της Κρήτης, με την ύφεση που παρουσιάζεται στο νησί, εγκαθιστούν μυκηναϊκή δυναστεία στην Κνωσό, ελέγχοντας στην ουσία ολόκληρη τη μεγαλόνησο, όπως και την ηπειρωτική χώρα. Στους Ανακτορικούς χρόνους (14ος – 13ος αι. π.Χ.) κατασκευάζονται στις Μυκήνες τα κυκλώπεια τείχη «με τη βοήθεια των γνώσεων των βασιλικών εταίρων από την αυτοκρατορία των Χετταίων» και ιδρύεται το μεγαλοπρεπές ανάκτορο με όλα του τα παραρτήματα.

Ο μύθος που παρουσιάζει ο Στράβων για τους προϊστορικούς Κύκλωπες τους θέλει να έρχονται από τη Λυκία, όπου και το βασίλειο των Χετταίων.

Μέσα στα τείχη ανεγείρεται ανάκτορο, με χώρους άσκησης εξουσίας, κατοίκησης, εργαστήρια, αποθήκες, και επίσης ένα θρησκευτικό κέντρο. Η άρχουσα τάξη, εξακολουθεί να ενταφιάζεται με πλούσια κτερίσματα σε θαλαμωτούς ή εντυπωσιακούς μνημειώδεις θολωτούς τάφους.

Οι Μυκηναίοι έμποροι «κατακλύζουν με τα προϊόντα τους τις αγορές της Μεσογείου, ενώ οι ηγεμόνες εξακολουθούν να επιδεικνύονται μέσω αντικειμένων, ακραιφνούς μυκηναϊκού ύφους πλέον, από πολύτιμα ή εξωτικά υλικά, τα οποία αναδεικνύουν οι εξειδικευμένοι τεχνίτες των ανακτορικών εργαστηρίων». Η πλούσια παραγωγή απαιτεί οργάνωση, γραφειοκρατία και διαχειριστικό έλεγχο. Λογιστικά στοιχεία καταγράφονται σε πήλινες πινακίδες της πρώιμης ελληνικής Γραμμικής Β΄ γραφής.

Η ακμή αυτών των δύο αιώνων, η εξέχουσα θέση που κατείχαν οι ηγεμόνες των Μυκηνών στο σύνολο του μυκηναϊκού κόσμου, «θα προσωποποιηθεί στην ιστορική μνήμη με τον αρχιστράτηγο των Ελλήνων στον Τρωικό πόλεμο, τον μυθικό βασιλιά Αγαμέμνονα» υπογραμμίζει η συγγραφέας. «Ο μύθος, που κρύβει πάντοτε μια ιστορική αλήθεια, θα επιλέξει αυτόν τον ατρόμητο άνακτα για αρχηγό».

Γύρω στα τέλη του 13ου αιώνα και στις αρχές του επόμενου ξέσπασαν μεμονωμένες και όχι κατ” ανάγκη ταυτόχρονες πυρκαγιές, που ακολουθήθηκαν από επισκευές του ανακτόρου και των κτιρίων διοίκησης. Kατά τη διάρκεια του 12ου αι. π.X. οι περισσότερες εγκαταστάσεις, ανακτορικές και μη, εξακολούθησαν να λειτουργούν.

Oι αναταραχές όμως του 1200 π.X. στη Mικρά Aσία και στην Aνατολική Mεσόγειο και η καταστροφή των εμπορίων τους από επιδρομείς απέκοψαν τις επαφές των Mυκηναίων ανάκτων με τα κυριότερα κέντρα συναλλαγών τους. O 12ος και ο 11ος αι. π.X. είναι για τις Mυκήνες περίοδος οικονομικής συρρίκνωσης και πολιτικής παρακμής, χωρίς όμως γενικές ή, έστω, εκτεταμένες καταστροφές. H ακρόπολη δεν είχε βίαιο τέλος.

Στους αιώνες που θα ακολουθήσουν, οι Μυκήνες έχουν φθίνουσα πορεία και θα καταλήξουν, τον 7ο αιώνα π.Χ., προσάρτημα του Αργους. Οι Αργείοι τις καταλαμβάνουν το 468 π.Χ., καταστρέφουν καίρια τμήματα της οχύρωσης και εξανδραποδίζουν τους κατοίκους. Μέχρι τον 2ο αιώνα μ.Χ., οπότε τις επισκέπτεται ο Παυσανίας, είναι ορατά μονάχα μέρη της οχύρωσης και η Πύλη των Λεόντων.

Αυτό το μεγαλειώδες έμβλημα βασιλικής δύναμης και επιβολής θα είναι το αδιαμφισβήτητο τοπόσημο της ένδοξης πόλης που δεν υπήρχε πια, μέχρι τον 19ο αιώνα, οπότε ο Ερρίκος Σλήμαν θα ξεκινήσει τις ανασκαφές. Ακέφαλοι οι λέοντες και η πόλη λεηλατημένη από χέρια ντόπιων, κατακτητών, αλλά και περιηγητών, θα επιβεβαιώνουν το λατινικό απόφθεγμα: sic transit gloria mundi. Ετσι παρέρχεται η δόξα του κόσμου.

1 σχόλιο :

  1. Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΑΔΥΝΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ Η' ΣΚΟΠΙΜΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΝΟΣ . ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΜΕ ΤΟ ΟΤΙ Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ . ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΠΩΣ Η ΤΡΟΙΑ 7 ΠΟΥ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ Ο ΣΛΗΜΑΝ, Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΠΟΥ ΚΟΥΒΑΛΟΥΣΕ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΤΟ ΑΝΑΚΤΟΡΟ ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΑ , Η ΜΟΥΜΙΑ ΤΟΥ ΑΓΑΜΕΜΝΩΝΑ ( Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΑΚΟΜΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΥΘΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ) , Ο ΘΡΟΝΟΣ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑ Κ.Λ.Π. ΕΠΙΣΗΣ ΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΑ 1150 Π.Χ. ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠΟΨΗ ΤΟΥ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝ 4000-5000 Π.Χ. ΕΠΙΣΗΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΟΙ ΜΥΚΗΝΑΙΟΙ ΑΛΛΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΥΚΣΩΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΗΚΑΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ( ΤΡΙΠΛΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΙΑ ΜΕ ΔΙΟΝΥΣΟ Β' ,ΜΙΝΩΑ ΚΑΙ ΠΕΡΣΕΑ -ΝΟΝΟΣ ,ΔΙΟΝΥΣΙΑΚΑ ) ΕΠΙΣΗΣ ΣΤΟ ΑΡΓΟΣ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΔΕΝ ΗΡΘΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΛΛΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΑ ΦΥΛΑ ΠΕΛΑΣΓΩΝ ΠΟΥ ΣΩΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ (ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΑΛΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥ ΝΩΕ ΤΩΝ ΠΕΡΙΤΜΗΜΕΝΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ) ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΩ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΟΤΙ ΤΟ ΑΡΓΟΣ ΕΧΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 7000Π.Χ. ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΑΙ Η ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΠΑΛΙΑ ΠΥΡΑΜΙΔΑ (ΠΑΛΙΟΤΕΡΗ ΧΡΟΝΟΛΟΓΗΜΕΝΑ ΚΑΤΑ 250 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡΑΜΙΔΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΥΠΤΟΥ ) ΕΠΙΣΗΣ ΑΠΟ ΠΟΥ ΑΝΤΛΕΙ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΟΤΑΝ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΚΥΚΛΩΠΕΙΑ ΤΕΙΧΗ ΜΕ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ ΤΩΝ ΧΕΤΤΑΙΩΝ ;;; ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΠΟΥ ΖΟΥΣΑΝ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΟΙ ΧΕΤΤΑΟΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΤΕΙΧΗ !!! ΕΠΙΣΗΣ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΑΙ ΛΙΓΟ ΟΤΑΝ ΘΕΩΡΕΙ ΤΗΝ ΛΥΚΙΑ ΩΣ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΝ ΧΕΤΤΑΙΩΝ ( ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΑΦΟΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ Η ΛΥΚΙΑ .ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΩΠΕΣ ΜΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΙΚΕΛΙΑ . ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΤΗΝ ΑΤΕΛΗ ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΙ ΣΚΟΠΙΜΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΕ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ . ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΤΙ Η ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ ΘΑ ΜΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ ΜΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή