Αν επιτύχει, θα φέρει επανάσταση στην αντιμετώπιση των αιμοσφαιρινοπαθειών, όπως η μεσογειακή και η δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Οι άνθρωποι με τις ανωτέρω παθήσεις πολύ συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα στις μεταγγίσεις τους καθώς υπάρχουν ελλείψεις αίματος.
Οι διαθέσιμες ποσότητες πάντοτε εξαρτώνται από τους διαθέσιμους εθελοντές.
Προς το παρόν οι μεταγγίσεις περιορίζονται σε ελάχιστη ποσότητα αίματος, περίπου δύο κουταλιές της σούπας.
Οι επιστήμονες όμως ελπίζουν πως σύντομα θα έχουν στα χέρια τους όσα στοιχεία χρειάζονται, ώστε να προχωρήσουν και σε μεγαλύτερες.
Το τεχνητό αίμα παρήχθη στο εργαστήριο από βλαστικά κύτταρα εθελοντών. Στόχος της ανάπτυξής του δεν είναι να αντικαταστήσει τις μεταγγίσεις αίματος από εθελοντές αιμοδότες. Οι επιστήμονες θέλουν κατ’ αρχάς να παράγουν σπάνιες ομάδες αίματος, για τις οποίες υπάρχει συνεχώς έλλειψη αιμοδοτών.
Οι συχνές μεταγγίσεις αίματος είναι απαραίτητες σε ορισμένους ασθενείς. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι πάσχοντες από αιμοσφαιρινοπάθειες, όπως η μεσογειακή και η δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται τακτικά αίμα για να επιβιώσουν. Αν το αίμα που θα τους μεταγγιστεί δεν ταιριάζει απολύτως με το δικό τους, ο οργανισμός τους αρχίζει να το απορρίπτει.
«Μερικές ομάδες αίματος είναι πάρα πολύ σπάνιες και δεν μιλάμε για τις τέσσερις βασικές που γνωρίζει ο κόσμος», δήλωσε ο Dr. Ashley Mark Toye, καθηγητής Κυτταρικής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ. «Για την ομάδα αίματος της Βομβάης, λ.χ., είναι ζήτημα αν υπάρχουν δέκα εθελοντές αιμοδότες σε ολόκληρη της Βρετανία».
Η ομάδα αυτή είναι επίσης γνωστή ως ομάδα αίματος hh ή Oh. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, στην ομώνυμη πόλη. Αυτή τη στιγμή στη Βρετανία υπάρχουν μόλις τρεις αποθηκευμένες μονάδες αίματος από αυτή την ομάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου