Φλυαρία στον βυθό; Μπορεί η ησυχία που επικρατεί κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας να μας πείθει για το αντίθετο, όμως τα ψάρια τελικά, μιλούν και πιθανώς επικοινωνούν μεταξύ τους.
Τα αποτελέσματα μελέτης των επιστημόνων του Cornell University, οι οποίοι αποφάσισαν να ασχοληθούν με το θέμα, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς υποστηρίζουν ότι περίπου τα 2/3 από τις 175 οικογένειες των ψαριών που υπάρχουν είναι πιθανό να επικοινωνούν με ήχο.
Η σχετική δημοσίευση, η οποία έγινε στο περιοδικό Ichthyology & Herpetology, παρουσιάζει ανάλυση που δείχνει πως η φωνητική ομιλία των ψαριών έχει τουλάχιστον 33 εξελικτικά στάδια.
«Αυτό σημαίνει πως έχουν κάτι να πουν”, γράφει το Science Alert, όπου ένας από τους επικεφαλής της έρευνας, ο dr. Andrew Bass δήλωσε ότι τα ψάρια εξελίχθηκαν πάρα πολύ και ποικιλοτρόπως, μέσα στους αιώνες –καθώς προσαρμόζονταν στα νέα δεδομένα.
Μάλιστα η ομιλία των ψαριών ή ηχητική τους συμπεριφορά φαίνεται ότι αποτελεί πανάρχαια υπόθεση, καθώς ανακαλύφθηκε πριν από 150 εκατομμύρια χρόνια, όταν βάσει των στοιχείων που υπάρχουν “τα ζώα ξηράς με ραχοκοκαλιά άρχισαν να ακούγονται για πρώτη φορά”.
Και, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους, η συμπεριφορά των ψαριών στην ομιλία δεν είναι πανομοιότυπη σε όλα τα είδη. Άλλα μιλούν περισσότερο και άλλα λιγότερο, άλλα πιο δυνατά και άλλα χαμηλόφωνα…
Ο dr Rice επισημαίνει ότι η συγκεκριμένα έρευνα αναφέρεται μόνο στις ομάδες των ψαριών που «φωνάζουν», εννοώντας ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες κατηγορίες ψαριών που μιλούν χωρίς να γίνοyn αντιληπτά από τους επιστήμονες.
Όσο για τη… θεματολογία με την οποία ασχολούνται τα ψάρια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορεί να τσακώνονται για την τροφή, όταν διεκδικούν την ίδια περιοχή, ακόμη και για το σεξ…
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ακόμη ότι έχουν χορωδίες αυγής και σούρουπου, όπως οι μοναδικές συναυλίες των πουλιών ειδικά το χάραμα…
«Τα ψάρια κάνουν τα πάντα. Αναπνέουν, πετούν, τρώνε τα πάντα. Σε αυτό το σημείο, τίποτα δεν θα με εξέπληξε για τους ήχους που μπορούν να κάνουν. Σίγουρα έχουν φωνές», κατέληξε ο dr. Rice.
Η νέα έρευνα γυρίζει σελίδα στην ιστορία και τα χαρακτηριστικά ενός θαυμαστού πληθυσμού, που, όπως όλα δείχνουν, έχει ακόμη πολλά να μας πει…
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου