Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχει μπει σημείο στα βόρεια πεδινά του πλανήτη Άρη, καθώς υποψιάζονται ότι υπάρχουν στρώσεις παγετώνων που καλύπτονται από τα συντρίμμια πετρωμάτων.
Παράξενα κυματοειδή σχήματα εντοπίστηκαν σε μια επίπεδη πεδιάδα γνωστή ως Arcadia Planitia, τα οποία εμφανίζουν εντυπωσιακή ομοιότητα με τις ροές πάγου της Ανταρκτικής, όπως γίνεται γνωστό από μία νέα μελέτη. Εάν ισχύει ότι πρόκειται πράγματι για παγετώνες, είναι βέβαιο ότι πολλές από τις μελλοντικές αποστολές στον Άρη θα έχουν ως προορισμό το συγκεκριμένο σημείο - το ενδιαφέρον τους έχουν ήδη εκδηλώσει SpaceX και NASA, καθώς είναι μία εντελώς επίπεδη πεδιάδα, ιδανική για προσγείωση διαστημικών σκαφών. Εάν επίσης υπάρχει πάγος, που δεν είναι πολύ βαθιά κάτω από την επιφάνεια της πεδιάδας, οι αστροναύτες θα μπορούσαν να έχουν στη διάθεση του πηγή νερού.
«Αξιοπρόσεκτο είναι ότι, αυτά τα χαρακτηριστικά που μοιάζουν με ροές, βρίσκονται πάνω σε επίπεδο έδαφος», σημειώνει ο επικεφαλής της μελέτης Shannon Hibbard, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο του Καναδά. «Υπάρχουν σημαντικές και αρκετές ενδείξεις ότι πρόκειται για μια πλούσια σε πάγο περιοχή, αλλά δεν διαθέτουμε τοπογραφικό χάρτη για τα κυματοειδή χαρακτηριστικά», συνέχισε.
Οι κυματιστές ροές που εντοπίστηκαν αποτελούν ένα μεγάλο μυστήριο, αφού το έδαφος δεν είναι αρκετά απότομο, ώστε να δικαιολογηθεί η κίνηση του πάγου. Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν επιβεβαίωσαν ότι τα χαρακτηριστικά αυτά αφορούν πράγματι σε παγετώνες. Ωστόσο, ο Hibbard παραδέχεται ότι δεν είναι ξεκάθαρο εάν υπήρξε κάποτε ή εξακολουθεί να υπάρχει νερό στα υπόγεια στρώματα του κόκκινου πλανήτη.
Εδώ και δεκαετίες οι ερευνητές έχουν συλλέξει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το έδαφος στην περιοχή είναι πλούσιο σενυδρογόνο, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι κάτω από την επιφάνεια υπάρχει νερό. Ο Hibbard ωστόσο σημειώνει ότι «για να εξακριβωθούν οι υποθέσεις, θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος το έδαφος. Αυτό θα σηματοδοτήσει και την έναρξη για πληθώρα μελλοντικών αποστολών στον Άρη».
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου