Να κάνεις κακό στην ηλιθιότητα.
- Σίγουρα, η τόσο πεισματικά και επίμονα διακηρυγμένη πίστη ότι ο εγωισμός είναι αξιοκατάκριτος έκανε συνολικά κακό στον εγωισμό (ενώ ωφέλησε, θα το ξαναπώ εκατό φορές, τα αγελαία ένστικτα!) - απογυμνώνοντάς τον από την καλή του συνείδηση και παρακινώντας να αναζητούμε σ' αυτόν την αληθινή πηγή όλης της δυστυχίας.
«Η φιλαυτία σου είναι η συμφορά της ζωής σου» - αυτό ήταν το κήρυγμα για χιλιάδες χρόνια, κι έβλαψε, όπως είπα ήδη, τη φιλαυτία και την απογύμνωσε από πολύ πνεύμα, πολλή ευδιαθεσία, πολλή ευαισθησία, πολλή ομορφιά· έκανε τη φιλαυτία ηλίθια και άσχημη και τη δηλητηρίασε!
Οι αρχαίοι φιλόσοφοι δίδασκαν αντίθετα πως η κύρια πηγή της δυστυχίας ήταν πολύ διαφορετική.
Αρχίζοντας από τον Σωκράτη, οι στοχαστές αυτοί δεν κουράστηκαν να κηρύττουν: «Η απουσία σκέψης και η ηλιθιότητά σας, ο δουλικός τρόπος ζωής σας σύμφωνα με τον κανόνα, η υποταγή σας στη γνώμη του γείτονα είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο σπάνια φτάνετε στην ευτυχία· εμείς οι στοχαστές, ως στοχαστές, είμαστε πιο ευτυχισμένοι απ' όλους».
Ας μην αποφασίσουμε εδώ αν αυτό το κήρυγμα εναντίον της ηλιθιότητας έχει καλύτερα επιχειρήματα με το μέρος του απ' ό,τι το κήρυγμα εναντίον της φιλαυτίας.
Αυτό που είναι σίγουρο πάντως είναι ότι απογύμνωσε την ηλιθιότητα από την καλή της συνείδηση· οι φιλόσοφοι αυτοί έκαναν κακό στην ηλιθιότητα!
Φρίντριχ Νίτσε, Η Χαρούμενη Γνώση
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου