Εκπρόσωποι της εταιρίας Sumitomo Forestry δήλωσαν πως η έρευνα για την χρήση ξύλινων υλικών στο διάστημα έχει ήδη ξεκινήσει. Οι ειδικοί σύντομα θα αρχίσουν να πειραματίζονται υποβάλλοντας διάφορα είδη ξύλου σε ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες στη Γη.
Το πρόβλημα των διαστημικών σκουπιδιών μεγαλώνει μέρα με τη μέρα καθώς όλο και περισσότεροι δορυφόροι εκτοξεύονται στην ατμόσφαιρα.
Αυτό που θα διαφοροποιεί τους ξύλινους δορυφόρους είναι πως θα καίγονται χωρίς να απελευθερώνουν επιβλαβείς ουσίες στην ατμόσφαιρα και χωρίς να γεμίζουν το έδαφος και τον ωκεανό με σκουπίδια όταν επιστρέφουν στη Γη.
«Ανησυχούμε πολύ για το γεγονός ότι όλοι οι δορυφόροι που εισέρχονται ξανά στην ατμόσφαιρα της Γης καθώς καίγονται παράγουν μικροσκοπικά σωματίδια αλουμίνας τα οποία μένουν να αιωρούνται στην ανώτερη ατμόσφαιρα για πολλά χρόνια. Αυτό θα επηρεάσει το περιβάλλον μας», δήλωσε ο Takao Doi, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κιότο και αστροναύτης.
Ως αστροναύτης ο Takao Doi επισκέφτηκε τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Μάρτιο του 2008 ενώ κατά τη διάρκεια της αποστολής, έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έριξε μπούμερανγκ στο διάστημα- ένα μπούμερανγκ που είχε σχεδιαστεί ειδικά για χρήση σε συνθήκες μικροβαρύτητας.
Η Sumitomo Forestry που είναι μέρος του ομίλου Sumitomo, ο οποίος ιδρύθηκε πριν από περισσότερα από 400 χρόνια, δήλωσε ότι θα εργαστεί για την ανάπτυξη ξύλινων υλικών εξαιρετικά ανθεκτικών στις αλλαγές θερμοκρασίας και στο φως του ήλιου.
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει για την αυξανόμενη απειλή των «διαστημικών σκουπιδιών» που πέφτουν στη Γη καθώς όλο και περισσότερα σκάφη και δορυφόροι εκτοξεύονται στο διάστημα για να χρησιμοποιηθούν στον τομέα της επικοινωνίας, της τηλεόρασης, της πλοήγησης και της πρόγνωσης του καιρού.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), υπάρχουν περίπου 6.000 δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη Γη και περίπου το 60% από αυτούς δεν λειτουργεί πλέον.
Η ερευνητική εταιρεία Euroconsult εκτιμά ότι αυτή τη δεκαετία 990 δορυφόροι θα εκτοξεύονται κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι έως το 2028, μπορεί να υπάρχουν 15.000 δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη Γη.
H SpaceX του Έλον Μασκ έχει ήδη εκτοξεύσει περισσότερους από 900 δορυφόρους Starlink και σχεδιάζει να στείλει χιλιάδες ακόμη σε τροχιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου