Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Κομμάτια πλαστικού πέφτουν μαζί με το χιόνι στην Αρκτική

Σωματίδια πλαστικού βρέθηκαν πρόσφατα ακόμα και στο αρκτικό, παρθένο χιόνι και αυτό αποτελεί απόδειξη ότι το πρόβλημα του πλαστικού στη φύση έχει πια φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα.

Τα μικροπλαστικά έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια στους βυθούς των θαλασσών μας, στα δάση, στις λίμνες, στα βουνά, ακόμα και των Άλπεων και συνεπώς στο νερό που πίνουμε και στο φαγητό που καταναλώνουμε. Το γερμανικό Ινστιτούτο Πολικής και Θαλάσσιας Έρευνας Άλφρεντ Βέγκενερ με επικεφαλής ερευνήτρια την Μέλανι Μπέργκμαν δημοσίευσε τα συγκλονιστικά ευρήματα στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances.

Κατά την έρευνα, αναλύθηκαν διάφορα δείγματα χιονιού από διάφορα μέρη, από τις Γερμανικές και τις Ελβετικές Άλπεις ως την Αρκτική, όπως στη νορβηγική νήσο Σβάλμπαρντ βόρεια του αρκτικού κύκλου. Δυστυχώς, παντού βρέθηκαν μικροπλαστικά. Το μέγεθός τους ήταν περίπου όσο οι κόκκοι της γύρης και της σκόνης.

Η Bergman ανέφερε πως είναι φανερό ότι το μεγαλύτερο μέρος των πλαστικών που βρίσκεται σε παρθένα μέρη όπως η Αρκτική ταξιδεύει από αλλού με τον αέρα. Αυτό προκαλεί το εύλογο ερώτημα: Πόσο πλαστικό μπορεί να εκπνέουμε τελικά και κατά πόσο επηρεάζει την υγεία μας;

Τα νούμερα είναι επίσης ανησυχητικά: στους πάγους που επιπλέον στον αρκτικό ωκεανό ανάμεσα στη Γροιλανδία και στο Σβάλμπαρντ βρέθηκε μέση ποσότητα 1.760 μικροπλαστικών σωματιδίων ανά λίτρο. Στην ηπειρωτική Ευρώπη η ποσότητα ήταν μεγαλύτερη: 24.600 ανά λίτρο κατά μέσο όρο.

Σχετικά με το παραπάνω ερώτημα, μια άλλη πρόσφατη μελέτη είχε υπολογίσει ότι οι άνθρωποι καταλήγουμε να τρώμε περίπου 50.000 μικροπλαστικά σωματίδια κάθε χρόνο. Αυτά τα μικροπλαστικά δεν είναι μόνα τους: μεταφέρουν μαζί τους τοξικά χημικά και παθογόνα μικρόβια.

Η ανησυχία για την «πλαστική μόλυνση» ενισχύεται από το γεγονός ότι τα μικρά αυτά σωματίδια απορροφούνται τελικά από μια μεγάλη γκάμα ζωντανών οργανισμών. «Αν μάλιστα αγγίζουν τη νανοκλίμακα, τότε μπορούν να διαπερνούν τις μεμβράνες των κυττάρων και να διεισδύουν στα όργανα του σώματος πολύ πιο εύκολα από ό,τι τα μεγαλύτερα σωματίδια», αναφέρουν οι ερευνητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου