Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Kepler-186f: Ένας εξωπλανήτης σαν τη Γη

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler της NASA ανακάλυψε έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη, ενώ στρέφεται γύρω από ένα κοντινό αστέρι και μάλιστα βρίσκεται στη ζώνη Goldilocks του Γαλαξία μας. Ο Kepler-186f είναι περίπου 500 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Κύκνου. Η δυνητικά κατοικήσιμη ζώνη του άστρου αυτού (ζώνη Goldilocks ή Χρυσομαλλούσας*), είναι η περιοχή γύρω από ένα αστέρι στην οποία βραχώδεις πλανήτες με αρκετή ατμόσφαιρα μπορούν να διατηρούν υγρό νερό στις επιφάνειές τους. 

Ενώ έχει υπολογιστεί ότι υπάρχουν τουλάχιστον 40 δισεκατομμύρια πλανήτες στο μέγεθος της Γης μέσα στον Γαλαξία μας, αυτό το συγκεκριμένο εύρημα χαρακτηρίζεται ως ο πρώτος εξωπλανήτης ίδιου μεγέθους με τη Γή που έχει ανακαλυφθεί στην κατοικήσιμη ζώνη (Goldilocks) ενός άλλου αστέρα. Ο εξωπλανήτης αυτός που είναι πιθανότατα βραχώδης είναι 10% μεγαλύτερος από τη Γη. Η νέα μελέτη έρχεται να ενισχύσει τις πιθανότητες ο εξωπλανήτης να είναι κατοικήσιμος, διότι διαπίστωσε πως πιθανότατα διαθέτουν μια σταθερή αξονική κλίση, γεγονός που εγγυάται σταθερές κλιματικές συνθήκες. Αντιθέτως, μια ασταθής κλίση, θα προκαλούσε βίαιες καιρικές εναλλαγές και θερμοκρασιακές αυξομοιώσεις, που θα δυσκόλευαν τη (πιθανή) ύπαρξη ζωής.

Στη περίπτωση του πλανήτη μας, η κλίση του άξονα έχει αλλάξει ελάχιστα τα τελευταία χιλιάδες χρόνια, γεγονός που έχει επιτρέψει σχετικά σταθερό κλίμα και προβλεπόμενες εναλλαγές εποχών. Ο πλανήτης Άρης, βιώνει αλλαγές στη κλίση του άξονα έως 60 μοίρες, γεγονός που θα δυσκόλευε την ύπαρξη ζωής. Η Γη οφείλει τη «τύχη» της στην ύπαρξη της Σελήνης που κρατά υπό έλεγχο τη κλίση του πλανήτη μας. Εάν αύριο ο φυσικός μας δορυφόρος εξαφανιζόταν, ο πλανήτης μας δεν θα ήταν ποτέ ο ίδιος…

Τι σημαίνει αυτό;
Εκτός από τον Kepler-186f, υπάρχουν 4 άλλοι πλανήτες που στρέφονται ένα κοντινό μας αστέρι στο σύστημα Kepler-186f. Αυτό σημαίνει ότι εάν το γειτονικό αστέρι σε αυτόν τον πλανήτη είναι ακριβώς όπως ο ήλιος μας, τότε η πιθανότητα ζωής σε αυτόν τον πλανήτη αυξάνεται εκθετικά.

«Γνωρίζουμε μόνο έναν πλανήτη όπου υπάρχει η ζωή – η Γη μας. Όταν ψάχνουμε για ζωή έξω από το ηλιακό μας σύστημα, δίνουμε έμφαση στην ανακάλυψη πλανητών με χαρακτηριστικά που μιμούνται τη Γη «, δήλωσε η Elisa Quintana, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο SETI του ερευνητικού κέντρου Ames  και υπεύθυνη για τη δημοσίευση στο περιοδικό Science. «Ανακαλύπτοντας πλανήτη σε μια κατοικήσιμη ζώνη παρόμοιος σε μέγεθος με τη Γη, είναι μια άκρως σημαντική ανακάλυψη.»

Το γειτονικό αστέρι του Kepler-186f έχει το ήμισυ της μάζας και του μεγέθους του Ήλιου μας και παίρνει μόνο το ένα τρίτο της ενέργειας που παίρνουμε από τον ήλιο μας. Το Kepler-186f στρέφεται γύρω από το γονικό του αστέρι μία φορά κάθε 130 ημέρες.
---------------------------
*Η Χρυσομαλλούσα (Goldilocks) είναι η ηρωίδα του παραμυθιού Τα τρία αρκουδάκια.  Η Χρυσομαλλούσα επισκέπτεται το σπίτι τους και δοκιμάζει τη σούπα τους. Το πρώτο πιάτο είναι πολύ καυτό, το δεύτερο είναι πολύ κρύο και το τρίτο έχει τη σωστή θερμοκρασία. Με βάση αυτό το περιστατικό ο όρος Goldilocks χρησιμοποιείται σε πολλά πεδία (μεταξύ των άλλων την αστρονομία, τη θεωρία της πολυπλοκότητας, τα οικονομικά, τη θεωρία παιγνίων, τη βιολογία), για να περιγράψει ένα φαινόμενο που εξελίσσεται υπό ιδανικές συνθήκες. Στην προκειμένη περίπτωση η ζωή πάνω στη Γη είναι αποτέλεσμα ιδανικών συγκυριών τόσο στο μικρόκοσμο όσο και στο μεγάκοσμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου