Μια ομάδα Ιαπώνων αστρονόμων ανακοίνωσε πρόσφατα μια σπάνια και ενοχλητική ανακάλυψη: μια μαύρη τρύπα μεσαίου μεγέθους στο μέγεθος του Δία περιπλανιέται στον Γαλαξία μας, όπως ένας μοναχικός ταξιδιώτης στην απεραντοσύνη του χώρου.
Οι γνωστές μαύρες τρύπες ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τις διαστάσεις τους. Οι μικρότερες, διαμέτρου λίγων μόνο χιλιομέτρων, σχηματίζονται μετά την βαρυτική κατάρρευση ενός άστρου και αναγνωρίζονται συνήθως χάρη στο γεγονός ότι είναι συνήθως μέρος των συστημάτων διπλού αστέρα.
Και τέλος, υπάρχουν οι μαύρες τρύπες μεσαίου βάρους.
Οι διαστάσεις των μαύρων οπών που ανήκουν σε αυτή την τελευταία κατηγορία θεωρούνται ότι είναι παρόμοιες σε μέγεθος με έναν πλανήτη (ένας από τους μεγαλύτερους πλανήτες σε αυτήν την περίπτωση) ή στο μέγεθος ενός αστέρα.
Είναι πολύ πιο σπάνιες από εκείνες των άλλων δύο κατηγοριών και ο λόγος είναι ότι περιφέρονται μόνες μέσα στο διάστημα, όπως οι μυστηριώδεις ταξιδιώτες που αναζητούν περιπέτεια.
Δεν αποτελούν μέρος κάποιου δυαδικού συστήματος και οι λίγες που είναι γνωστές περιφέρονται πολύ κοντά στα γαλαξιακά κέντρα.
Μπορούμε να τις δούμε μόνο στις σπάνιες περιπτώσεις όταν συναντούν κάποιο υλικό (ένα νέφος αερίου ή ένα ατυχές αστέρι) και αρχίζουν να το καταβροχθίζουν.
Ο αστρονόμος Shunya Takekawa και η ομάδα του εντόπισαν μια τέτοια περίπτωση: μια σειρά από κυματισμούς σε ένα διαστρικό νέφος αερίου που υποδηλώνει την παρουσία μιας μαύρης τρύπας ενδιάμεσης μάζας, η οποία διέρχεται μέσα από αυτό το νέφος.
Συγκεκριμένα, η ομάδα μπόρεσε να παρατηρήσει μια σειρά αερίων ρευμάτων σε τροχιά γύρω από μια αόρατη βαρυτική πηγή που βρίσκεται γύρω στα 26.000 έτη φωτός από το κέντρο του Γαλαξία.
Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο ALMA στη Χιλή προσδιόρισαν το σχήμα του νέφους, το οποίο αποτελείται από μια μεγάλη συσσώρευση αερίου στο κέντρο, που περιβάλλεται από ασθενέστερα ρεύματα. Το αέριο που παρατηρήθηκε έδειξε προφανείς τροχιακές κινήσεις, που υποδηλώνουν ένα μεγάλου βάρους κρυμμένο αόρατο αντικείμενο».
Όπως σημειώνεται από τον Takekawa, αυτές οι μαύρες τρύπες κινούνται σχετικά γρήγορα σε σύγκριση με το αέριο που τις περιβάλλει, έτσι απορροφούν μόνο ένα μικρό μέρος τους και συνεπώς παράγουν πολύ λίγο φως.
Σύμφωνα με τον Ιάπωνα ερευνητή αυτή η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα θα χρειαστεί περίπου 10.000 χρόνια για να καταναλώσει όλο το αέριο που χρησίμευσε για να αποκαλύψει τη θέση του.
Θεωρείται ότι το σύμπαν φιλοξενεί αμέτρητα παρόμοια «αόρατα τέρατα» που περιφέρονται γύρω από διαφορετικούς γαλαξίες. Το πρόβλημα είναι ότι είναι σχεδόν αδύνατο να εντοπιστούν, εκτός κι αν αλληλεπιδρούν με κοντινή ύλη, όπως συμβαίνει με αυτή τη συγκεκριμένη μαύρη τρύπα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου