Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2018

Υπερυπολογιστής μιμείται τον ανθρώπινο εγκέφαλο

Ο μεγαλύτερος υπερυπολογιστής στον κόσμο, ο οποίος μπορεί να ολοκληρώσει περισσότερες από 200 εκατομμύρια κινήσεις ανά δευτερόλεπτο, ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά.

Ο υπολογιστής των 15 εκατομμυρίων λιρών έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί για να λειτουργεί όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος. Ονομάζεται SpiNnaker και θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι νευρολογικές ασθένειες, όπως η νόσος του Πάρκινσον, επηρεάζουν τον εγκέφαλο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ πέρασαν πάνω από 10 χρόνια για να ολοκληρώσουν την κατασκευή του SpiNNaker.

Κάθε τμήμα του υπερυπολογιστή έχει 100 εκατομμύρια κινούμενα μέρη και έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τους νευρώνες του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Ο καθηγητής Steve Furber, που έχει ασχοληθεί με το έργο, δήλωσε: «Ο SpiNNaker επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι συμβατικοί υπολογιστές. Έχουμε δημιουργήσει ουσιαστικά μια μηχανή που λειτουργεί περισσότερο σαν τον ανθρώπινο εγκέφαλο παρά σαν έναν παραδοσιακό υπολογιστή».

«Ο απώτερος στόχος του έργου ήταν πάντα «να τρέχει» περίπου ένα εκατομμύριο εφαρμογές, όπως κάνει και ο εγκέφαλος σε πραγματικό χρόνο».

Ο SpiNNaker είναι μοναδικός επειδή, σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς υπολογιστές, δεν επικοινωνεί στέλνοντας μεγάλες ποσότητες πληροφοριών από το σημείο Α στο Β μέσω ενός τυποποιημένου δικτύου. Αντιθέτως, μιμείται την μαζική και παράλληλη «επικοινωνία» του εγκεφάλου, στέλνοντας ταυτόχρονα δισεκατομμύρια μικρές ποσότητες πληροφοριών σε χιλιάδες διαφορετικούς προορισμούς.

Ένα δισεκατομμύριο νευρώνες είναι το 1% της κλίμακας του ανθρώπινου εγκεφάλου, ο οποίος αποτελείται από 100 δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα ή νευρώνες.

Μία από τις βασικές χρήσεις του υπολογιστή είναι να βοηθήσει τους νευροεπιστήμονες να καταλάβουν καλύτερα πώς λειτουργεί ο εγκέφαλός. Αυτό επιτυγχάνεται με την εκτέλεση προσομοιώσεων εξαιρετικά μεγάλης κλίμακας σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες δεν είναι δυνατές σε άλλες μηχανές.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου