Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Η κβαντική παραξενιά παρούσα στο παράδοξο της κότας και του αυγού

Το παράδοξο ερώτημα ποιό ήρθε πρώτα, η κότα ή το αυγό προτάθηκε αρχικά από τους φιλοσόφους της Αρχαίας Ελλάδας για να περιγράψει το πρόβλημα του προσδιορισμού της αιτίας και του αποτελέσματος.  Τώρα, μια ομάδα φυσικών από το Πανεπιστήμιο Κουίνσλαντ και το Ινστιτούτο Neel έχει δείξει ότι, όσον αφορά την κβαντική φυσική, η κότα και το αυγό μπορεί να προηγήθηκαν και τα δύο. 
 
Η Jacqui Romero ειδική για τα κβαντικά συστήματα είπε ότι στην κβαντική φυσική, το αίτιο και το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα τόσο απλό, όσο ένα συμβάν που το ένα προκαλεί το άλλο.  «Η παράξενη κβαντική μηχανική δείχνει ότι τα γεγονότα μπορούν να συμβούν χωρίς καθορισμένη σειρά», ανέφερε. 
 
«Πάρτε το παράδειγμα του ημερήσιου ταξιδιού σας στην εργασία, όπου ταξιδεύετε εν μέρει με λεωφορείο και εν μέρει με τρένο.
 
«Κανονικά, θα πάρετε το λεωφορείο και μετά το τρένο, ή το αντίστροφο.
 
«Στο πείραμά μας, και τα δύο αυτά γεγονότα μπορούν να συμβούν πρώτα», δήλωσε η Δρ Romero.
«Αυτό ονομάζεται  «αόριστη (ακαθόριστη) αιτιώδης τάξη» και δεν είναι κάτι που μπορούμε να παρατηρήσουμε στην καθημερινότητά μας».
 
Για να παρατηρήσουν αυτή την επίδραση στο εργαστήριο, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια εγκατάσταση που ονομάζεται φωτονικός κβαντικός διακόπτης. 
 
Ο Fabio Costa, δήλωσε ότι με αυτή τη συσκευή η σειρά γεγονότων-μετασχηματισμών στο σχήμα του φωτός εξαρτάται από την πόλωση. 
 
«Μέσω της μέτρησης της πόλωσης των φωτονίων στην έξοδο του κβαντικού διακόπτη, μπορέσαμε να δείξουμε ότι η σειρά των μετασχηματισμών στο σχήμα του φωτός δεν είχε ρυθμιστεί.»
 
«Πρόκειται μόνο για μια πρώτη απόδειξη της αρχής, αλλά σε μια ευρύτερη κλίμακα η αόριστη αιτιώδης τάξη μπορεί να έχει πραγματικές πρακτικές εφαρμογές, όπως η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των ηλεκτρονικών υπολογιστών ή η βελτίωση της επικοινωνίας».
 
Πάντως, στο παρελθόν άλλες, πιο «κοινές» προσεγγίσεις είχαν καταλήξει στο ότι προηγείται η κότα του αυγού. Συγκεκριμένα, Βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποιώντας έναν σούπερ υπολογιστή, μελέτησαν στη λεπτομέρειά του ένα τσόφλι αυγού και κατέληξαν στον ζωτικής σημασίας ρόλο μιας πρωτεΐνης για τη δημιουργία αυγού. Αυτή η πρωτεΐνη βρισκόταν μόνο στην κότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου