Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2017

Το ηλιακό σύστημα θα μπορούσε να σχηματιστεί σε φυσαλίδες γύρω από γιγαντιαίο αστέρι

simulation-dwarkadasΑστροφυσικοί του Πανεπιστημίου του Σικάγο δημιούργησαν μια προσομοίωση που δείχνει πώς θα μπορούσε να σχηματιστεί το δικό μας ηλιακό σύστημα μέσα στο πυκνό κέλυφος μιας φυσαλίδας, πριν από 4.7 δισεκατομμύρια χρόνια,  από τους έντονους αστρικούς ανέμους γύρω από ένα τεράστιο αστέρι .

Παρά τις πολλές εντυπωσιακές ανακαλύψεις που έχουν κάνει οι άνθρωποι για το σύμπαν, οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην είναι βέβαιοι για την ιστορία της γέννησης του ηλιακού μας συστήματος.
 
Τώρα όμως αστροφυσικοί του Πανεπιστημίου του Σικάγο έχουν εκπονήσει μια περιεκτική θεωρία για το πώς το ηλιακό μας σύστημα θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί μέσα σε φυσαλίδες γύρω από ένα γιγαντιαίο άστρο, που έχει πεθάνει εδώ και καιρό. Η μελέτη ασχολείται με ένα παραδεκτό κοσμικό μυστήριο σχετικά με την αφθονία δύο στοιχείων στο ηλιακό μας σύστημα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο γαλαξία.
 
Η επικρατούσα θεωρία είναι ότι το ηλιακό μας σύστημα σχηματίστηκε πριν από δισεκατομμύρια χρόνια κοντά σε μια σουπερνόβα. Αλλά το νέο σενάριο ξεκινάει με ένα γιγαντιαίο αστέρι που ονομάζεται αστέρι Wolf-Rayet, το οποίο είναι περισσότερο από 40 έως 50 φορές το μέγεθος του δικού μας ήλιου.
 
Αυτά τα άστρα είναι από τα πιο καυτά άστρα, παράγοντας τόνους στοιχείων που πέφτουν από την επιφάνεια τους με έναν έντονο αστρικό άνεμο. Καθώς το αστέρι Wolf-Rayet ρίχνει τη μάζα του, ο αστρικός άνεμος παίρνει το υλικό που ήταν γύρω του, σχηματίζοντας έτσι μια δομή φυσαλίδων με ένα πυκνό κέλυφος.
 
bubble
Το κέλυφος μιας τέτοιας φυσαλίδας είναι ένα καλό μέρος για να παραχθούν νέα άστρα, επειδή η σκόνη και το αέριο παγιδεύονται στο εσωτερικό του, όπου μπορούν να συμπυκνωθούν σε αστέρια. Οι συγγραφείς της έρευνας εκτιμούν ότι 1% έως 16% όλων των άστρων σαν τον ήλιο μας θα μπορούσαν να
 
Αυτή η άποψη διαφέρει από την υπόθεση της δημιουργίας του Ήλιου από σουπερνόβα, και αυτό για να κατανοήσουμε δύο ισότοπα που εμφανίζονται με περίεργες αναλογίες στο αρχικό ηλιακό σύστημα, σε σύγκριση με τον υπόλοιπο γαλαξία. Οι μετεωρίτες που απέμειναν από το πρώιμο ηλιακό σύστημα μας λένε ότι υπήρχε πολύ Αργίλιο-26. Επιπλέον, άλλες μελέτες υποδεικνύουν όλο και περισσότερο ότι είχαμε λιγότερο από το ισοτοπικό σίδηρο-60.
 
Αυτό φέρνει κοντά τους επιστήμονες, επειδή οι σουπερνόβες παράγουν και τα δύο ισότοπα.  Το ερώτημα λοιπόν είναι γιατί το ένα ισότοπο είναι σε περίσσια στο ηλιακό σύστημα και το άλλο δεν είναι;
 
Αυτό το ερώτημα τους έφερε στα αστέρια Wolf-Rayet, τα οποία απελευθερώνουν πολύ αργίλιο αλλά χωρίς σίδηρο-60.
 
Η ιδέα είναι ότι το αργίλιο-26 που έφυγε από το αστέρι Wolf-Rayet μεταφέρεται προς τα έξω σε κόκκους σκόνης που σχηματίζονται γύρω από το αστέρι. Αυτοί οι κόκκοι έχουν αρκετή δυναμική για να τρυπήσουν τη μία πλευρά του κελύφους, παγιδεύοντας το αργίλιο στο εσωτερικό του κελύφους.
 
Τελικά, ένα μέρος του κελύφους καταρρέει προς τα μέσα εξαιτίας της βαρύτητας, σχηματίζοντας το ηλιακό μας σύστημα.
 
Προσομοιώσεις δείχνουν πώς οι φυσαλίδες γύρω από ένα τεράστιο αστέρι εξελίσσονται κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών.
 
Όσο για τη μοίρα του γιγαντιαίου αστέρα Wolf-Rayet που μας δημιούργησε: Η ζωή του τελείωσε εδώ και πολύ καιρό, πιθανότατα με μια έκρηξη του σουπερνόβα ή με μια άμεση κατάρρευση του σε μια μαύρη τρύπα. Μια άμεση κατάρρευση σε μια μαύρη τρύπα θα παρήγαγε λίγο σίδηρο-60. αν ήταν μια σουπερνόβα, το δε σίδερο-60 που δημιουργήθηκε στην έκρηξη μπορεί να μην έχει διεισδύσει στα τοιχώματα των φυσαλίδων ή να κατανεμηθεί άνισα.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου