Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Περιστέρια μετρούν την ατμοσφαιρική ρύπανση του Λονδίνου

Η Pigeon Air Patrol καταγράφει την ποιότητα του αέρα σε κάθε περιοχή του Λονδίνου χρησιμοποιώντας περιστέρια.
 
Τα περιστέρια μιας πόλης δεν είναι και τα πιο αγαπητά πλάσματα για τους κατοίκους της, όμως ήρθε η στιγμή να φανούν κι αυτά χρήσιμα σε κάτι, τουλάχιστον για τους Λονδρέζους.

Το Λονδίνο είναι μια πόλη με ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Γι’ αυτό έχουν ληφθεί μέτρα όπως η κυκλοφορία των αυτοκινήτων στο κέντρο επί πληρωμή και τρέχουν συχνά καμπάνιες για τη χρήση του εκτενούς δικτύου μέσων μαζικής μεταφοράς αντί για τα Ι.Χ. Σε μια ακόμα προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κόσμου για αυτό το θέμα, αυτή τη φορά επιστρατεύθηκαν τα περιστέρια.

Για την ακρίβεια δεν επιλέχθηκαν τυχαία μερικά από τα ελεύθερα περιστέρια της πόλης, αλλά ταχυδρομικά περιστέρια, ειδικά εκπαιδευμένα να διανύουν μεγάλες αποστάσεις και να επιστρέφουν στη βάση τους. Εκπαιδευτής των περιστεριών που ανέλαβαν αυτή τη δουλειά είναι ο λάτρης των πτηνών Brian Woodhouse.

Στη ράχη τους τα περιστέρια αυτά κουβαλάνε μια συσκευή βάρους 25 g που περιέχει ένα όργανο ανάλυσης του αέρα και μια κεραία GPS. Έτσι το κέντρο ελέγχου της Pigeon Air Patrol γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τα επίπεδα του όζοντος, του διοξειδίου του αζώτου και άλλων βλαβερών αερίων σε κάθε σημείο της πόλης. Η αλληλεπίδραση με τους πολίτες γίνεται μέσω Twitter. Κάθε κάτοικος του Λονδίνου μπορεί να τουιτάρει στην @PigeonAir την περιοχή που βρίσκεται και να λάβει απάντηση για την ποιότητα του αέρα που αναπνέει εκεί. Οι πτήσεις των περιστεριών ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώνονται σήμερα.

Ο εμπνευστής της ιδέας, Pierre Duquesnoy, δήλωσε: «Τις περισσότερες φορές, όταν ο κόσμος μιλάει για την ατμοσφαιρική ρύπανση έχει στο μυαλό του το Πεκίνο ή κάποιο άλλο μέρος, όμως μερικές μέρες του χρόνου ο αέρας στο Λονδίνο είναι πιο βλαβερός απ’ ό,τι στο Πεκίνο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα». Έτσι, με αυτή τη δράση προσπαθεί τώρα να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους του Λονδίνου, αλλά και να κάνει τον κόσμο να δει… με λίγο μεγαλύτερη συμπάθεια τα περιστέρια. «Έχει ενδιαφέρον το να παίρνεις κάτι που θεωρείται ένα ιπτάμενο ποντίκι και να αντιστρέφεις την κατάσταση, να το μετατρέπεις σε κάτι θετικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου