Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Δάκρυα: Οι κωδικοί που δεν μπορούν να σπάσουν (ακόμη) οι χάκερ

Τα δάκρυα διατηρούν τα μάτια μας υγρά. Έχουν ακόμη και τη δύναμη να μας «θεραπεύσουν» από μία έντονη ψυχολογική φόρτιση. Μπορούν άραγε να προστατεύσουν και τα προσωπικά μας δεδομένα στο Διαδίκτυο;

Ο Στίβεν Μέισον, αυστραλός οφθαλμίατρος, πιστεύει ότι έχει στα χέρια του ένα πολύ ισχυρό όπλο ενάντια στους χάκερ. Το ονομάζει το «πρώτο μοναδικό βιομετρικό pin στον κόσμο» και στην ουσία πρόκειται για έναν νέο μηχανισμό, ο οποίος σκανάρει τα δάκρυα και στη συνέχεια τα χρησιμοποιεί ως κωδικούς πρόσβασης.

Ο Μέισον έριξε το βάρος της έρευνας του στον κερατοειδή χιτώνα και λιγότερο στην ίριδα. Αυτό αποτελεί ούτως ή άλλως κανόνα στους οπτικούς σκάνερ, δεδομένου ότι οι χάκερ δεν μπορούν να αντιγράψουν τον μοναδικό τρόπο με τον οποίο αλλάζουν τα μάτια κάθε φορά που δακρύζουν.
Ο σκάνερ έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει ένα πρόσωπο, καθώς κάθε κερατοειδής χιτώνας διαθέτει ένα είδος μοναδικού «χάρτη». Ο κωδικός του Μέισον ωστόσο ευελπιστεί να κάνει πολύ πιο δύσκολη τη ζωή των χάκερ. Όσο και αν προσπαθήσουν να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του θύματος από την τελευταία φορά που συνδέθηκε με τον λογαριασμό του, το σύστημα θα τους πετάει συνεχώς έξω. Γιατί; Διότι αφού τα μάτια αλλάζουν κάθε φορά που δακρύζουν, έτσι και το σύστημα αναμένει να αλλάζουν ελαφρώς κάθε φορά και τα δεδομένα.

«Η επιφάνεια του κερατοειδούς είναι υγρή χάρις στα δάκρυα, οπότε τα δεδομένα μας αλλάζουν από λεπτό προς λεπτό», εξηγεί ο Μέισον στους Financial Times. «Συνεπώς, κάθε σετ δεδομένων που καταγράφονται από κάθε μάτι παρουσιάζει πραγματικές μικροσκοπικές παραλλαγές», προσθέτει.
Στόχος των ειδικών τώρα είναι να δοκιμάσουν τη νέα τεχνολογία σε smartphones, όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εξασφαλίσει τυχόν πληρωμές ή την πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες, όπως το email. Εάν ο Μέιν έχει δίκιο και το «μοναδικό βιομετρικό pin» αποδειχθεί αποτελεσματικό, τότε δεν αποκλείεται να ενσωματωθεί ακόμη και σε μηχανήματα αυτόματης ανάληψης ή πόρτες ασφαλείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου