Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Jason Padgett: η ξεχωριστή ιστορία του ανθρώπου που έγινε... ιδιοφυία μετά από μια επίθεση!


Aνέπτυξε την ικανότητα μετά από μία επίθεση να απεικονίζει διαισθητικά πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις και έννοιες της φυσικής

Το 2002 Jason Padgett δέχτηκε άγρια επίθεση από δύο άντρες έξω από ένα μπαρ, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρή διάσειση και διαταραχή μετα-τραυματικού στρες.
Το περιστατικό αυτό όμως «μεταμόρφωσε» τον Padgett σε μια μαθηματική ιδιοφυία, κάνοντάς τον να βλέπει τον κόσμο πια μέσα από το «φακό» της γεωμετρίας.
Ο Padgett, που ήταν πωλητής επίπλων στην Τακόμα της Ουάσινγκτον, ανέπτυξε την ικανότητα να απεικονίζει διαισθητικά πολύπλοκες μαθηματικές πράξεις και έννοιες της φυσικής.
Ο τραυματισμός του, παρότι πολύ σοβαρός, φαίνεται ότι «ξεμπλόκαρε» ένα τμήμα του εγκεφάλου του, που κάνει τα πάντα γύρω του να εμφανίζονται με μαθηματική δομή.
«Βλέπω σχήματα και γωνίες παντού –από τη γεωμετρία ενός ουράνιου τόξου, μέχρι το νερό που τρέχει στους σωλήνες των αποχετεύσεων. Είναι πολύ όμορφα» είπε ο ίδιος μιλώντας στο Live Science.
Ο ίδιος δημοσίευσε πρόσφατα ένα βιβλίο μαζί την Maureen Seaberg με τίτλο «Struck by Genius: How a Brain Injury Made Me a Mathematical Marvel».
Πρόκειται για έναν από τους ελάχιστους ανθρώπους με επίκτητο σύνδρομο του σοφού, κατά το οποίο ένα φυσιολογικό άτομο αναπτύσσει καταπληκτικές ικανότητες μετά από ένα σοβαρό τραυματισμό ή ασθένεια.
Άλλοι άνθρωποι αναπτύσσουν εξαιρετικές μουσικές ή καλλιτεχνικές δεξιότητες, όμως ελάχιστοι αποκτούν μαθηματικές ικανότητες όπως αυτές του Padgett.
Ερευνητές κατάφεραν να βρουν ποια τμήματα του εγκεφάλου του επηρεάστηκαν, προκειμένου να επιτρέψουν την εμφάνιση αυτών των εξαιρετικών ικανοτήτων. Τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι αυτές οι ικανότητες μπορεί να παραμένουν αδρανείς σε όλους τους ανθρώπινους εγκεφάλους.

Πριν από την επίθεση
Πριν από τον τραυματισμό του ο Padgett δεν είχε προχωρήσει και πολύ στα μαθηματικά. «Έκλεβα πάντα και δεν είχα ανοίξει ποτέ βιβλίο» πρόσθεσε ο ίδιος.
Όλα θα άλλαζαν όμως το βράδυ που δέχτηκε βάναυση επίθεση.
Ο ίδιος θυμάται να πέφτει κάτω και να βλέπει κάτι σαν δυνατό φως. Δύο άντρες άρχισαν να τον χτυπούν και να τον κλωτσούν στο κεφάλι, ενώ εκείνος προσπαθούσε να αμυνθεί και να ανταποδώσει τα χτυπήματα.
Αργότερα το ίδιο βράδυ, οι γιατροί διέγνωσαν ότι είχε υποστεί σοβαρή διάσειση και αιμορραγία στα νεφρά και τον έστειλαν στο σπίτι του με φάρμακα για τον πόνο.
Μετά την επίθεση ο Padgett εμφάνισε διαταραχή μετα-τραυματικού στρες και κοινωνικό άγχος.
Ταυτόχρονα, παρατήρησε ότι τα πάντα έμοιαζαν διαφορετικά.
Άρχισε να σχεδιάζει κύκλους από επικαλυπτόμενα τρίγωνα, που τον βοήθησαν να καταλάβει την έννοια του αριθμού π (μια μαθηματική σταθερά που δείχνει το λόγο της περιφέρειας ενός κύκλου με τη διάμετρό του).
«Δεν υπάρχει τέλειος κύκλος» λέει ο ίδιος καθώς βλέπει τις άκρες ενός πολυγώνου να προσεγγίζουν τον κύκλο.
Ο Padgett αντιπαθεί την έννοια του απείρου, διότι βλέπει κάθε σχήμα ως μια πεπερασμένη κατασκευή ολοένα και μικρότερων μονάδων που πλησιάζουν αυτό που οι φυσικοί αποκαλούν το μήκος Planck, το οποίο πιστεύεται ότι είναι το συντομότερο μετρήσιμο μήκος.
Μετά τον τραυματισμό του ο Padgett άρχισε να σχεδιάζει περίπλοκα γεωμετρικά σχέδια και σχήματα, όμως δεν είχε την κατάλληλη εκπαίδευση για να καταλάβει τις εξισώσεις που αντιπροσώπευαν.
Μια μέρα, ένας φυσικός τον είδε να σχεδιάζει σε ένα εμπορικό κέντρο και τον ενθάρρυνε να κάνει μαθήματα μαθηματικών.
Ο Padgett είναι τώρα δευτεροετής φοιτητής.
Οι αξιοσημείωτες ικανότητές του προσέλκυσαν το ενδιαφέρον νευροεπιστημόνων, οι οποίοι ήθελαν να καταλάβουν πώς τις ανέπτυξε.

Μετά την επίθεση
«Το επίκτητο σύνδρομο του σοφού είναι πολύ σπάνιο» υποστηρίζει η καθηγήτρια φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, Berit Brogaard, προσθέτοντας ότι έχουν καταγραφεί μόλις 15-25 περιστατικά σε ιατρικές μελέτες.
Οι ερευνητές έκαναν λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες στον εγκέφαλο του Padgett, προκειμένου να καταλάβουν πώς απέκτησε τις δεξιότητες αυτές και τη συναισθησία που του επιτρέπει να αντιλαμβάνεται μαθηματικούς τύπους ως γεωμετρικά σχέδια.
Οι επιστήμονες δε γνωρίζουν αν οι αλλαγές στον εγκέφαλο του Padgett είναι μόνιμες, αλλά αν έχει υποστεί δομικές αλλαγές, το πιο πιθανό είναι ότι οι δεξιότητές του «ήρθαν για να μείνουν», πρόσθεσε η Brogaard.

Όλοι κρύβουμε ένα «σοφό» μέσα μας
«Το πιο πιθανό είναι ότι υπάρχει κάτι που υποβόσκει σε όλους. Δεν είναι ο μοναδικός που του συνέβη» ανέφερε ακόμη η επιστήμονας.
Πέρα από εγκεφαλικούς τραυματισμούς, οι ψυχικές ασθένειες είναι επίσης γνωστό ότι «αποκαλύπτουν» λανθάνουσες ικανότητες.
Βέβαια, τέτοιου είδους ικανότητες έρχονται συνήθως με κάποιο «κόστος». Στην περίπτωση του Padgett το μετατραυματικό στρες και η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή που ανέπτυξε τον κάνουν να δυσκολεύεται να εμφανίζεται στο κοινό.
Ωστόσο, ο ίδιος δε θα άλλαζε με τίποτα τις νέες του ικανότητες. «Είναι τόσο ωραία, που δε μπορώ να το περιγράψω» λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου