Κατά γενική ομολογία, κάνοντας διάφορες ιστορικές αναζητήσεις κι αναδρομές στο παρελθόν, ανακαλύπτουμε πράγματα που ούτε καν είχαμε φανταστεί ότι θα μπορούσαν να συμβούν, πόσω μάλλον ότι υπήρχε η τεχνογνωσία να συμβούν. Εκεί είναι που αντιλαμβανόμαστε για μια ακόμη φορά το πόσο μπροστά ήταν η επιστήμη κι η εξέλιξη αυτής και πώς χρησιμοποιούσε κάποια εργαλεία που σήμερα, εν έτη 2022, θα φάνταζαν ταμπού. Ακριβώς όμως επειδή αφορά την επιστήμη και στέκεται αυτή μπροστά, είναι ευκολότερο να εξετάσουμε πώς κατεστάλη μια περίεργη συνήθεια, χρησιμοποιώντας κάτι φοβερά καινοτόμο για εκείνα τα χρόνια.
Είναι πολύ ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι το 1880 εφευρέθηκε ο πρώτος δονητής και χρειάστηκαν δέκα ολόκληρα χρόνια μετά απ’ αυτόν, για να εφευρεθούν η ηλεκτρική σκούπα και το ηλεκτρικό σίδερο. Ο Άγγλος γιατρός Joseph Mortimer Granville, εξειδικευμένος στη γυναικολογία, εφηύρε αυτό το εργαλείο για καθαρά ιατρικούς λόγους. Προκειμένου να ανακουφίσει τη γυναικεία υστερία που εμφανίστηκε στην Αγγλία τον 19ο αιώνα, κατασκεύασε μαζί με τον συνεργάτη του, μια ηλεκτρομηχανική συσκευή, η οποία χρησιμοποιούνταν για πυελικό μασάζ κι έτσι προσέφερε στις γυναίκες συναισθηματική ανακούφιση κι αποφόρτιση. Επιτυγχάνονταν παράλληλα κι η εξάλειψη όλων των ενοχλητικών συμπτωμάτων της υστερίας. Έτσι λοιπόν, ο ονοματισμένος «υστερικός παροξυσμός» του 19ου αιώνα, είναι ο γυναικείος οργασμός του 21ου.
Η επιστημονική ματιά και προσέγγιση καταφέρνει πολλές φορές να μας κάνει να απενοχοποιήσουμε βασικά συναισθήματα υψίστης έντασης, όπως είναι αυτό του οργασμού. Οι Γάλλοι, τον ονομάζουν «la petite mort», δηλαδή «μικρό θάνατο». Είναι επιτυχής η αλληγορική αυτή αναφορά, γιατί αν απομονώσουμε εκείνη τη στιγμή των δευτερολέπτων που βιώνουμε την κορύφωση, είναι σαν να φεύγουμε απ’ το σώμα μας και να επιστρέφουμε μετά από λίγο. Κάπως έτσι, έχει περιγραφεί κι ο θάνατος, από ανθρώπους που έτυχε να έχουν κάποια μεταθανάτια εμπειρία κι επέστρεψαν.
Το Κολέγιο Τεχνών κι Επιστημών του Πανεπιστημίου Northwestern στο Evanston του Illinois, διενήργησε μια έρευνα με εθελόντριες γυναίκες που ήρθαν σε οργασμό κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας. Τα ευρήματα είχαν να κάνουν με τη μέγιστη δραστηριότητα του εγκεφάλου και την απότομη πτώση αυτής. Κατά την κορύφωση, ενεργοποιήθηκαν μέρη όπως η αμυγδαλή, η παρεγκεφαλίδα, ο επικλινής πυρήνας κι ο ενδοκρινής αδένας. Απελευθερώθηκαν πληθώρα ενδορφινών και οξυτοκίνης λόγω της προκληθείσας απόλαυσης του οργασμού.
Αναφέρεται σαν μικρός θάνατος γιατί αφορά μια σημαντική αλλαγή στις γυναικείες αισθήσεις. Πολλές γυναίκες, τον περιγράφουν σαν απώλεια αισθήσεων ή ακόμη και λιποθυμία. Βάσει κάποιων μελετών, εμφανίζεται αλλαγή στο ηλεκτροεγκεφαλογράφημα κατά τη διάρκεια του οργασμού καθώς και μετά το πέρας του. Άλλωστε, η ένταση είναι ξεκάθαρα κλιμακούμενη. Ακόμη όμως και στον απόηχό του, προσφέρει καταπραϋντικές ιδιότητες κι ηρεμία. Επιπλέον, σε ποσοστό γυναικών που αγγίζει το 48%, έχει αποδειχθεί ότι ένας οργασμός προκαλεί γρηγορότερη ανακούφιση σ’ έναν πονοκέφαλο απ’ ό,τι ένα παυσίπονο.
Σκεφτήκαμε ποτέ ότι, κατά τη διάρκεια ενός οργασμού, εξαλείφονται τα σκοτεινά μας συναισθήματα; Φόβος, άγχος, λύπη, αναστολή, ντροπή είναι μερικά από εκείνα που δεν τα συναντάμε τις στιγμές εκείνες που ανακαλύπτουμε για ακόμη μια φορά τον τέλειο λόγο που υπάρχουμε. Η κορύφωση είναι αγχολυτική. Αυξάνει τη διάθεσή μας. Μας κάνει να νιώθουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και εκεί εξίσου καλά όπως σε κάθε άλλη «δουλειά» που μας ανατίθεται. Με τη διαφορά, ότι αυτό είναι κάτι εκούσιο κι απολαυστικό κι όχι υποχρεωτικό. Δε μας ανατίθεται αλλά το αναθέτουμε εμείς στο σώμα μας.
Ο οργασμός είναι μια απόλαυση εναλλακτική και διαλλακτική. Εναλλακτική, γιατί όταν αφηνόμαστε και κινούμαστε στα δικά μας πλαίσια και δεδομένα, μπορεί να προσφέρει γρήγορες απολαύσεις που έχουμε ανάγκη για να μας ξεμπλοκάρουν και να μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα. Διαλλακτική, γιατί είναι μια απόλαυση που μπορεί να προκληθεί με ποικίλους τρόπους, σε πολλά μέρη και στον χρόνο που θα ορίσουμε εμείς.
Τις στιγμές αυτές, κορυφώνουμε και πνευματικά. Αυτή η αίσθηση της απόλυτης κυριαρχίας του παλλομένου σώματός μας, ξεπερνά κάθε εμπόδιο που μέχρι τώρα μας μπλόκαρε. Η δυνατότητα να φτάνουμε στην υπέρτατη κορύφωση χτίζει και την αυτοπεποίθησή μας. Είναι κάτι τόσο εσωτερικό και προσωπικό που δε θέλουμε να το πειράξει κανείς και να προκληθεί παύση. Είναι η στιγμή που αποχωριζόμαστε την ύλη μας κι αγγίζουμε την ψυχή μας.
Δεν είναι τυχαίο που, πολλές φορές, κρατάμε τα μάτια μας κλειστά κατά τη διάρκεια του «La petite mort». Είναι η υπέρτατη σύνδεση της ψυχής με το σώμα μας. Έχουμε και δεν έχουμε τον έλεγχο, μαζί. Σε καμία όμως περίπτωση δε θέλουμε να τελειώσει. Ο καθένας μας είναι μοναδικός κι ένας στον κόσμο αυτό. Έτσι είναι κι η προσωπική μας ερωτική ετικέτα. Αναφέρεται επάνω τ’ όνομά μας κι είμαστε περήφανοι γι’ αυτό. Δεν είναι κάτι μεμπτό αλλά κάτι απόλυτα φυσιολογικό, οπότε και δε θα βοηθούσε να πάμε κόντρα σε ένα δώρο της φύσης.
Δεν έχει φύλο και λειτουργεί κι ερμαφρόδιτα. Δεν είναι ποτέ απρόσκλητος επισκέπτης. Πηγαίνει εκεί που τον καλούν και πάντα με γεμάτα χέρια. Η έντασή του μπορεί να είναι άλλοτε χαμηλών τόνων κι άλλοτε να βαράει πολλά ντεσιμπέλ. Έχει όμως πάντα ένταση. Η επιστήμη το ανέδειξε ως πολυεργαλείο. Η ιατρική το χρησιμοποίησε ως εναλλακτικό τρόπο παυσίπονου. Η ψυχολογία το εφάρμοσε ως πηγή αγχόλυσης. Ο εαυτός μας το αξιολόγησε ως μια πνευματική έκσταση. Ο έρωτας το ανήγαγε στην τέλεια ένωση. Με σεβασμό και ταπεινότητα, του οφείλουμε πολλά και δεν είναι κακό, ακόμη κι αν ακούγεται περίεργο.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου