Σάββατο 27 Απριλίου 2019

Συγχώρεση: Η απάντηση – φάρμακο για όλους

Άφησε τη μνησικακία και φρόντισε να κάνεις χρήσιμες σκέψεις. Θα ζεις καλύτερα. Η συγχώρεση είναι η απάντηση- σχεδόν- για όλους τους άρρωστους.

«Η ανθρώπινη ψυχή ποτέ δεν φαντάζει πιο δυνατή και ευγενής από όταν ξεχνά την εκδίκηση και τολμά να συγχωρήσει έναν τραυματισμό» -Έντγουιν Χάμπελλ Τσάπιν

Γιατί πρέπει να συγχωρήσει κανείς; Επιστημονικά υπάρχει κάποιος λόγος; Γιατί είναι σίγουρο πως η εσωτερική «θύελλα» και η δυσαρέσκεια αρχίζουν να κυριεύουν το σώμα κάποτε.

«Παγιδεύεσαι» στο παρελθόν

Οι άνθρωποι που αδυνατούν να συγχωρήσουν τους εαυτούς τους ή άλλους έχουν αυξημένη συχνότητα κατάθλιψης και δρουν με περισσότερη σκληρότητα προς τους άλλους.

Τείνουν να είναι λιγότερο ευτυχισμένοι και έχουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Χωρίς συγχώρεση, υπάρχει μόνο η οργή. Όταν είσαι δεμένος με το παρελθόν, «παγιδεύεις» τον εαυτό σου σε ένα στενό και εκδικητικό μέλλον.

Ίσως ο Max Lucado το διατύπωσε καλύτερα όταν είπε πως το «μίσος είναι το σκυλάκι που σπρώχνει τον ιδιοκτήτη του. Η εκδίκηση είναι η έντονη φωτιά που καταναλώνει τον εμπρηστή. Η πικρία είναι η παγίδα που συγκαλύπτει τον κυνηγό».

Τοξικός ο θυμός

Ακόμα και ο δικαιολογημένος θυμός μπορεί να είναι εξίσου αυτοκαταστροφικός όπως και ο εθισμός. Και οι δύο μπορούν να σε κάνουν να νομίζεις πως είσαι καλά, αλλά είναι τοξικοί. Κάνε, όμως, ό,τι είναι καλύτερο για σένα.
...και η συγχώρεση είναι πάντα το ιδανικότερο σε κάθε περίπτωση.

Ένα εκπληκτικό παράδειγμα της δύναμης της συγχώρεσης μπορεί να βρεθεί στην πρακτική του χειρουργού εγκαύματος Dabney Ewin. «Μπορείς να κυνηγήσεις αυτόν που στο έκανε στα δικαστήρια. Αλλά εδώ θέλω να διοχετεύσεις όλη σου την ενέργεια στο να επουλωθείς».

Το παραπάνω φαίνεται να ανέφερε κάθε φορά στους ασθενείς του πριν την όποια επέμβαση. «Σου ζητώ να εγκαταλείψεις την οργή σου αν και έχεις το δικαίωμα να είσαι θυμωμένος».

Συγκεντρώσου σε εσένα

Κατά τη διάρκεια πολλών δεκαετιών θεραπείας εγκαυμάτων, ο Ewin ανακάλυψε ότι η στάση των ασθενών του επηρέασε σημαντικά την επούλωσή τους. Για αυτόν, λοιπόν, το πρώτο βήμα ήταν οι ασθενείς να συγχωρήσουν.

«Με κάποιον που είναι πραγματικά θυμωμένος, βάζαμε τρία ή τέσσερα μοσχεύματα δέρματος, αλλά το σώμα του θα τα απορρίψει».

Και ο Robert Enright, ψυχολόγος ανάπτυξης στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin-Madison έχει κάνει έρευνες για τη συγχώρεση εδώ και δεκαετίες.

Διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με στεφανιαία νόσο που ολοκλήρωσαν τη θεραπεία συγχώρεσης είχαν καλύτερη ροή αίματος στις καρδιές τους, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ξαφνικού θανάτου τους.

Πιο υγιείς όσοι συγχωρούν

Μελέτες καθιστούν σαφές ότι οι άνθρωποι που σκέφτονται να συγχωρήσουν κάποιον δεν είναι μόνο πιο ευτυχισμένοι αλλά και πιο υγιείς. Έτσι, φαίνεται πως ακόμα και η σκέψη για συγχώρεση βοηθά στη βελτίωση του νευρικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Εκτός από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, η συγχώρεση συνδέεται με την καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη μείωση της χοληστερόλης, τη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

Η συγχώρεση σχετίζεται με λιγότερα αρνητικά συναισθήματα όπως είναι το άγχος και η κατάθλιψη, υψηλότερη αυτοεκτίμηση, περισσότερα αισθήματα ελέγχου και ελευθερίας, αυξημένη ικανότητα αντιμετώπισης του στρες και του τραύματος, εύρεση σημασίας στο πόνο και αυξημένα συναισθήματα εγγύτητας με τους άλλους.

Πρώτα συγχώρεσε τον εαυτό σου

Μαθαίνεις να συγχωρείς πρώτα εφαρμόζοντάς το στον εαυτό σου, αν και φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολο. Εφόσον, ωστόσο, αναγνωρίσεις τη δική σου ανθρωπιά, τότε είσαι σε θέση να εκτιμήσεις και τους γύρω σου

Μην ξεχνάς πως τα λάθη είναι μέρος της ζωής, παρότι δεν είναι και ό,τι πιο εύκολο να… χωνέψει κανείς. Η ζωή είναι γεμάτη από πάνω και κάτω. Η συγχώρεση είναι απλά μια αποτελεσματική ικανότητα αντιμετώπισης για τη διαχείριση της καθημερινότητας.

Για να ξεκινήσεις, διάλεξε ένα μικρό παράπτωμα που μπορεί σχετικά εύκολα να συγχωρεθεί. Ας αναρωτηθείς γιατί τιμωρείς αυτόν που το έκανε, ακόμα και τον εαυτό σου. Και σκέψου: είμαι ο μόνος;

Γιατί είσαι θυμωμένος;

Αναλογίσου, επίσης, τι μπορεί να μάθεις από αυτή σου την εμπειρία και ξεκίνα να συγχωρείς. Μετά, θα μπορέσουν να αντιμετωπιστούν και πιο «βαριές» καταστάσεις όπως η εγκατάλειψη και η κακοποίηση.

Ρώτησε τον εαυτό σου αν κρατάς μέσα σου τον θυμό και την επιθυμία για εκδίκηση ή δυσαρέσκεια. Είναι χρήσιμο; Είναι η ζωή σου καλύτερη μένοντας στο παρελθόν; Το ότι ζει κανείς αποτελεί πεδίο από άλλο χώρο, αλλά το πώς ζεις οφείλεται καθαρά σε εσένα.

Επανάλαβε τη διαδικασία συγχώρεσης συχνά στρέφοντας την προσοχή σου σε σημαντικούς, υγιείς στόχους και δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου