Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τουλάχιστον μία με δύο καθημερινές συνήθειες, οι οποίες βλάπτουν σοβαρά τον εγκέφαλo. Μήπως ήρθε η ώρα να τις σταματήσετε;
Η δύναμη του ανθρώπινου εγκεφάλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις δραστηριότητες, που τον ενισχύουν, αλλά και με εκείνες που τον καταστρέφουν. Παρόλο, που αποτελεί κοινή λογική, ότι με την πάροδο του χρόνου ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξασθενεί, υπάρχουν κάποιες καθημερινές συνήθειες, που συνηγορούν στην επιτάχυνση αυτής της τετελεσμένης κατάστασης.
Τρώτε πρωινό;
Οι άνθρωποι, που δεν τρώνε καθημερινά πρωινό, έχουν μειωμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Αυτό οδηγεί στην ανεπαρκή παροχή θρεπτικών ουσιών στον εγκέφαλο, προκαλώντας την εκφύλισή του. Αντίθετα, ένα σωστό πρωινό κρατά το μυαλό «κοφτερό» και υγιές.
Παφ, πουφ, παφ, πουφ
Το κάπνισμα δεν προκαλεί μόνο καρκίνο και άλλα προβλήματα υγείας, αλλά «εξοντώνει» και τα εγκεφαλικά κύτταρα. Στην ουσία, το τσιγάρο «κλέβει» το οξυγόνο, που χρειάζεται ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει.
Νέες έρευνες, οι οποίες υποστηρίζουν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του τσιγάρου και των εγκεφαλικών ζημιών, αποκάλυψαν, ότι ένα συστατικό του καπνού, προκαλεί τα λευκά κύτταρα του αίματος στο κεντρικό σύστημα να επιτεθούν στα υγιή κύτταρα, μία διαδικασία που οδηγεί σε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη.
Επιπλέον, το χρόνιο κάπνισμα ενδέχεται να συρρικνώσει τους εγκεφαλικούς ιστούς προκαλώντας γεροντική άνοια. Τέλος, το κάπνισμα μπορεί να συμβάλλει στη σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων, που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο.
Καληνύχτα ή καλημέρα
Ο ύπνος επιτρέπει στον εγκέφαλο να ξεκουραστεί και να ανακτήσει δυνάμεις. Έρευνα αναφέρει, ότι έστω και βραχυπρόθεσμος περιορισμός του ύπνου, ενδέχεται να εμποδίζει την ισόρροπη ανάπτυξη των συνάψεων του εγκεφάλου, των συνδέσεων δηλαδή μεταξύ των νευρικών κυττάρων, που ευθύνονται για την επικοινωνία.
Κάτω από τα σκεπάσματα...
Εάν είστε από εκείνους, που συνηθίζουν να κοιμούνται καλύπτοντας το κεφάλι τους κάτω από τα σκεπάσματα, καλό θα ήταν να γνωρίζετε, ότι αυτή η συνήθεια αυξάνει τη συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα και μειώνει ταυτόχρονα το οξυγόνο, οδηγώντας σε εγκεφαλικές βλάβες.
Εκτός όμως από την έλλειψη οξυγόνου, η συνήθεια αυτή έχει συνδεθεί και με την ανεπάρκεια εκμάθησης, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμα και τον πρόωρο θάνατο.
Η έλλειψη οξυγόνου κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να είναι πολύ πιο επιβλαβής, από ό,τι όταν είστε ξύπνιοι, πιθανότατα επειδή οι κανονικοί αντισταθμιστικοί μηχανισμοί δε λειτουργούν, το ίδιο και στις δύο καταστάσεις.
Τέρμα η ζάχαρη
Η υπερφαγία, η κακή μνήμη, οι μαθησιακές διαταραχές και η κατάθλιψη έχουν συνδεθεί σε πρόσφατη έρευνα με την υπερκατανάλωση της ζάχαρης. Οι ερευνητές αναφέρουν, ότι μία διατροφή πλούσια σε ζάχαρη μειώνει την παραγωγή των εγκεφαλικών στοιχείων, που ονομάζονται εγκεφαλικοί νεοτροφικοί παράγοντες (BDNF).
Αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη μακροζωία των κυττάρων του εγκεφάλου και ο περιορισμός τους οδηγεί σε αδυναμία του οργανισμού να μάθει καινούργια πράγματα, να δημιουργήσει νέες μνήμες, ακόμα και να βελτιώσει την ψυχική διάθεση.
Επιπλέον, η υπερβολική ζάχαρη διακόπτει την απορρόφηση πρωτεϊνών και θρεπτικών συστατικών, προκαλώντας υποσιτισμό του εγκεφάλου.
Υπερφαγία
Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, μετά την κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας φαγητού, μπορεί να αυξηθεί μια μορφή ειδικής ουσίας στον εγκέφαλο, που συμβάλλει στην αρτηριοσκλήρωση. Η συνήθης μάλιστα διαδικασία της υπερφαγίας μπορεί να προκαλέσει αθηροσκλήρωση, δηλαδή σκλήρυνση των αιμοφόρων αγγείων και πρόωρη γήρανση του εγκεφάλου.
Πιείτε νερό
Η αφυδάτωση είναι βασικός εχθρός των εγκεφαλικών κυττάρων. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται κυρίως από νερό και χωρίς αυτό, τα κύτταρά δε μπορούν να λειτουργήσουν. Ωστόσο, το νερό δε μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικατασταθεί από αναψυκτικά ή ροφήματα ενέργειας.
Έτοιμα φαγητά
Σάντουιτς, πίτσες, burger και διάφορα σνακ έχουν ελάχιστη εως καθόλου θρεπτική αξία. Αυτό σημαίνει, ότι η συχνή κατανάλωσή τους δεν οδηγεί μόνο στην «εξόντωση» των εγκεφαλικών κυττάρων, αλλά και στη σταδιακή αλλοίωση των υπολοίπων συστημάτων και οργάνων του ανθρώπινου σώματος.
Πάρτε βαθιά ανάσα
Σε μια σειρά μελετών που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό «Psychoneuroendocrinology», οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις της μακροχρόνιας έκθεσης στην ορμόνη του στρες, δηλαδή την κορτιζόλη, αναφορικά με τη λειτουργία του εγκεφάλου σε άτομα όλων των ηλικιών.
Διαπίστωσαν, ότι οι ενήλικες με συνεχή υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, είχαν χειρότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης από εκείνους με μέτρια ή χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης.
Επιπλέον, παρατήρησαν, ότι οι πιο «στρεσαρισμένοι» είχαν 14% μικρότερο ιππόκαμπο, την περιοχή εκείνη των κροταφικών λοβών, που ευθύνεται για τη μνήμη.
«Εύρηκα»
Η σκέψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να εκπαιδευτεί ο εγκέφαλος και να βρίσκεται σε εγρήγορση. Αντίθετα, η έλλειψη διεγερτικών σκέψεων, ενδέχεται να προκαλέσει συρρίκνωση του εγκεφάλου. Μάλιστα, επιστημονικοί ερευνητές στο Yale, το Harvard και το Ίδρυμα Τεχνολογιών της Μασαχουσέτης αποκάλυψαν, σε πρόσφατη έρευνά τους, ότι ο διαλογισμός μπορεί να επιτρέψει ακόμα και την «αύξηση του μυαλού».
Η τεχνολογία σάρωσης του εγκεφάλου (δηλαδή MRIs) έδειξε, ότι ο διαλογισμός αύξησε το πάχος της δομής εκείνης του εγκεφάλου, που ασχολείται με την προσοχή, τα αισθητήρια όργανα και τις λειτουργίες της μνήμης. Η «πάχυνση» αυτή δε, βρέθηκε να είναι μεγαλύτερη στους ενήλικες από ότι στα νεαρότερα άτομα.
Επιπλέον, ο διαλογισμός ενισχύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, τη συνοχή των εγκεφαλικών κυμάτων, την ενδυνάμωση των νευρωνικών συνδέσεων και την πύκνωση της φαιάς ουσίας.
«Νοῦς ὑγιὴς ἐν σώματι ὑγιεῖ»
Η ανάγνωση, τα παζλ, η συμμετοχή σε συζητήσεις αλλά και η σωματική άσκηση μπορούν να επιβραδύνουν την απώλεια μνήμης. Η αυξημένη ροή του αίματος από την άσκηση, πνευματική και σωματική, βελτιώνει τις συνδέσεις μεταξύ των νευρικών κυττάρων.
Μελέτες έχουν δείξει, ότι άτομα που ασχολούνται ενεργά με το διάβασμα, τη σωματική άσκηση ή απλά μιλάνε με τους φίλους τους, μειώνουν τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ κατά 38%.
Ατμοσφαιρική ρύπανση
Μπορεί να μην αποτελεί συνήθεια, αλλά αναγκαστική συνθήκη στην καθημερινή διαβίωση όσων μένουν σε μεγάλα αστικά κέντρα, ωστόσο, η χρόνια έκθεση σε ατμοσφαιρικούς ρύπους, μπορεί να οδηγήσει σε φυσικές αλλαγές του εγκεφάλου, οι οποίες προκαλούν προβλήματα στους τομείς της μάθησης και της μνήμης.
Επιπλέον, μελέτες αναφέρουν, ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση αυξάνει τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης στον ανθρώπινο οργανισμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου