Επτά Εξαιρετικά Aποτελεσματικoί Τρόποι Για να Χρησιμοποιήσετε τις Δίδυμες Δυνάμεις Της Υπομονής Και Επιμονής Για Την Επίτευξη Των Δημιουργικών Στόχων Σας:
Προκειμένου να δημιουργήσεις ό,τι επιθυμείς να δημιουργήσεις, προκειμένου να υλοποιήσεις τους στόχους σου (και εξαρχής, έχω αυτή την “κακή” συνήθεια να αναφέρομαι αποκλειστικά σε δημιουργικούς στόχους, όπως θα δείς) θα χρειασθεί να έχεις φαντασία, όραμα, ιδέες, την ενέργεια και την κατάλληλη διάθεση για να ξεκινήσεις να δημιουργείς. Αλλά ακόμα και αν διαθέτεις αυτές τις ιδιότητες, υπάρχουν δύο ακόμα πιο απαραίτητες ικανότητες, προκειμένου να αναπτύξεις εκτενώς τη δημιουργικότητά σου και να διασφαλίσεις την υλοποίηση των στόχων σου – υπομονή και επιμονή.
Πραγματικά πιστεύω ότι αυτά τα δύο χαρακτηριστικά αποτελούν τους θεμελιώδεις πυλώνες για ο,τιδήποτε και αν αποφασίσεις να επιτύχεις στη ζωή σου (από τις σπουδές, τις σχέσεις, τα ταξίδια, έως το μαγείρεμα, την άσκηση, κλπ), αν και πολλοί άνθρωποι έχουν την τάση να τα υποτιμούν.
Τις έχω ονομάσει “Δίδυμες Δυνάμεις”, επειδή δεν μπορούν να αποδώσουν τα βέλτιστα αποτελέσματα τους αν δεν λειτουργήσουν συνεργιστικά μεταξύ τους με έναν πολύ συγκεκριμένο τρόπο.
Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σου τους επτά πιο αποτελεσματικούς τρόπους, για να χρησιμοποιήσεις την υπομονή και την επιμονή για την επίτευξη των δικών σου δημιουργικών στόχων.
(1)
- Εάν εκφράζεις υπομονή χωρίς επίμονη, η υπομονή σου αυτή μετατρέπεται σε υποχωρητικότητα και παθητικότητα. Έχεις μια υγιή έκφραση της υπομονής, όταν έχεις επίγνωση ότι χρειάζεται να δείξεις υπομονή. Αυτό σημαίνει ότι αντιλαμβάνεσαι πως ο στόχος σου απαιτεί υπομονή και ότι εσύ με την σειρά του θα επενδύσεις χρόνο στο στόχο, μέχρι να αποφέρει καρπούς το αποτέλεσμα της δημιουργικής σου ενέργειας. Θα περνάς τον χρόνο σου και περισσότερο χρόνο, και ακόμη περισσότερο χρόνο δουλεύοντας πάνω στον στόχο σου μέχρι να τον δείς να γίνεται πραγματικότητα. Αντί να ανησυχείς για το πέρασμα του χρόνου, θα τρέφεις την ιδέα ότι μπορείς να διαθέσεις όσον χρόνο θέλεις, ώστε να ολοκληρώσεις την δημιουργία σου. Υπομονή, άλλωστε, σημαίνει ότι αποδέχεσαι αυτό ακριβώς το γεγονός!
(2)
- Από την άλλη πλευρά, αν εκφράζεις επιμονή, χωρίς να συνοδεύεται από υπομονή, τότε αυτή μετατρέπεται σε παρορμητικότητα, η οποία σε κάνει επιρρεπή σε πολλά λάθη ή σε οδηγεί σε εγκατάλειψη του στόχου. Επιμονή σημαίνει ότι, όταν αρχίσεις να δημιουργείς, έχεις λάβει την απόφαση να ξεπεράσεις οποιαδήποτε απροσδόκητη δυσκολία ή εμπόδιο στο δρόμο σου, χωρίς ποτέ να σκέφτεσαι ότι μπορεί να παραιτηθείς. Αποφασίζεις να προχωρήσεις με τη δημιουργική σου πορεία, έχοντας επίγνωση του γεγονότος ότι θα εργαστείς συστηματικά και με οργανωμένο τρόπο, μέχρι να δείς το στόχο σου να αποδίδει καρπούς.
(3)
- Προκειμένου η υπομονή και η επιμονή να παράγουν τα βέλτιστα αποτελέσματα, είναι απαραίτητο να υπάρχει μεταξύ τους απόλυτη ισορροπία και αρμονικός συντονισμός. Όπως γίνεται αντιληπτό, η υπομονή και η επιμονή έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς να τα χρησιμοποιήσουμε σωστά. Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να ενισχύσουμε την μία Δύναμη ένατι της άλλης. Αν αφήσουμε την υπομονή να γίνει υποχωρητικότητα ή την επιμονή να γίνει παρορμητικότητα, θα γίνουν τροχοπέδη για την δημιουργική διαδικασία μας. Όταν ξεκινάς να δημιουργείς κάτι, το πρώτο σου βήμα χρειάζεται να είναι προς την υπομονή ( “Ξέρω ότι θα χρειαστεί χρόνος, ώστε η δημιουργία μου να επιτευχθεί, αλλά έχω όλον τον χρόνο δικό μου”) και το δεύτερο βήμα θα είναι προς την επιμονή ( “θα συνεχίσω να εργάζομαι για αυτό το έργο ανεξάρτητα από όσα εμπόδια μπορεί να προκύψουν, ή ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολα μπορεί να φαίνονται ορισμένα τμήματα της διαδικασίας. Τίποτα από αυτά δεν θα με αποθαρρύνει, απογοητεύσει ή φοβίσει. Τα εμπόδια υπάρχουν μόνο για να με κάνει να εστιάσω στην ανάπτυξη πιο επιτυχημένων στρατηγικών, ώστε για να υλοποιήσω την δημιουργία”). Αυτά τα βήματα χρειάζεται συνεχώς να εναλλάσσονται. Ποτέ μην μένεις για πολύ στον χώρο της υπομονής χωρίς να δείχνεις ταυτόχρονα και την επιμονή σου, και ποτέ μην μένεις στον χώρο της επιμονή χωρίς να εκφράζεις την υπομονή σου. Διαφορετικά, υπάρχει κίνδυνος να διαταράξεις την ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ τους.
(4)
- Εστιάσου στο ΤΩΡΑ. Το να αντιλαμβάνεσαι συνειδητά την παρούσα στιγμή είναι ένας πολύ καλός τρόπος, για να ενισχύσεις την υπομονή και την επιμονή σου. Η εστίαση στο τώρα είναι ο μόνος τρόπος, για να εξασφαλίσεις την δύναμη που χρειάζεσαι, για να αυξήσεις την υπομονή και την επιμονή σου. Σου επιτρέπει να ενώσεις όλες τις μονάδες προσοχής σου στο ένα και μοναδικό θέμα, για το οποίο εργάζεσαι αυτήν τη στιγμή. Μόλις συντονιστείς σε αυτό το κανάλι του “Τώρα δημιουργώ”, παύεις να ασχολείσαι με μελλοντικές ερωτήσεις, όπως “θα τα καταφέρω;”, “θα είναι εύκολο ή δύσκολο;”, κ.λπ. Αυτές οι ερωτήσεις είναι η μεγάλη δοκιμασία για την ενίσχυση της υπομονή και της επιμονής σου. Αν αρχίσεις να ξοδεύεις τμήματα της προσοχής σου (η οποία χρειάζεται να είναι ενωμένη για την δημιουργία) σε αυτές τις ερωτήσεις, αποδυναμώνεις την επίδραση των Διδύμων Δυνάμεων. Αν επικεντρώνεσαι στο Τώρα, μπορείς να απενεργοποιήσεις αυτή την αρνητική επίδραση και τα εμπόδια που προκαλεί. Ουσιαστικά, η ενδυνάμωση της ικανότητάς σου να εστιάζεσαι στο Τώρα βοηθά να παραμένεις με επιτυχία πάνω στην δημιουργική πορεία σου.
(5)
- Εν τω μεταξύ, απόλαυσε την ζωή σου και τα μικρά ή μεγάλα πράγματα που συνθέτουν την καθημερινή ύπαρξή σου. Μην ξεχνάς να ζείς, εφ ‘όσον αυτό δεν παρεμποδίζει τις δημιουργικές δραστηριότητες σου. Πολλοί άνθρωποι παρερμηνεύουν τί σημαίνει δέσμευση σε έναν στόχο. Περιορίζουν άλλα μέρη της ζωής τους που τους κάνουν ευτυχισμένους, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν μεγαλύτερη εστίαση ή χρόνο στον στόχο τους. Αυτό δεν είναι μόνο περιττό, αλλά και αντιπαραγωγικό για τη δημιουργική διαδικασία. Ένας δημιουργικός άνθρωπος είναι ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Ασχολείται με όλες τις διαφορετικές δραστηριότητες που κάνουν τη ζωή του καλύτερη και του εμπνέουν θετικά συναισθήματα. Φροντίζει να έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο κάθε εβδομάδα. Κάνε με τους φίλους σου και την οικογένειά σου μια ποιοτική δραστηριότητα. Κάνε κάποια άσκηση, διάβασε ένα καλό βιβλίο, φρόντισε το σώμα σου, πάρε έναν υπνάκο. Κάνε μια βόλτα στη φύση, πήγαινε στον κινηματογράφο, στο θέατρο, σε μια συναυλία ή μία όμορφη έκθεση τέχνης. Ασχολήσου με μια δραστηριότητα που καθαρίζει το μυαλό σου από την καθημερινή ρουτίνα. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι εναλλασσόμενες γνωστικές ή φυσικές δραστηριότητες βοηθούν τον εγκέφαλο να συλλάβει πιο ευφάνταστες και πιο δημιουργικές ιδέες. Εάν προσφέρεις τακτικά στον εαυτό σου ευτυχισμένες στιγμές στην καθημερινή σου ζωή, αυτό, που πραγματικά κατορθώνεις, είναι να «τροφοδοτείς» το μυαλό σου με νέες ιδέες για τα δημιουργικά σχέδιά σου. Την ίδια στιγμή, ζεις τη ζωή σου χωρίς να περιορίζει τον εαυτό σας μόνο στην δημιουργικλη σου δραστηριότητα. Βλέπεις, η ζωή σου είναι το μόνο πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο που πραγματικά διαθέτεις. Ας μην την σπαταλάς ακόμα και για κάτι δημιουργικό. Η δημιουργικότητα έχει αξία μόνο σε μια ζωή που την ζεις πλήρως.
(6)
- Απαλλάξου από τα αρνητικά συναισθήματα σου. Για να επιτρέψεις στις Δίδυμες Δυνάμεις να κάνουν το καλύτερό τους, χρειάζεται να αυξήσεις την συναισθηματική νοημοσύνη σου και να γνωρίζεις πώς να διαχειρισθείς με επιτυχία τα αρνητικά συναισθήματά σου. Η υπομονή και η επιμονή χρειάζονται ένα σαφές συναισθηματικό υπόβαθρο και συνειδητότητα για να λειτουργήσουν καλά. Αν αρνητικά συναισθήματα εμφανίζονται διαρκώς και νιώθεις αδυναμία να τα αντιμετωπίσεις, ή προτιμάς να τα λογικοποιείς, τότε οι Δίδυμες Δυνάμεις δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν και να πετύχουν στους ρόλους τους. Ο θυμός που έχει καταπιεστεί ή αντιμετωπιστεί με λάθος τρόπο αποτελεί ένα σημαντικό εμπόδιο για την υπομονή. Ένα θυμωμένο άτομο δεν μπορεί να ενεργοποιήσει την υπομονή που απαιτείται για την εκτέλεση ενός δημιουργικού έργου. Ο θυμός δημιουργεί εξάρσεις και μειώνει τη συγκέντρωση. Αντίστοιχα, ο φόβος είναι ένας παράγοντας που μειώνει την ικανότητα ενός ατόμου να είναι επίμονο στην υλοποίηση της δημιουργίας του, ανεξάρτητα από το τί εμπόδια μπορεί να εμφανιστούν ή μη. Συνεπώς, αν σε ενδιαφέρει να ενισχύσεις τις Δίδυμες Δυνάμεις της δημιουργίας σου, χρειάζεται πρώτα να μάθεις πώς να αναγνωρίζεις, να κατανοείς και να αξιολογείς τα αρνητικά συναισθήματά σου, να ασχολείσαι με το μήνυμα που σου μεταφέρουν και να το διευθετείς. Μόνο τότε θα βρίσκεσαι σε θέση να τα διαλύεις και δημιουργείς χώρο για την ανάπτυξη των θετικών συναισθημάτων. Η επιμονή και η υπομονή ευδοκιμούν στους θετικούς συναισθηματικούς χώρους, και από εκεί μόνο μπορούν να ενισχύσουν τη δημιουργικότητά σου.
(7)
- Οραματίσου συχνά τον στόχο σου. Διατήρησε συνέχεια ενεργό τον οραματισμό (νοερή απεικόνιση) του δημιουργικού σου στόχου. Αυτός ο οραματισμός τροφοδοτεί την υπομονή και την επιμονή σου, ώστε να συνεχίσεις να προχωράς μπροστά. Αν συνεχώς «βλέπεις» το αποτέλεσμα, στο οποίο θέλεις να φτάσεις, θα διαπιστώσεις ότι σου φαίνεται ευκολότερο να εκδηλώσεις υπομονή και επιμονή κατά τη διάρκεια του δημιουργικού ταξιδιού σου. Ο στόχος που απεικονίζεται συνέχεια νοερά σου παρέχει συνεχές κίνητρο, το οποίο τροφοδοτεί τις Δίδυμες Δυνάμεις σου. Υπάρχουν πολλοί τρόποι, με τους οποίους μπορείς να ενισχύσεις αυτό το όραμα. Μπορείς, για παράδειγα, να χρησιμοποιήσεις έναν καθημερινό στοχασμό, όχι περισσότερο από 5-10 λεπτά. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορείς να χαλαρώσετε, να πάρεις βαθειές αναπνοές και να οραματίζεσαι πώς θα μοιάζει ο στόχος σου, όταν θα έχει ολοκληρωθεί, ή ακόμα να οραματίζεσαι σημεία της διαδικασίας, ειδικά για τα πιο δύσκολα βήματα. Οραματίσου ότι η διαδικασία προχωρά μπροστά ομαλά και ότι η λύση σε ένα πιθανό πρόβλημα έχει ήδη βρεθεί και εφαρμόζεται. Αυτή η μέθοδος έχει αποδειχθεί ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, και πολλοί δημιουργικοί άνθρωποι την χρησιμοποιούν τακτικά. Μια άλλη στρατηγική είναι η δημιουργία του Πίνακα Οραματισμού. Τοποθέτησε διάφορες εικόνες σε έναν πίνακα (από περιοδικά, το ίντερνετ ή το αρχείο σου) που σου θυμίζουν το στόχο σου και το αποτέλεσμα στο οποίο επιθυμείς να φθάσεις. Φρόντισε να βάλεις τον Πίνακα σε ένα μέρος όπου θα το βλέπεις καθημερινά και όσο το δυνατόν συχνότερα.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου