Μερικές φορές αυτά που νιώθουμε,ακούμε ή βλέπουμε δεν είναι αυτά που συμβαίνουν στην πραγματικότητα. Τι εξήγηση όμως δίνουν οι ειδικοί και τι πρέπει να κάνετε για αυτό;
Τα βλέπετε όλα διπλά
Η διπλωπία συχνά αποτελεί ένα σύμπτωμα που συνοδεύει τους πονοκεφάλους. Οι πονοκέφαλοι ωστόσο δεν είναι η μοναδική περίπτωση καθώς τα αίτια είναι πολλά: από μια απλή ίωση έως και πιο σοβαρές αιτίες (νευρολοίμωξη, μυασθένεια κ.α.) μπορεί να είναι ο λόγος εμφάνισης της συγκεκριμένης διαταραχής της όρασης.
Τι πρέπει να κάνετε; Αν δεν αποτελεί ένα παροδικό σύμπτωμα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε οφθαλμίατρο, ο οποίος θα σας πει ποιες είναι οι κατάλληλες εξετάσεις που πρέπει να κάνετε. Αφού αποκλειστεί κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα μπορεί ο γιατρός να κλείσει το ένα μάτι σας (αυτό που έχει το πρόβλημα) μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η όραση σας. Η διπλωπία σε κάθε περίπτωση πάντως αντιμετωπίζεται ανάλογα με την αιτία που την προκαλεί.
Δεν αισθάνεστε το άγγιγμα ή το κρύο
Η υπαισθησία δηλαδή η ελάττωση ή οι διαταραχές της αισθητικότητας του δέρματος, αποτελεί σύμπτωμα που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παθήσεις, όπως αλλεργίες, νευρολογικής φύσεως διαταραχές, ισχιαλγία, κακώσεις σπονδυλικής στήλης, αυχενικό σύνδρομο, κήλη αυχενικού δίσκου κ.α.
Εκτός από τη μειωμένη αισθητικότητα του δέρματος μπορεί η υπαισθησία να συνοδεύεται και από αδυναμία να νιώσουμε το ζεστό ή το ψυχρό. Η υπαισθησία μερικές φορές μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα σοβαρών διαταραχών επομένως στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε τέτοιο πρόβλημα καλό είναι να συμβουλευτείτε ειδικό και ιδιαίτερα αν εμφανίζετε και άλλα συμπτώματα.
Δεν σας μυρίζει τίποτα
Αν αντιμετωπίζετε διαταραχές στην όσφρηση μπορεί, είτε να μην μυρίζετε καθόλου (ανοσμία), είτε να είναι μειωμένη η οσφρητική σας ικανότητα. Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο να αλλοιώνονται οι μυρωδιές, δηλαδή να σας μυρίζει άσχημα κάτι που στην πραγματικότητα δεν έχει δυσάρεστη μυρωδιά (παροσμία). Μερικές από τις συχνότερες αιτίες που μπορεί να σας προκαλέσουν διαταραχές στην όσφρηση (ανοσμία ή παροσμία) είναι:
Κρυολόγημα
Iγμορίτιδα ή άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού
Ρινικοί πολύποδες
Αλλεργίες
Κατάχρηση αποσυμφορητικών
Προβλήματα στα δόντια
Ορμονικές διαταραχές
Διάφορα φάρμακα (κυρίως αντιβιοτικά και αντιισταμινικά)
Έκθεση σε χημικά
H σωστή διάγνωση από το γιατρό είναι σημαντική για να αναγνωριστεί η αιτία που προκαλεί τις διαταραχές στην όσφρηση. Απευθυνθείτε λοιπόν σε ωτορινολαρυγγολόγο που είναι και ο ειδικός να ανακαλύψει που οφείλεται το πρόβλημα. Ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να σας υποβάλει σε ειδικά τεστ για να υπολογίσει με ακρίβεια την οσφρητική σας ικανότητα.
Αν το πρόβλημα οφείλεται στη λήψη κάποιων φαρμάκων συζητήστε μαζί του το ενδεχόμενο αντικατάστασής τους ή τροποποίησης της δοσολογίας που λαμβάνετε. Αν πρόκειται για ρινικό πολύποδα η αφαίρεσή του μπορεί να αποκαταστήσει το πρόβλημα ελευθερώνοντας τους αεραγωγούς. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαταραχές στην όσφρηση αποκαθίστανται μόλις θεραπευτεί και το πρόβλημα που τις προκαλεί.
Βουίζουν τα αυτιά σας
Αν ακούτε συνεχώς ένα βουητό στα αυτιά σας, ίσως να μην φταίει κάποια χαλασμένη συσκευή του σπιτιού σας, ιδιαίτερα αν δεν το ακούει κανείς άλλος δίπλα σας. Δεν σημαίνει ωστόσο ότι είναι ιδέα σας. Συχνές αιτίες των εμβοών είναι το βύσμα (κερί) στα αυτιά, η ωτοσκλήρυνση, ορισμένα αγγειακά και κυκλοφορικά προβλήματα, ορμονικές διαταραχές, και η λήψη διαφόρων φαρμάκων (λ.χ. κινίνης, ψυχοφαρμάκων κ.α.).
Οι εμβοές αντιμετωπίζονται ανάλογα με την αιτία που τις προκαλεί. Στην περίπτωση που επιμένουν ή δεν είναι ιάσιμες μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση τους οι ασκήσεις χαλάρωσης, η χρήση ραδιοφώνου και τα ακουστικά βαρηκοΐας. Ακόμη σε ειδικά καταστήματα υπάρχουν ειδικές συσκευές που λέγονται εκκωφαντές στενής δέσμης θορύβου και μπορούν να χρησιμοποιηθούν, αφού πρώτα ρυθμιστούν σε συνεργασία με τον ωτορινολαρυγγολόγο ο οποίος θα ανιχνεύσει την ένταση και την περιοχή συχνοτήτων των εμβοών.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου