Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Η ΠΛΗΓΗ ΠΟΥ ΣΚΟΤΩΝΕΙ

 
Όλο και περισσότερες ενδείξεις από έρευνες σημαντικών ερευνητών μας δείχνουν ότι ο πόνος μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην καρδιά. Ειδικότερα, τα ανεπίλυτα αρνητικά συναισθήματα που βρίσκονται κάτω από τον χρόνιο πόνο – οι πεποιθήσεις μας – έχουν την δύναμη να δημιουργούν τις σωματικές συνθήκες που αναγνωρίζουμε ως καρδιαγγειακή νόσο: ένταση, φλεγμονή, υψηλή αρτηριακή πίεση, και φραγμένες αρτηρίες.


Αυτή η σχέση νου / σώματος τεκμηριώθηκε πρόσφατα σε μια μελέτη ορόσημο στο Πανεπιστήμιο Duke που διηύθυνε ο James Blumenthal. Προσδιόρισε μακροχρόνιες εμπειρίες φόβου, απογοήτευσης, άγχους, και αναστάτωσης, ως παραδείγματα του είδους αυξημένων αρνητικών συναισθημάτων τα οποία είναι καταστροφικά για την καρδιά και μας βάζουν σε κίνδυνο. Το κάθε ένα από αυτά είναι μέρος μιας ευρύτερης ομπρέλας που συνήθως χαρακτηρίζουμε ως «πληγή/πόνος».

Και άλλες έρευνες στηρίζουν την ύπαρξη της σχέσης αυτής. Ο θεραπευτής Tim Laurence, συν-διευθυντής του Ινστιτούτου Hoffman στην Αγγλία, περιγράφει τον πιθανό αντίκτυπο της αποτυχίας μας να θεραπεύσουμε και να συγχωρήσουμε παλιές πληγές και απογοητεύσεις. «Το λιγότερο», λέει, «σε αποκόβει από την υγεία σου». Υποστηρίζει την δήλωση αυτή με αναφορά σε έναν αριθμό μελετών οι οποίες δείχνουν, όπως και του Blumenthal, ότι οι σωματικές συνθήκες του θυμού και της έντασης μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα τα οποία περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, πονοκεφάλους, μειωμένη ανοσία, στομαχικά προβλήματα, και, τελικά, καρδιακή προσβολή.

Αυτό που έδειξε η μελέτη του Blumenthal ήταν ότι το να διδάξουμε τους ανθρώπους να «μειώνουν» τις συναισθηματικές τους αντιδράσεις στις καταστάσεις θα μπορούσε να εμποδίσει τις καρδιακές προσβολές. Ακριβώς αυτό είναι το σημείο της θεραπείας της πληγής μας – ειδικότερα, τι πιστεύουμε ότι είναι αλήθεια σχετικά με τα πράγματα που μας έχουν πληγώσει.


Αναμφισβήτητα, η μελέτη αυτή, ανάμεσα σε άλλες, δεν δηλώνει ότι είναι κακό ή ανθυγιεινό να νοιώθουμε αρνητικά συναισθήματα βραχυπρόθεσμα. Όταν συναντούμε αυτά τα συναισθήματα στην ζωή μας, είναι δείκτες – προσωπικοί μετρητές – που μας λένε ότι έχουμε μια εμπειρία που ζητάει προσοχή και γιατρειά. Μόνον όταν τα αγνοούμε, καθώς και τις πεποιθήσεις που βρίσκονται κάτω από αυτά, και αυτά συνεχίζουν για μήνες, χρόνια, ή μια ολόκληρη ζωή χωρίς να επιλύνονται, γίνονται πρόβλημα.


Θα μπορούσε η απάντηση στην ερώτηση γιατί πεθαίνουμε να είναι ότι μέσα από τον πόνο των απογοητεύσεων της ζωής έχουμε πληγώσει τους εαυτούς μας μέχρι θανάτου; Οι μελέτες του Blumenthal δείχνουν, «Ίσως όταν οι άνθρωποι λένε ότι πεθαίνουν από ραγισμένη καρδιά, αυτό που λένε πραγματικά είναι ότι οι έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις στην απώλεια και την απογοήτευση μπορούν να προκαλέσουν μοιραία καρδιακή προσβολή». Στην γλώσσα της εποχής τους, οι αρχαίες παραδόσεις υπαινίσσονται ακριβώς αυτήν την δυνατότητα.