Κυριακή 9 Ιουνίου 2024

Ο πλούτος δεν αγοράζεται με χρήμα

Όπως ήδη γνωρίζετε, τα υλικά άγαθά είναι φευγαλέα. Έρχονται και παρέρχονται. Πιστέψτε ότι η εξέλιξη του ανθρώπου, η καλή του υγεία, η ζεστή οικογενειακή ζωή, η επαγγελματική αριστεία, οι αληθινοί φίλοι και οι υπέροχες περιπέτειες είναι τα νέα σύμβολα κύρους ενός πραγματικά πολυτελούς τρόπου ζωής.

Και αυτό μας οδηγεί στο ότι πρέπει να είστε ο πιο δοτικός εαυτός σας. Η προσφορά προς τους άλλους έιναι ένα άκρως πολύτιμο μέσο. Αν είστε καλοί με τους ανθρώπους, αυτό σας κάνει πλούσιο. Δεν είναι μία δημοφιλής πεποίθηση, αλλά είναι η δήλωση μίας αλήθειας. Η συνεισφορά σας είναι σημαντική. Η χρησιμότητά σας μετράει. Ο αντίκτυπός σας είναι ιδιαίτερα πολύτιμος.

Λίγες αρετές θα σας προσφέρουν τον ίδιο βαθμό προσωπικής ολοκλήρωσης και εσωτερικής γαλήνης όσο το να ασκείτε θετικό αντίκτυπο σε πολλούς ανθρώπους.”Δεν πεθαίνουμε όσο ζούμε στις καρδιές όσων αφήνουμε πίσω”, έγραψε ο ποιητής Τόμας Κάμπελ.

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να πω ότι είναι κακό να κερδίζουμε χρήματα, να σημειώνουμε οικονομική πρόοδο και να έχουμε εξαιρετικά υλικά αγαθά. Έχω προσπαθήσει πολύ σκληρά από τη στιγμή που γνωριστήκαμε να υποστηρίξω πως μια υπέροχη ζωή έχει να κάνει με την διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ και των οκτώ μορφών πλούτου.

Ο ψυχολόγος Άμπρααμ Μάσλοου είναι γνωστός για την ιεράρχηση των ανθρώπινων αναγκών. Αν δεν το έχετε δει , το συγκεκριμένο πλαίσιο θυμίζει πυραμίδα. Στην βάση υπάρχουν οι πιο βασικές ανάγκες του ανθρώπου, τις οποίες ο ίδιος ονομάζει ” Φυσιολογικές Ανάγκες” (όπως το φαγητό και η στέγη). Όταν αυτές ικανοποιηθούν, σύμφωνα με τον Μάσλοου, είμαστε πλέον σε θέση να ανεβούμε ψηλότερα για να ικανοποιήσουμε σταθερά τα επόμενα επίπεδα αναγκών, τις ανάγκες “Ασφάλειάς” μας (προσωπική ασφάλεια, εργασία, υγεία και ευημερία), έπειτα ψηλότερα στις ανάγκες “Αγάπης και Ανήκειν” και στην συνέχεια, ακόμα ψηλότερα, στις ανάγκες “Αναγνώρισης”, που έχουν να κάνουν με τον αυτοσεβασμό και την επιθυμία αναγνώρισηςκαι κοινωνικής θέσης.

Στην κορυφή της δημοφιλούς πυραμίδας βρίσκεται η “Αυτοπραγμάτωση”. Εφόσον ικανοποιηθούν όλες οι χαμηλότερες ανάγκες, αποκτούμε τη δύναμη, την αυτοπεποίθηση και την προσωπική θωράκιση για να ακολουθήσουμε το ευγενές και βαθειά σημαντικό έργο του να γίνουμε αυτό που είναι γραφτό να γίνουμε. Να πραγματώσουμε τις δυνατότητες και τις προοπτικές μας. Να ζήσουμε τα χαρίσματά μας. Να απολαύσουμε την διάνοιά μας.

Το συναρπαστικό είναι το εξής: ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥ Ο ΜΑΣΛΟΟΥ ΠΡΟΣΘΕΣΕ ΣΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΤΗΣ ΠΥΡΑΜΙΔΑΣ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΕΝΑ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΥΤΟΠΡΑΓΜΑΤΩΣΗΣ

Το ονόμασε “αυτο-υπερβατικότητα”.

Με άλλα λόγια, μετά από μια ολόκληρη ζωή, συνειδητοποίησε ότι η μεγαλύτερη δίψα όλων όσοι περπατάμε σε αυτόν τον πλανήτη σήμερα είναι να ζούμε για κάτι πιο σημαντικό από τον εαυτό μας. Για μια αποστολή που υπερβαίνει τις εγωπαθείς ανάγκες μας. Για το κάλεσμα που αφήνει όποιον γνωρίζουμε καλύτερο από ό,τι πριν και για έναν σκοπό που έχει σημαντική συνεισφορά. Ναι, ώς ανθρώπινα όντα είμαστε αόρατα σχεδιασμένοι να προσφέρουμε. Και όσο το κάνουμε, ακόμα και με τις πιο μικροσκοπικές πράξεις, φωτιζόμαστε, ενώ φέρνουμε κι εμείς φως στον κόσμο.

Πολύ λ΄γοι αναλογιζόμαστε τον βασικό στόχοκαι τον κεντρικό σκοπό μας, έως ότου είναι πολύ αργά για να μπορούμε να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Η ειλικρινής ελπίδα μου είναι να μην επιτρέψετε να συμβεί αυτό σε εσάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου