Αν ψάχνεις απαντήσεις, μάντεψε δεν είσαι ο μοναδικός/μοναδική. Γυρεύουμε συνειδητά ή ασυνείδητα απαντήσεις που θα μας δώσουν τις λύσεις.
Κάποιες φορές ξεχνάμε πως για να βρούμε τις απαντήσεις πρέπει πρώτα να θέσουμε τις χρήσιμες ερωτήσεις στον εαυτό μας.
Χρήσιμες εννοώ τις ερωτήσεις που θα γεννήσουν νέες “βομβαρδιστικές” σκέψεις και θα είναι ο οδηγός για μια άλλη αντίληψη των πραγμάτων από τη συνηθισμένη. Το μέσο για να επιτευχθεί αυτό το γνωρίζεις μονάχα εσύ και κανένας άλλος.
Ο αρχαίος φιλόσοφος Σωκράτης, σπουδαίος στο να εκμαιεύει την αλήθεια μέσω της συζήτησης και της επικοινωνίας (διαλεκτική και μαιευτική μέθοδος) έφερνε τον συνομιλητή του στο σημείο να συνειδητοποιεί την αλήθεια του. Βήμα-βήμα να αποκαλύπτεται, όπως η μαία βοηθάει την ετοιμόγεννη γυναίκα στον τοκετό.
Μια διαδικασία που απαιτεί ειλικρίνεια, σεβασμό και θάρρος καθώς καταστρέφεται ένα παλιό κομμάτι του ανθρώπου και χτίζεται ένα νέο.
Ένας σημαντικός άξονας της αλήθειας και της βαθιάς επικοινωνίας είναι να μην υποτιμάμε ποτέ τη νοημοσύνη του συνομιλητή/των συνομιλητών. Η ισότητα ξεκινάει από το μυαλό και έπειτα εξωτερικεύεται σε υλικά πράγματα. Να υπάρχει μια ευγενής σκέψη με καθαρότητα.
Τελευταίο και πολύ σημαντικό είναι το κατά πόσο έτοιμοι νιώθουμε ώστε να βρούμε τις απαντήσεις που ψάχνουμε. Με κάθε απάντηση αναλαμβάνουμε και μια ευθύνη στη διαμόρφωση του εαυτού μας.
Καθώς όπως παρέθεσε ο σπουδαίος ποιητής Τίτος Πατρίκιος:
«Όταν φτάσεις κάποτε να ανακαλύψεις πόσες ακόμα αυταπάτες συντηρούσες, όταν αναγκαστείς να αναγνωρίσεις κι εκείνα που δεν ήθελες να παραδεχτείς, όταν πέσει και το τελευταίο είδωλο που πάνω του στήριζες την πίστη σου τότε μπορεί να αρχίσεις να μαθαίνεις πόσο βαθιά πηγαίνουν, πόσο είναι σκοτεινές οι ρίζες της καθεμιάς σου πράξης».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου