Κυριακή 31 Μαΐου 2020

Η Ανταρκτική «πρασινίζει»… και όχι για καλό!

Η κλιματική αλλαγή, και συγκεκριμένα η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, ευθύνεται για το «πράσινο χιόνι» που παρατηρείται σε διάφορα τμήματα της Ανταρκτικής και πρασινίζει ολόκληρες περιοχές.

Συγκεκριμένα, η άνοδος της θερμοκρασίας προκαλεί την άνθιση του φυτοπλαγκτόν, με άλλα λόγια, οδηγεί σε ραγδαία αύξηση ή συσσώρευση διαφόρων πληθυσμών φυκιών σε υδάτινα οικοσυστήματα, ένα φαινόμενο που οι επιστήμονες ονομάζουν «πράσινο χιόνι» και το οποίο, καθώς φαίνεται, εξαπλώνεται στην Ανταρκτική Χερσόνησο, πρασινίζοντάς την.

Αν και οι περισσότεροι πιστεύουν ότι, στην Ανταρκτική δεν υπάρχει χλωρίδα, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και μάλιστα πολλοί τύποι φυκιών που αναπτύσσονται στο μισολιωμένο χιόνι και απορροφούν από τον αέρα, το διοξείδιο του άνθρακα.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ και από την οργάνωση British Antarctic Survey κάνοντας μελέτες επί του εδάφους και εξετάζοντας εικόνες από δορυφόρο, κατάφεραν να προσδιορίσουν, την έκταση των πράσινων φυκιών στην Ανταρκτική Χερσόνησο και να αναγνωρίσουν 1.600 και πλέον διαφορετικούς τύπους πράσινου φυτοπλαγκτόν πάνω στο χιόνι και στην έκταση της τάξης του 1,9 εκατομμυρίου τ. χλμ. της Χερσονήσου.

«Παρότι οι αριθμοί είναι σχετικά μικροί σε παγκόσμια κλίμακα, στην Ανταρκτική, όπου είναι τόσο περιορισμένη η χλωρίδα, η ποσότητα αυτή βιομάζας είναι εξαιρετικά σημαντική. Πολλοί θεωρούν ότι στην Ανταρκτική υπάρχουν μόνο χιόνι και πιγκουίνοι. Στην πραγματικότητα, αν κοιτάξει κάποιος στις παρυφές της ηπείρου υπάρχει πολλή χλωρίδα», δήλωσε στο AFP ο Ματ Ντέιβι από το Τμήμα Φυτοβιολογίας του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της επιστημονικής ομάδας, τα φύκια που υπάρχουν στην Ανταρκτική απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα που αναλογεί σε 875.000 περίπου ταξίδια με αυτοκίνητο.

Επίσης διαπίστωσαν ότι, το μεγαλύτερο μέρος της άνθισης φυτοπλαγκτόν βρισκόταν σε απόσταση πέντε περίπου χιλιομέτρων από μια αποικία πιγκουίνων, μιας και οι ακαθαρσίες τους αποτελούν ένα πολύ καλό λίπασμα.

Μία από τις προβλέψεις που έκαναν οι επιστήμονες είναι ότι, τα φύκια θα εξαφανιστούν από τις παράκτιες περιοχές της Ανταρκτικής, λόγω του ότι δεν υπάρχει πλέον χιόνι το καλοκαίρι ενώ, αντίθετα, στα βόρεια, υπάρχει μεγάλη συσσώρευση φυκιών και πιθανά να υπάρξει και μεγαλύτερη, σύμφωνα με τα λόγια του Άντριου Γκρέι, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας και ερευνητή του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ και του Τμήματος NERC Field Spectroscopy Facility στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Το «πράσινο χιόνι» που εμφανίζεται σε μεγαλύτερα ύψη, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από την απώλεια των φυκιών από τις παράκτιες περιοχές.

Αν και δεν θα είναι εύκολο να χαρτογραφηθούν από το διάστημα, οι επιστήμονες σχεδιάζουν να μελετήσουν στη συνέχεια, τα κόκκινα και πορτοκαλί φύκια που υπάρχουν στην παγωμένη ήπειρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου